Export en normen

Niet zelden worden handelsbelemmeringen veroorzaakt door verschil in nationale normen. Daarom is NEN actief in het mondiale normalisatienetwerk van ISO om wereldwijd dezelfde normen op te stellen. NEN neemt in principe elke ISO norm over als nationale norm.

Handelsbelemmeringen door normen

Niet alle landen volgen die politiek. In de USA bijvoorbeeld bestaan honderden normalisatie-instellingen elk op hun eigen vakgebied. Door ANSI, het ISO lid voor de USA, worden ISO normen niet standaard overgenomen als nationale Amerikaanse norm. Het komt dan ook regelmatig voor dat bedrijven die hun producten naar de USA willen exporteren geconfronteerd worden met extra eisen als gevolg van de bestaande verschillen in normen.

De Europese Commissie heeft de onderhandelingen geopend om deze non tarifaire belemmeringen af te bouwen. Deze onderhandelingen vinden plaats in het kader van TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Meer informatie hierover vindt u op de website van de Europese Commissie. De eerste onderhandelingsronde is gestart op 8 juli 2013.

Daarnaast vinden er regelmatig overleggen plaats tussen CEN/CENELEC (de Europese normalisatie organisatie) en ANSI, het ISO lid voor de USA. Ook hier is het streven om een nauwere samenwerking te realiseren.

Ervaart u handelsbelemmeringen door normen?

Indien u ervaring heeft met handelsbelemmeringen door normen bij export van uw product naar de Amerikaanse markt, dan zijn wij zeer geïnteresseerd in die ervaringen. U kunt uw ervaringen naar ons toe mailen. Uw voorbeelden kunnen worden meegenomen in het overleg met ANSI.

Eerder door u bekeken

E-mailnieuwsbrief NEN Publiek

Nieuwe normalisatie ontwikkelingen in uw vakgebied? Als abonnee bent u als eerste op de hoogte
Schrijf je nu in

Certificaat of keurmerk?

Wat zijn de opties?
NEN faciliteert het maken van afspraken tussen marktpartijen en vervult een brugfunctie tussen normalisatie en certificatie. Voor meer informatie over Certificatie en keurmerken.
Kunnen we hiervoor bij NEN terecht?
Jazeker!Voor meer informatie kunt u contact opnemen met NEN Business Development, 015 2 690 372 of businessdevelopment@nen.nl.