Cyber security en gegevensbescherming

Lees over de nieuwste ontwikkelingen in Europese en mondiale standaardisatie op het gebied van cyber security en gegevensbescherming en ontdek de mogelijkheden om hieraan deel te nemen.

Afspraken op het gebied van cyber security en gegevensbescherming

Het maken van afspraken op het gebied van cyber security en gegevensbescherming is van groot belang. Gezien het toenemende belang van IT-beveiliging, Cyber security en privacy zijn voor veel organisaties de onderwerpen en de normen waaraan wordt gewerkt belangrijk.

Hoe zit het met de speciale cyber security-normen die specifiek voor de Europese markt ontwikkeld worden? Is het voor uw organisatie interessant om de inhoud van deze cyber security-normen mede te bepalen?

Eigenlijk moet bij het ontwerpen van een systeem al rekening gehouden worden met informatiebeveiliging. De wijze waarop je dat het beste kunt doen, wordt vastgelegd in de normen.

Jolien van Zetten, consultant normcommissie Informatiebeveiliging, Cyber Security en Privacy:

Cyber security en privacy in Europa

De Europese Commissie ziet eveneens het belang van cyber security en heeft een eerste richtlijn op dit gebied in heel Europa heeft ingevoerd: de Network Information Security-richtlijn (NIS). Doelstelling is om deze richtlijn binnen twee jaar door te voeren. Daarnaast is er al een algemene managementhandleiding voor informatiebeveiliging ISO 27001 en zijn er technische normen gericht op cybersecurity in industriële systemen IEC 62443.

NEN organiseert informatiebijeenkomst ‘Cyber security en gegevensbescherming’

Op dinsdag 12 december organiseert NEN een informatiebijeenkomst over standaardisatie op het gebied van cyber security en gegevensbescherming. Tijdens deze bijeenkomst worden belanghebbenden geïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen in Europese en mondiale standaardisatie en de mogelijkheden om hieraan deel te nemen.

Meer informatie over de bijeenkomst >>

Wat is het belang van standaardisatie?

NEN, het Nederlands Normalisatie Netwerk, zorgt er voor dat diverse partijen onderling afspraken maken, zodat de belangen van alle betrokkenen worden gewaarborgd en iedereen weet waar hij/zij op kan rekenen.

Het maken van afspraken op het gebied van cyber security en gegevensbescherming is van groot belang. Gezien de sterk toenemende vraag naar IT-beveiliging, cyber security en privacy zijn voor veel organisaties de onderwerpen en de normen waaraan wordt gewerkt belangrijk.

Lid worden van de NEN-normcommissie is dan een logische stap en een goede investering. Zo kunnen commissieleden input geven op de normen waardoor de kans toeneemt dat deze nog bruikbaarder voor de markt zijn.

Voordelen standaardisatie

  • Sneller en gemakkelijker toegang tot internationale concept- en gepubliceerde normen
  • Invloed op de internationale normen
  • Positiebepaling en vroegtijdig afstemmen van uw bedrijfsstrategie
  • Voorsprong in de markt
  • (Inter)nationaal technologisch en commercieel netwerk
  • Nieuwe inzichten voor innovatie en ontwikkeling
  • Verbeterde status

Normcommissie Informatiebeveiliging, Cyber security en Privacy

De normcommissie ‘Informatiebeveiliging, Cyber security en Privacy’ houdt zich bezig met het vaststellen van nationale normen voor informatiebeveiliging en cryptografie. Ook bepaalt zij het Nederlandse standpunt over de internationale en Europese normen die in ontwikkeling zijn.

De normcommissie volgt en neemt deel aan het internationale normalisatiewerk zoals dat plaatsvindt in ISO/IEC JTC 1/SC 27 “IT security techniques” en het volgen van de Europese normalisatie op informatiebeveiligingsgebied binnen CEN.

Daarnaast houdt de commissie zich bezig met het stimuleren van nationale normalisatie-activiteiten op het informatiebeveiligingsgebied en het verstrekken van strategische informatie & advies.

Meer informatie over de normcommissie >>

Meedoen, vergadering bijwonen of meer informatie?

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van cyber security, bent u benieuwd naar de aansluiting op standaardisatie of wilt u uw steentje bijdragen en normcommissielid worden? Neem contact op met Jolien van Zetten voor meer informatie.

Stuur Jolien een e-mail

Actueel nieuws

NEN organiseert informatiebijeenkomst ‘Cyber security en gegevensbescherming’


Op dinsdag 12 december organiseert NEN een informatiebijeenkomst over standaardisatie op het gebied van cyber security en gegevensbescherming. Tijdens deze bijeenkomst worden belanghebbenden geïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen in Europese en mondiale standaardisatie en de mogelijkheden om hieraan deel te nemen.

Meer informatie over de bijeenkomstSmart Industry kan niet zonder cybersecurity


Cybersecurity wordt met toenemende digitalisering steeds belangrijker. Met het steeds verder integreren van systemen, deels via internet, groeien ook de mogelijkheden voor kwaadwillenden om schade aan te richten. Met goede normalisatie is een groot deel van die problemen te voorkomen, zegt Piet Donga, voorzitter van de normcommissie.

Lees het verhaal van Piet Donga