Commissie

Verlichting

351 005

Verlichting
Bij verlichting gaat het om de toepassing van kunstlicht en daglicht in kantoren, op de werkplek, op industrieterreinen, als sportverlichting, als noodverlichting en als openbare straatverlichting.

Het werkterrein van de normcommissie 'Verlichting' is vooral Europees en internationaal georiënteerd. De inzet is gericht op het verbeteren van o.a. de eenduidigheid van de gebruikte terminologie, meet- en rekenmethoden en notatiewijze van aan daglicht en kunstlicht gerelateerde onderwerpen alsmede ontwerp richtlijnen aandragen voor functionele veiligheids- en comforteisen van verlichting.

Er is steeds meer aandacht voor de relatie tussen verlichting en energieprestatie op Europese regelgeving (bedoeld wordt de EPBD) en nationale regelgeving (bedoeld wordt het Bouwbesluit 2012).

Commissieplan 351 005 'Verlichting'

In de vergadering van de nationale normcommissie worden de Nederlandse standpunten bepaald voor de vergadering van de Europese normcommissie CEN/TC 169 'Light and lighting' en van de internationale normcommissie ISO/TC 274 'Light and lighting'.

NEN-EN 1838 'Toegepaste verlichtingskunde – Noodverlichting' is gepubliceerd. Door de Nederlandse commissieleden moet worden besloten of er ook interesse is voor een Nederlandse vertaling.

Op Europees niveau is de inzet vooral gericht op:

  • Herziening van EN 12464-2, die wordt verwacht in 2013.
  • Herziening van serie EN 13201, die wordt verwacht in 2013.
  • Input leveren aan herziening EN 13032 en EN 1837.
  • Eerste ruwe versie van Europese Daglichtnorm wordt verwacht in 2013 om te kunnen rondsturen aan de leden van de nationale normcommissie.
  • Volgen en samenwerking met CEN/TC 371 'Energy Performance of Building project group'.
  • Input leveren aan M/485- Fluorescent lamps, high-intensity discharge lamps, and ballasts and luminaires able to operate such lamps.

Eerder door u bekeken

Neem contact op

Voor meer informatie of als u zich wilt aanmelden als lid, neem contact op met Annet van der Horn.

bi@nen.nl

(015) 2 690 324