Persoonlijke identificatie en identificatiekaarten

Een bankkaart, een paspoort, het rijbewijs: het zijn ‘slimme’ kaarten waarmee miljoenen mensen betalen of zich identificeren. De kaarten bevatten informatie die is opgeslagen in bijvoorbeeld microchips of magneetstrip. Lees meer over de normen en belangrijke ontwikkelingen op dit gebied.

Een bankpas of paspoort moet kunnen ‘praten’ met apparaten die de informatie van een kaart lezen, de beveiliging van gegevens is van groot belang en door het maken van internationale afspraken, werken de kaarten in binnen- en buitenland.

De normcommissie ‘Identificatiekaarten en persoonlijke identificatie’ houdt zich bezig met normen voor allerlei soorten identificatie-technieken en -middelen. Het gaat om normen voor onder andere:

  • De fysieke eisen en dimensies voor ID-kaarten (zoals microchips en magneetstrip).
  • Het leesbaar maken van reisdocumenten voor machines.
  • Welke interface en protocollen er nodig zijn voor de beveiliging.
  • De nieuwe ontwikkeling waarbij mobiele apparaten (zoals smartphones) worden gebruikt voor persoonlijke identificatie.

Interoperabel

Internationale normen op dit gebied zijn belangrijk om te zorgen dat de kaarten interoperabel zijn met verschillende systemen. Dit zorgt ervoor dat de kaarten (en in de toekomst ook de identificatie op smartphones) werken zoals bedoeld op allerlei gebieden; of het nu gaat om het openen van deuren van gebouwen of het pinnen van geld in het buitenland. Belangrijke normen zijn:

  • CEN/TS 15480 Identification card systems - European Citizen Card.
  • NEN-EN 1332 Identification card systems - Man-machine interface.
  • NEN-ISO/IEC 7501 Identification cards -- Machine readable travel documents.
  • NEN-ISO/IEC 7810 Identification cards -- Physical characteristics.

Digitale identiteit

Nieuwe belangrijke onderwerpen van de normcommissie gaan over nieuwe manieren van uitgifte, opslag en verificatie van identiteitsgegevens. Twee internationale ontwikkelingen hierbij zijn mobiel rijbewijs en Digital Travel Credential.

Mobiel rijbewijs
Met het Mobile Driver License (MDL) wordt er gewerkt aan een nieuwe standaard (ISO/IEC 18013-5). Er is hierbij veel aandacht voor veiligheid en bescherming van gegevens, interoperabiliteit (met zowel de mobiele telefoons van de gebruikers, als de apparatuur van de controleur) en de technieken om verbinding te maken. Veel verschillende partijen, van ontwikkelaars tot smartphonefabrikanten, zijn bij deze ontwikkeling actief betrokken.

Digital Travel Credential
In samenwerking met de International Civil Aviation Organization (ICAO) vindt de ontwikkeling plaats van de Digital Travel Credential (DTC). De DTC wordt gezien als een nieuwe digitale vorm van het reisdocument.Contact

Deelname normcommissie

Normcommissie ‘Identificatiekaarten en persoonlijke identificatie’ werkt mee aan internationale normen en andere afspraken (zoals tools en best practices) op het gebied van identificatiekaarten en bijbehorende apparatuur. Betrokken partijen vertegenwoordigen zowel producenten van kaarten en chips als onderzoeksinstituten en controlerende instellingen.

Meedoen, vergadering bijwonen of meer informatie?

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van identificatiekaarten en persoonlijke identificatie, bent u benieuwd naar de aansluiting op standaardisatie of wilt u uw steentje bijdragen en normcommissielid worden? Neem contact op met Inge Piek.

Inge Piek

Inge Piek

Inge Piek is consultant bij NEN en secretaris van de normcommissie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen: 015 2 690 200 of stuur een mail.

Stuur een e-mail