Speed-Pedelec Helm

Vanaf 1 januari 2017 staat de Nederlandse overheid het toe dat berijders van speed-pedelecs, ook wel bekend als S-EPAC's, een helm dragen die voldoet aan de Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8776. Dit is een alternatief voor het verplichte dragen van een bromfietshelm (ECE R22).

Click for English

Op deze pagina vindt u meer informatie over de speed-pedelec helm, NTA 8776 en de eisen die in dit document omschreven worden. Ook vindt u een overzicht van gecertificeerde helmen die voldoen aan de eisen van NTA 8776.

Waarom is een speed-pedelec helm nodig?

Een speed-pedelec is een tweewieler voorzien van een elektrische hulpmotor die de berijder bij het trappen ondersteunt tot maximaal een snelheid van 45 km/h. Volgens de nieuwe Europese Verordening betreffende de goedkeuring van en het markttoezicht op twee- of driewielige voertuigen en vierwielers (nr. 168/2013) valt deze S-EPAC in dezelfde categorie als een bromfiets. In Nederland geldt dan ook een bromfietshelmplicht (helm volgens ECE R22) bij het gebruik van een S-EPAC.

Bescherming
In afwijking van de bromfietshelmplicht mag in Nederland vanaf 2017 ook gebruik gemaakt worden van een helm die voldoet aan de eisen die vastgesteld zijn in NTA 8776. Een helm die voldoet aan NTA 8776 lijkt op een fietshelm, maar is berekend op hogere valsnelheden en beschermt een groter deel van het hoofd. In vergelijking met een fietshelm biedt de helm met name meer bescherming voor de slapen en de achterkant van het hoofd.

Ontwikkeling NTA 8776
Voor het opstellen van NTA 8776 heeft een internationale groep van experts zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande kennis op het gebied van hoofdbescherming en van resultaten uit uitgevoerde testen op high-end fietshelmen. Vervolgens is EN 1078 - Helmen voor fietsers en voor gebruikers van skateboards en rolschaatsen als startpunt gekozen en heeft de projectgroep hierin de vereisten zo ver mogelijk verscherpt binnen de mogelijkheden van de huidige helmtechniek. Naast het verhoogde veiligheidsniveau heeft daarin meegespeeld dat de helm geschikt moet zijn voor gebruik bij fysieke inspanning en de helm het gehoor niet mag belemmeren.

De norm NTA 8776


NTA 8776 is vrij beschikbaar voor inzage. U kunt NTA 8776 inzien door hier kosteloos een account aan te maken bij NEN Connect. Daarnaast kunt u NTA 8776 kopen in de webshop.

Bekijk de norm

Hoe herken ik een NTA 8776-helm?

Om een helm die voldoet aan NTA 8776 op de markt te kunnen brengen en te mogen gebruiken op een S-EPAC (in Nederland), moet deze zijn voorzien van een markering. Aan deze markering zijn certificeringseisen verbonden. Deze eisen zijn terug te vinden het NEN certificeringsschema NCS 8776. De markering kunt u terugvinden aan de rechterzijde op deze website, in Annex B van NTA 8776 en in NCS 8776. Aan de binnenkant van een speed-pedelec helm staat alleen de tekst 'NTA 8776'. Op de verpakking en in de gebruikershandleiding van de helm staat de volledige markering.

Welke helmen zijn gecertificeerd?
Hier kunt u het meest actuele overzicht vinden van helmen die NTA 8776 gecertificeerd zijn.

Door welke partijen kan ik een helm laten certificeren?
Certificeren kan bij een certificerende instelling die met NEN een licentieovereenkomst heeft afgesloten. Dat zijn VIAS Institute te Brussel (België), Telefication te Zevenaar (Nederland) en CSI te Bollate (Italië). Indien u vragen heeft over certificering of een aanvraag wilt doen, klik dan hier voor contactgegevens.

Certificeringsschema NCS 8776


NCS 8776 is vrij beschikbaar voor inzage. U kunt NCS 8776 inzien door hier kosteloos een account aan te maken bij NEN Connect. Daarnaast kunt u NCS 8776 kopen in de webshop.

Bekijk het certificatieschema

Vragen?

Voor vragen over NTA 8776 en NCS 8776 kunt u contact opnemen met Robby Veders, Consultant Industrie & Veiligheid, telefoonnummer (015) 2 690 180 of stuur een e-mail.

Stel uw vraag per e-mailVoor vragen over ontwikkelingen rondom de speed-pedelec en normalisatie betreffende fietsen, kunt u contact opnemen met Merel Wagner, Consultant AgroFood & Consument, telefoonnummer (015) 2 690 185 of stuur een email.

Stel uw vraag per e-mail

Een internationale groep van experts heeft gezamenlijk meegewerkt aan de ontwikkeling van NTA 8776: