Commissie

Waterstof en brandstofcellen

310 197

Waterstof en brandstofcellen
De normcommissie is het aanspreekpunt voor Nederlandse belanghebbenden draagt zorg voor nationale normontwikkelingsactiviteiten, en de Nederlandse inbreng in de relevante technische commissies van ISO en CEN. Dit zijn de mondiale normcommissies ISO/TC 197 "Hydrogen technologies" IEC/TC 105 "Fuel cell technologies" en de Europese normcommissie CEN/CLC/TC 6 "Hydrogen".

Commissie

Het werkgebied van de normcommissie 310 197 "Waterstof en brandstofcellen" is als volgt gedefinieerd:

Normalisatie op het gebied van waterstoftechnologie en brandstofcellen waaronder:
-Productie -Mobiliteit gekentekende voertuigen
-Transport -Mobiliteit vuldruk/vulprotocol
-Power to Gas -Mobiliteit niet-gekentekende voertuigen
-Maritieme toepassingen -Brandstofcellen
-Leidingsystemen - Veiligheidsaspecten
-Vulstations -Brandstofspecificaties
-Decentrale toepasssingen van Waterstof -Binnenaspecten van waterstof

Doelstelling van de normcommissie is om de mogelijkheden en de risico’s van waterstof en brandstofcellen in kaart brengen, bepalen voor welke onderdelen normalisatie (en regelgeving) relevant is, nationale normdocumenten ontwikkelen en/of het actief volgen, en inbreng leveren aan Europese en mondiale normontwikkelingen.

Commissieplan

Meer informatie over de werkzaamheden van de normcommissie 310 197 'waterstof- en brandstofcellen' leest u in het commissieplan.

Programma

Waterstof heeft het potentieel om dé energiedrager van ons toekomstige energiesysteem te worden.
Waterstof kan worden geproduceerd met een grote variëteit aan energiebronnen (waterkracht, biomassa, wind, zon, kernenergie en fossiele brandstoffen). Verschillende aandachtsgebieden voor toepassingen zijn:
- stationaire toepassingen;
- transporttoepassingen (verkeer en vervoer);
- draagbare (portable) toepassingen;
- infrastructuur;
- waterstofproductie.

Commissielid aan het woord:

Alice Elliott, Senior Hydrogen Engineer bij Shell Hydrogen: 'Shell is actief op veel gebieden van de groeiende markt voor waterstof en dit in verschillende landen over de hele wereld. Normalisatie speelt een sleutelrol bij de ontwikkeling van commerciële waterstof toepassingen, om de veiligheid te garanderen en de fabricage en toepassing wereldwijd te standardiseren. Een passend niveau van standaardisatie leidt tot adequate concepten, waardoor implementatie versneld en kosten verminderd kunnen worden. Dit vergemakkelijkt een succesvolle marktgroei. Doordat Shell al in een vroeg stadium bij de ontwikkeling van de normen betrokken is, kunnen we dit coördineren met andere delen van deze industrie. Hierdoor wordt dubbel werk voorkomen en worden er betrouwbare normen ontwikkeld, die als basis kunnen dienen voor een goede wet- en regelgeving:'

'Shell is actief op veel gebieden van de groeiende markt voor waterstof en dit in verschillende landen over de hele wereld. Normalisatie speelt een sleutelrol bij de ontwikkeling van commerciële waterstof toepassingen, om de veiligheid te garanderen en de fabricage en toepassing wereldwijd te standardiseren. Een passend niveau van standaardisatie leidt tot adequate concepten, waardoor implementatie versneld en  kosten verminderd kunnen worden. Dit vergemakkelijkt een succesvolle marktgroei.
  • ISO/TC 197 Working Group (WG) 24: Waterstoftankstations, waarbij alle aspecten worden meegenomen die van belang zijn bij het tanken (afleveren) van waterstof, waarbij Shell meewerkt aan de herziening van ISO 14687
  • ISO/TC 197 Working Group (WG)27 en WG 28: Kwaliteit van waterstof en kwaliteitscontrole (ISO 19880-1 and ISO 19880-8)
  • CEN/TC 268/WG 5: Kwaliteit van waterstof en kwaliteitscontrole op Europees niveau (EU) voor wegvoertuigen op waterstof.
  • PGS 35 en gerelateerde activiteiten op het gebied van veiligheidsafstanden in samenwerking met, onder andere, RIVM.

Eerder door u bekeken

Neem contact op

Voor meer informatie of als u zich wilt aanmelden als normcommissielid.

Neem contact op met Remco Perottienergy@nen.nl

(015) 2 690 326

NEN en waterstof op BNR Radio:

We hebben er allemaal wel eens van gehoord. Het is een chemische stof en je kunt er auto’s op laten rijden, maar hoe ziet een toekomst met waterstof er nou echt uit? En hoe ver zijn we nog verwijderd van een doorbraak?

In deze uitzending komt onder andere Françoise de Jong van NEN aan het woord over waterstof. Ze belicht hier de rol van afspraken bij het borgen van veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid. Hiermee wordt ook de link gelegd met innovatie, efficiency en internationale handel.

Luister terug via https://www.bnr.nl/radio/bnr-eyeopeners/10325668/alles-over-waterstof

 

Artikel in 'Veilig NL in 2017'

Recent is een interview met Indra te Ronde verschenen over waterstof in de editie Veilig NL in 2017, onafhankelijke bijlage van Pulse Media Group bij Elsevier met als titel: 'Rijdt u straks ook elektrisch of op waterstof?'