Commissie

LPG, uitrusting en toebehoren

341 102

LPG, uitrusting en toebehoren
Het werkgebied van de normcommissie 341102 'LPG, uitrusting en toebehoren' is productnormalisatie op het gebied van de LPG (Liquefied Petroleum Gas) uitrusting, met als belangrijke onderdelen: autogassystemen, vulpistolen en vulstations. Internationale normontwikkeling wordt bevorderd door deelname aan CEN/TC 286 'LPG Equipment and Accessories'. Daarnaast worden goede contacten onderhouden met de Europese branche-organisatie AEGPL. De Europese regelgeving zoals Machinerichtlijn, ATEX en richtlijn drukapparatuur worden gevolgd.

LPG, uitrusting en toebehoren

De normcommissie is verantwoordelijk voor de CEN/TC 286 'LPG Equipment and Accessories'. De CEN/TC 286 houdt zich bezig met LPG uitrusting en accessoires, ontwerp en fabricage van LPG drukvaten en accessoires (afsluiters, slangen, fittingen), operationele eisen van transport over de weg of per spoor, autogassystemern, operationele eisen voor transportabele LPG cylinders en statische tanks, LPG pijpleidingen en LPG aandrijfsystemen voor recreatievoertuigen. Milieu-aspecten en duurzaamheid zullen de komende jaren actueel zijn. Ook zijn er regelmatig conflicten tussen enerzijds de veiligheid en anderzijds de praktische werkomstandigheden.

Commissieplan

Voor het commissieplan klikt u op de link hiernaast normcommissie "LPG, uitrusting en toebehoren". U kunt beneden het normcommissieplan doorbladeren en eventueel downloaden.

Programma

CEN/CENELEC werk
Werkprogramma CEN/TC 286.

ISO/IEC werk
In 1999 is wereldwijd de UN Regulation 67 voor LPG voertuigen van kracht geworden. Eén van de documenten die als basis hiervoor heeft gediend, is de toenmalige versie van de EN 12805 ’Automotive LPG container’ en de EN 12806 ‘Automotive LPG components other than the container’.

Zowel de technische ontwikkeling als de ontwikkeling van genoemde normen is in de loop der jaren doorgegaan. Daarom heeft CEN/TC 286 in 1999 besloten om de normen toch te voltooien en de verschillen tussen de normen en Regulation 67 in te dienen als verbetervoorstellen bij de UN.

In 2001 is binnen de ISO/TC 22 ‘Road Vehicles’ WG 11 ‘Automotive LPG vehicles’ opgericht, die de tanknorm EN 12805 heeft ingebracht als basisdocument voor een nieuwe ISO norm. Deze ISO 20826 is in 2006 gepubliceerd.

Meer informatie over de werkzaamheden van de normcommissie LPG, uitrusting en toebehoren vindt u in het commissieplan.

Eerder door u bekeken

Neem contact op

Voor meer informatie of als u zich wilt aanmelden als normcommissielid.

Neem contact op met Wiene Fokkinga.

iv@nen.nl

(015) 2 690 180