Echtheid en geldigheid van certificaten

Check met de QR-code of het echt goed zit!


NEN innoveert met QR-code certificatencheck en blockchain


Afgelopen vrijdag 29 mei lanceerde NEN, in samenwerking met LTO Network (Blockchain platform) Scantrust en BettyBlocks, in een webinar een nieuwe oplossing waarmee certificaten worden voorzien van een QR-code.

Door het scannen van de QR-code kan iedereen altijd en overal de echtheid en geldigheid van het certificaat eenvoudig en snel controleren. Komende maanden worden de certificaten van alle NEN certificatieschema’s voorzien van een QR-code. De betrokken partijen worden hier nog verder over geïnformeerd.

Lees volledig nieuwsbericht


U kunt de presentaties en delen van het webinar hieronder bekijken:

Presentatie ‘QR-codes op NEN certificaten’, door Harmen Willemse, Programmamanager NEN Schemabeheer
Harmen Willemse, programmamanager NEN Schemabeheer, licht toe wat de aanleiding was voor het project en hoe het in zijn werk gaat. ‘Het doel is om de kwaliteitsinfrastructuur van normalisatie, certificatie en accreditatie te versterken door extra zekerheid te bieden dat een certificaat echt geldig is.’ Ook benadrukte hij dat het een gezamenlijke zoektocht is van NEN, de technologiepartners, certificerende instellingen, certificaathouders en opdrachtgevers, om dit spoor verder te verkennen naar nieuwe functionaliteiten en meer toegevoegde waarde.
- Naar video (Vimeo)
- Download PP-presentatie (pdf)

Presentatie ‘Certificates on Blockchain’, door Rick Schmitz - Directeur en founder LTO Network
Rick Schmitz, Directeur en founder LTO Network geeft in deze video meer inzicht in de borging op de blockchain en de voordelen en mogelijkheden die dit biedt. Hij benadrukte: ‘Dit is een eerste fase. Hierna kunnen we gaan kijken naar aanvullende mogelijkheden die blockchain biedt voor certificatie. Denk bijvoorbeeld aan live certificaten, die gekoppeld zijn aan sensoren waarmee continu wordt gemonitord of aan de eisen wordt voldaan.’
- Naar video (Vimeo)
- Download PP-presentatie (pdf)

Bekijk ook de Engelstalige versie van bovenstaande presentaties:
- Naar video (YouTube)

'Vraag en antwoord over certificaten geborgd met QR-codes en Blockchain'
In deze video ziet u Jappe van der Zwan, hoofd NEN Innovatie Lab, de deelnemersvragen stellen aan Harmen Willemse, Programmamanager NEN Schemabeheer en Rick Schmitz, Directeur en founder LTO Network
Naar video (Vimeo)


Certificaten check

Met de QR-codes kun je snel checken of het klopt, dan weet je zeker dat het echt goed zit!
Organisaties laten graag weten als ze een certificaat hebben behaald. Ze hangen het op in de ontvangstruimte en melden het in folders, op websites en voertuigen. Certificaten kunnen echter verlopen of tussentijds worden geschorst of ingetrokken.

Certificaten die worden uitgegeven door bij NEN aangesloten certificerende instellingen worden vanaf nu voorzien van een QR-code, die is gekoppeld aan een registratie in de Blockchain. Die kunnen met een telefoon worden gescand, waardoor eenvoudig de echtheid en geldigheidsduur kan worden gecontroleerd. De QR codes staan op certificaten, maar ook in folders, websites en op andere plekken waar organisaties melden dat ze gecertificeerd zijn.Blockchaintechologie

Bij NEN worden alle certificaten geregistreerd in een centraal systeem. Dit systeem is goed beveiligd, maar het hebben van één bron van waarheid blijft een potentiële kwetsbaarheid. Blockchaintechnologie biedt de mogelijkheid om de certificaten digitaal te waarmerken. Wijzigingen op de certificaten worden opgeslagen op de blokchain in de vorm van een unieke digitale vingerafdruk. Deze digitale vingerafdruk is gekoppeld aan een slimme QR-code, waarmee de echtheid wordt gegarandeerd én (eind)gebruikers ze zelf kunnen controleren op geldigheid en authenticiteit.

Scant u een QR-code van een certificaat dat niet in orde is? Dan kunt u dit direct bij ons melden. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact op met de betrokkenen om het certificaat te controleren en waar nodig maatregelen te treffen.

Samen zorgen we ervoor dat we het vertrouwen in certificaten kunnen behouden!

Contact

Heeft u vragen over NEN Schema's en/of certificaten en QR-codes? Neem contact op met Harmen Willlemse.

Harmen Willemse

Harmen Willemse

Harmen Willemse, programmamanager NEN Schemabeheer. stuur een e-mail.


Stuur een e-mail