Erkend Risicoadviseur

Brandveiligheid, (cyber)diefstal, ziekteverzuim personeel: Ondernemers zien soms door de bomen het bos niet meer als het gaat om het beheersen van (niet) verzekerbare bedrijfsrisico’s. Hoe weet uw zakelijke klant dat hij de juiste maatregelen genomen heeft? En dat hij met een deskundige adviseur op dit vlak te maken heeft?

Tot nu toe kunnen ondernemers niet vaststellen of de adviseur die hij inhuurt, ook beschikt over de juiste kennis, vaardigheden en competenties. Daarom is een persoonsgebonden certificering ontwikkeld: het Beroepsprofiel Erkend Risicoadviseur.

 

 

Wat zijn de voordelen?

- Op bewezen hoger niveau risicomanagement
- Certificering geeft de klant zekerheid
- Onderscheidend in de branche

Hoe word ik Erkend Risicoadviseur?

Om Erkend Risicoadviseur te worden, moet eerst een examen worden afgelegd. Er zijn twee varianten: “risicomanagement & duurzame inzetbaarheid” en “risicomanagement & bedrijfscontinuïteit”. Na het slagen voor het examen, ontvangt u de persoonscertificatie.

Voor meer informatie over het examen, zie NIBE SVV. U kunt zich hier inschrijven voor het examen.

Het Beroepsprofiel Erkend Risicoadviseur (NTA 8595) beschrijft de benodigde competenties waaraan een risicoadviseur moet voldoen. Het examen is hierop gebaseerd. NTA 8595 is verkrijgbaar bij NEN.

Om examen te kunnen afleggen dient uw werkgever lid te zijn van het NEN platform Erkend Risicoadviseur.

Hoe blijf ik Erkend Risicoadviseur?

Het persoonscertificaat heeft een geldigheidsduur van 3 jaar, waarna deze kan worden verlengd met 3 jaar na het succesvol afleggen van het hercertificeringstraject.

Onderdeel van de hercertificering is het behalen van PE punten en opleveren van rapporten. Meer informatie volgt zodra dit beschikbaar is.

Wat kost het?

De NTA 8595 is beschikbaar en bij NEN verkrijgbaar.

De kosten voor het examen inclusief persoonscertificatie is te vinden bij NIBE SVV

Wat biedt het platform?

Het platform biedt een podium om kennis en kunde van organisatie en deelnemer te delen op het gebied van bedrijfscontinuiteit/risicomanagement. Het biedt toegang tot een uitgebreid netwerk.

Voor wie is het platform?

Het platform is voor personen en organisaties die willen werken met erkende risicoadviseurs en/of aan het beroepsprofiel willen voldoen. Ook kunnen organisaties zich aansluiten die het initiatief steunen en willen bijdragen aan deze ontwikkeling. Daarnaast is het ook voor organisaties die aanverwante diensten willen leveren, zoals intermediairs, arbodiensten, register-accountants, risicoadviseurs, verzekeraars en opleidingsinstituten.

Om examen te kunnen afleggen dient uw werkgever lid te zijn van het NEN platform Erkend Risicoadviseur.

Dit zijn de leden van het platform Erkend Risicoadviseur
Oprichter Platform
Avans Plus AAS Veiligheid
De Keyzer De BrancheSpecialist Advies BV
De Oplossing EPZ
DNV GL Fitale Advies
Haagse Hogeschool Genootschap voor Risico Management
Meeùs Assurantiën Keerpunt BV
Nationale-Nederlanden Koopman Assurantien BV
NEFEB Made in Holland Pensioen
NVvA Meeuwesen Assurantiën
OVAL NEFEB
Rabobank Rabobank Stad en Midden Groningen
Van Lanschot Chabot Riemersma & Partners BV
Van de Sande Risicobeheer BV
Vermeulen Verzekeringen & Risicomanagement
Verzuim & Juridisch advies BV

Hoe word ik lid?

Er zijn twee niveau’s van betrokkenheid bij dit unieke platform. U kunt zich direct aanmelden.

Oprichterslidmaatschap Platformlidmaatschap
Koers bepalen van het beroepsprofiel Continu als eerste op de hoogte blijven van ontwikkelingen
Naam van organisatie vermeld in uitingen over beroepsprofiel Ondersteunen van het initiatief
Mogelijkheid toegang tot College van Deskundigen en andere groepen Klankbordgroep
Seminars: gratis toegang Seminars: 1 persoon gratis, volgende personen uit organisatie 50% korting

Bij deze twee vormen gelden verschillende bijdragen op basis van organisatiegrootte. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op.

