Onderzoek en innovatie

Normalisatie is een waardevol instrument om brede toepassing van onderzoekresultaten te stimuleren. Normen helpen om een vertaalslag te maken van onderzoeksresultaten naar concrete producten. Tijdens de ontwikkeling van normen, delen onderzoeksinstellingen en industrie kennis.

Normalisatie een cruciale rol

In Nederland kan normalisatie een cruciale rol spelen in het uitrollen van het beleid van de negen, door de overheid gedefinieerde, topsectoren. Op Europees niveau wordt hier ook aandacht aan besteed. Zo wordt bijvoorbeeld in opdracht van de Europese Commissie een groot project uitgevoerd door CEN (Europese normalisatienetwerk) om een brug te slaan tussen de onderzoekswereld en normalisatie, Horizon 2020. NEN neemt een belangrijk deel van de projectleiding voor haar rekening.

Horizon 2020

Horizon 2020 is het Europese financieringsprogramma voor onderzoek en innovatie, dat de opvolgers van bestaande onderzoek- en innovatiefinancieringen samenbrengt.

EMPIR

EMPIR is onderdeel van het Horizon 2020 onderzoeksprogramma. Behalve meetinstituten kunnen ook bedrijven vergoeding krijgen voor hun bijdrage aan metrologisch onderzoek. Een werkgroep onder CEN en CENELEC (met secretariaat van NEN) is opgezet om het indienen van relevante onderzoeksbehoeftes vanuit normontwikkeling te begeleiden.

ISO richtlijnen innovatie management – deelname aan internationale ontwikkeling

ISO heeft een internationale samenwerking gestart voor de ontwikkeling van richtlijnen voor innovatiemanagement. Het gaat om management, definities, tools en methodieken voor innovatietrajecten, open-innovatie en co-creatie. Wilt u meer informatie over dit onderwerp, dan kunt u kijken op www.nen.nl/innovatiemanagement.

Innovatiemakelaar voor het MKB

Nederland behoort tot de top van innovatieve landen. In bijna iedere sector worden nieuwe producten, diensten of concepten gelanceerd. Soms lokaal, maar met regelmaat ook internationaal. Normalisatie vervult vooral op de achtergrond een cruciale rol, maar is daarmee niet automatisch onderdeel van de aanpak. Om innovatieve bedrijven te ondersteunen heeft NEN speciaal voor het MKB een Innovatiemakelaar in het leven geroepen. De Innovatiemakelaar denkt kosteloos met u mee over de juiste aanpak.

Wilt u weten op welke wijze normalisatie kan bijdragen aan uw innovatie? Kijk dan op nen.nl/innovatiemakelaar.

Eerder door u bekekenMeer informatie

Neem contact op met Public Affairs, we helpen u graag verder!

(015) 2 690 146

publiek@nen.nl

Bekijk de folder over NEN, innovatie en normalisatie, voordelen voor normcommissieleden en nieuwe normontwikkelingstrajecten.E-mailnieuwsbrief NEN Publiek

Nieuwe normalisatie ontwikkelingen in uw vakgebied? Als abonnee bent u als eerste op de hoogte
Schrijf je nu in