Commissie

Diensten van osteopaten

Diensten van osteopaten
Het doel van de Europese norm is om de kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid te waarborgen van de osteopathie dienstverlening. De Europese norm zal bestaande nationale wetgeving niet kunnen harmoniseren, maar deze aanvullen daar waar behoefte is en daar waar bestaande regulering ontbreekt. Het voorstel is om afspraken te maken over opleidingseisen voor personeel, voorzieningen en uitrusting, kwaliteitsmanagement en patiëntveiligheid.

Commissie

De Nederlandse normcommissie 304414 'Services in ostheopathy' (voortaan: NC 304414) is opgericht naar aanleiding van de CEN/TC 414 'Project committee - Services in ostheopathy' (voortaan: CEN/TC 414).

Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op het vinden en behandelen van functiestoornissen in de mobiliteit van gewrichten en weefsels in het algemeen. Het doel is de gezondheid van de patiënt te optimaliseren. Een osteopaat ziet het lichaam als één geheel en weet welke lichaamsweefsels met elkaar in verbinding staan en op welke manier ze elkaar kunnen beïnvloeden. Daardoor kan een osteopaat de mogelijke oorzaak van een klacht soms vinden in een ander deel van het lichaam dan waar de klacht optreedt.

Commissieplan

Er is geen actief commissieplan. De norm NEN-EN 16686:2015 en 'Osteopatische dienstverlening' is gepubliceerd.

Programma

Normalisatie van de eisen en aanbevelingen met betrekking tot de zorgverlening, werkomgeving en apparatuur, opleiding, ethisch kader voor goede ostheopathie dienstverlening. Het werkgebied komt overeen met de scope van CEN/TC 414 ‘Project committee – Services in osteopathy’.

Eerder door u bekeken

Neem contact op

Voor meer informatie of als u zich wilt aanmelden als normcommissielid.

Neem contact op met Marlou Bijlsma.

marlou.bijlma@nen.nl

(015) 2 690 264