Artificial Intelligence
en Big Data

Lees de nieuwste ontwikkelingen over Europese en mondiale standaardisatie op het gebied van Artificial Intelligence en Big Data. Ontdek de mogelijkheden om hieraan
deel te nemen.

Hoe zit het met normen die internationaal worden ontwikkeld voor de AI-ontwikkelaars en gebruikers? Door deelname in de normcommissie is het mogelijk om de inhoud van de Artificial Intelligence normen mede te bepalen.

In Nederland ontwikkelen steeds meer bedrijven toepassingen met Artificial Intelligence. De voordelen hiervan zijn groot voor zowel bedrijven als consumenten. AI wordt de komende jaren ook steeds prominenter in ons land, in onze industrie, in onze sectoren én in ons leven. Tegelijkertijd zijn er nog verschillende zorgen en onduidelijkheden rondom AI, denk aan zaken rondom de veiligheid en ethiek. Er is nog geen wettelijk kader en onduidelijk op welke manieren de grootste gevaren van AI het hoofd kunnen bieden.

Door met elkaar afspraken te maken wordt Artificial Intelligence veiliger, ethischer, betrouwbaarder en robuuster.

Yvette Mulder, consultant Kennis en Informatiediensten

Waarom standaardisatie?

Standaardisatie draagt bij aan het scheppen van duidelijkheid en veiligheid, zonder de innovatiekracht te beperken.

Voorbeelden waar AI nog gevaar oplevert:

  • Zelfrijdende auto’s nemen zelfstandig beslissingen. Wie is aansprakelijk?
  • Machines nemen beslissingen over leven en dood in de health sector, bijvoorbeeld bij operaties of diagnoses. Hoe borgen we dat die beslissingen ethisch zijn?
  • Een predictive profiling machine gaat discrimineren. Hoe voorkomen we dat?
  • Bots acteren op incomplete big data. Hoe weet je dat er data ontbreekt?
  • Social Media selecteren onze nieuwsberichten. Hoe zorgen we dat de invloed hiervan geen nadelige gevolgen heeft in onze samenleving?

Op 7 februari ging BNR in gesprek met onder andere NEN over normen en Artificial Intelligence.

Luister hier

Over de normcommissie

Normcommissie Artificial Intelligence

Om vanuit Nederland input te kunnen leveren op de normen die wereldwijd worden ontwikkeld bij ISO en bij CEN, richt NEN een normcommissie op. De NEN normcommissie Artificial Intelligence gaat in februari 2019 van start.

Deze Nederlandse normcommissie is een netwerk van de AI-top in Nederland. Leden hebben niet alleen inspraak bij de totstandkoming van de normen, maar hebben rechtstreeks contact met andere belanghebbenden in Nederland en toegang tot de informatie die bij het ontwikkelen van de norm speelt. Informatie die afkomstig kan zijn van de grote namen, zoals Google en Microsoft, in alle deelnemende landen, van Ierland tot en met China.

Samengevat houdt de normcommissie zich bezig met het vaststellen van de nationale normen voor Artificial Intelligence. De normcommissie neemt deel aan het internationale normalisatiewerk, dat plaatsvindt bij SC 42 Artificial Intelligence en het volgen van de Europese ontwikkelingen op dit gebied.

<b>Normcommissie Artificial Intelligence & Big Data</b>

Normcommissie Artificial Intelligence & Big Data

Deze bedrijven doen voorstellen voor standaarden die in hun belang zijn, waaruit je mogelijk kunt afleiden waar ze mee bezig zijn. Leden van de normcommissie hebben inzage in dat soort voorstellen en hebben zo toegang tot meer informatie dan een ander.

Yvette Mulder, consultant Kennis en Informatiediensten

Achtergrond en nieuws

Bijeenkomst

Op 7 februari 2019 vond bij NEN in Delft de eerste, open bijeenkomst plaats over Artificial Intelligence en standaardisatie. De internationale ontwikkelingen bij SC 42 Artificial Intelligence en de normcommissie in Nederland kwamen hier aan bod.

De sprekers van de bijeenkomst Leon Kester van TNO, Frank van Praat van KPMG, Leon Doorn van Aidence en Martijn Scheltema van Pels Rijcken vertellen over de ontwikkelingen op het gebied van AI. Bekijk de video om te zien wat de sprekers kort vertellen over AI.

Standaarden voor artificial intelligence en big data

De ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence (AI) en big data gaan enorm snel. Daarom is het belangrijk om afspraken te maken over de toepassingen in dit domein. Het doel hiervan is dat AI en big data betrouwbaar en ethisch zijn en dat de marktacceptatie van AI groter wordt. >> Lees het artikel

Artificial Intelligence in ISOfocus

Benieuwd wat de mythen zijn in de wereld van AI, wat de mogelijkheden zijn van AI zijn en waarom normen wereldwijd relevant en belangrijk zijn? In deze editie van ISOfocus wordt er antwoord gegeven op deze vragen en krijg je inzicht in de huidige ontwikkelingen. >> Lees ISOfocus

Contact

Meedoen, vergadering bijwonen of meer informatie?

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence, bent u benieuwd naar de aansluiting op standaardisatie of wilt u uw steentje bijdragen en normcommissielid worden? Neem contact op met Yvette Mulder voor meer informatie of vul uw gegevens in zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Vul uw gegevens in

Yvette Mulder

Yvette Mulder

Yvette Mulder is consultant bij NEN en secretaris van de normcommissie. Voor meer informatie kunt u ook rechtstreeks contact opnemen: 015-2690174 of stuur een e-mail.