Commissie

Metallieke deklagen

342 107

Metallieke deklagen
Normalisatie op het gebied van metallieke en andere anorganische deklagen, die corrosiebescherming bieden aan metalen die worden toegepast voor decoratieve en technische doeleinden. De normalisatie onderwerpen richten zich op processen, producten en testmethoden voor het aanbrengen van metallieke en niet-organische deklagen op onder andere ijzer, staal en aluminium.

De technieken die onder dit gebied vallen zijn: anodiseren, thermisch spuiten, galvanotechniek (incl. chemische conversie coatings), PVD CVD en emailleren.

Voor galvanotechniek en emailleren richten de normalisatie onderwerpen zich zowel op het opstellen van specificaties als op het ontwikkelen van uniforme testmethoden. Op het gebied van het anodiseren zijn voornamelijk testmethoden opgesteld. Voor thermisch spuiten worden normen ontwikkeld voor acceptatietesten en kwaliteitscontrole voor thermische spuitapparatuur, specificaties voor te verspuiten materialen en gespoten deklagen, inclusief technische eisen, gezondheidsaspecten, testen en testprocedures, basisregels voor training en minimumeisen voor uitvoerend personeel.

Internationale en Europese normontwikkeling zal worden bevorderd door het volgen van:
CEN/TC 262 ‘Metallic and other inorganic coatings (met uitzondering van WG 2 en WG 7);
CEN/TC 240 ‘Thermal spraying and thermally sprayed coatings’;
CEN/TC 132/WG 15 ‘Anodized aluminium’;
ISO/TC 107 ‘Metallic and other inorganic coatings’ en subcommissies SC1, SC 2, SC 3, SC 5,
SC 6, SC 8;
ISO/TC 79/SC 2 ‘Anodized aluminium’.

Het commissieplan van de normcommissie Destructieve beproevingen.

Eerder door u bekeken

Neem contact op

Voor meer informatie of als u zich wilt aanmelden als lid, neem contact op met Suzanne Dietz.

Suzanne.Dietz@nen.nl

(015) 2 690 384