Commissie

Organisatie van Facility Management

351 290 02

Organisatie van Facility Management
Facility Management levert diensten en producten in een organisatie om de werknemers in een bedrijf te ondersteunen om hun werk zo optimaal te kunnen doen. Concreet gaat het om schoonmaak, catering, ICT, receptie en beheer en onderhoud.

Het werk van de normsubcommissie organisatie van Facility Management is gericht op de ontwikkeling van de internationale ISO normen voor Facility Management en het beheer van d de Europese normenserie EN 15221 'Facility Management'.

Met de ontwikkeling van ISO 41001 Facility Management System standard komt er een internationale kapstok waarin de andere facility management normen een plek krijgen. Vanuit Nederland wordt er nu een delegatie verzameld om hier een bijdrage aan te leveren.

Mogelijk zullen een aantal van de Europese normen worden vervangen door de Internationale varianten, mede hiervoor is participatie op ISO niveau van wezenlijk belang.

Het FM werkveld heeft relaties met Vastgoed en de bepaling van de inhouden en oppervlakten van (kantoor)gebouwen. In beide sectoren spelen de thema’s Duurzaamheid en Maatschappelijk Ondernemen.

De subcommissie Facility Management heeft geen eigen commissieplan. Er is wel een eigen programma deze is te vinden in de volgende tab en het samengevoegde commissieplan van de normcommissie 351 290 'Property Appraisal, Costs and Operation'.

In de vergadering van de nationale normcommissie worden de Nederlandse standpunten bepaald voor de vergadering van de internationale normcommissie ISO/TC 267 'Facilities Management' en van de Europese normcommissie CEN/TC 348 'Facility Management'. NEN voert het secretariaat van de CEN/TC 348 en levert de voorzitter.

Op het programma staat:
1. De ontwikkeling van ISO/TR 41013, Facility Management — Scope, key concepts and benefits
2. De ontwikkeling ISO 41001, Facility Management – Management System – Requirements with
guidance for use (MSS)
3. De publicatie van ISO 41010, Facility Management – Part 1 Terms and definition
4. De publicatie van ISO 41012, Facility Management – Guidance on strategic sourcing and the
development of agreements.

Eerder door u bekeken

Neem contact op

Voor meer informatie of als u zich wilt aanmelden als lid, neem contact op met Emma van Sandick.

bi@nen.nl

(015) 2 690 324