Categorie Type partij Oprichterslid* Platformlid*
A Organisaties > 50 fte 10.000 3.000
B Organisaties: 25 – 50 fte 5.000 1.500
C Organisaties < 25 fte 2.500 750
D Overige partijen 2.500 750
E Individuen 1.000 300
* Het lidmaatschap geldt voor een kalenderjaar. De tarieven zijn voor 2015 (excl. BTW).
Wat staat er in het beroepsprofiel?
Het beroepsprofiel bevat competentie-eisen voor een erkend risicoadviseur. De competenties zijn ingedeeld in 3 delen: generieke adviescompetenties inclusief kennis op het gebied van risicomanagement, specifieke competenties op het gebied van bedrijf continuïteit en specifieke competenties op het gebied van duurzame inzetbaarheid. De competentie-eisen zijn gebaseerd op (internationale) normen. Het beroepsprofiel is ontwikkeld door marktpartijen en is nu beschikbaar bij NEN. De volgende partijen hebben invulling gegeven aan het beroepsprofiel: Nationale-Nederlanden, De Goudse, Rabobank, Meeùs Assurantiën, Van Lanschot Chabot, De Keyzer, Van Kampen Groep, EVO, EVO Verzekeringen, NAR, De Oplossing, DNV GL, Avans Plus, Haagse Hogeschool, CS Opleidingen, NIBE-SVV, NEFEB, OVAL en GVRM.
Waarom certificatie? En waarom persoonsgebonden en niet organisatie/kantoor gebonden?
Certificatie moet de onafhankelijkheid en kwaliteit van het keurmerk ‘Erkend Risicoadviseur’ borgen. De persoon die advies geef, moet bewezen competent zijn.
In hoeverre is een WFT vergunning nodig om Erkend risicoadviseur te zijn, in hoeverre is dit een beschermde titel?
De persoon moet voldoen aan de eisen op het gebied van kennis/vaardigheden zoals omschreven staat in het beroepsprofiel om de titel Erkend Risicoadviseur te kunnen dragen. Daar waar er overlap bestaat met elementen uit de WFT modules, zal worden gekeken naar mogelijkheden voor vrijstelling.
Is dit iets wat van alle risicoadviseurs geëist gaat worden?
De toepassing van documenten die bij NEN worden opgesteld, is op vrijwillige basis. Het kan echter zijn dat de markt of een organisatie hiernaar vraagt. Door middel van certificatie laat een risicoadviseur zien inderdaad bepaalde competenties in huis te hebben. Tevens kan een risicoadviseur zich hiermee onderscheiden van anderen.
Hoe zit het met opleiding(en)?
In het beroepsprofiel worden competenties gedefinieerd. Het kan zijn dat iemand op basis van bestaande opleiding en ervaring zich kan kwalificeren en de assessment met succes kan ondergaan. Het kan ook zo zijn dat een ervaren adviseur met een goed kennisniveau, zonder een specifieke opleiding te volgen, ook gecertificeerd kan worden. Er is dus niet één specifieke opleiding voor Erkend Risicoadviseur. Diverse opleidingen zien we als goede basis. Vervolgens is met name de ervaring van belang. De opleidingsinstituten Avans Hogeschool en de Haagsche Hogeschool zijn betrokken geweest bij het opstellen van het beroepsprofiel en het certificatieschema. Zij verzorgen nu ook opleiding op dit gebied. Al deze organisaties bieden opleidingen die aansluiten bij de vereisten voor het beroepsprofiel.
Hoe is het examen geregeld en hoe zit het met geheimhouding van informatie?
Voor het examen is een examenreglement opgesteld. De geheimhouding van informatie is geborgd bij alle betrokken partijen, dit is vastgelegd in het document Geheimhouding.

 
Eerder door u bekeken

Platform ERA

Direct lid worden, meld u nu aan voor het platform ERA!

Beroepsprofiel

Het beroepsprofiel NTA 8595 kunt u in de NENshop aanschaffen.

Examen en certificering

Voor meer informatie over het examen, zie NIBE SVV. U kunt zich hier inschrijven voor het examen. DNV GL is de instelling die de certificering verzorgt.

LinkedIn

Word lid van de groep Erkend Risicoadviseur en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Folder

In de folder Alles over Erkend Risicoadviseur kunt u informatie vinden over het profiel, het platform en de leden.

 

 

Verzekeren kan altijd nog

‘Met dit boek willen we verzekeringsadviseurs en hun zakelijke klanten helpen nóg betere gesprekspartners voor elkaar te zijn’, aldus Erik van de Crommenacker, een van de drie auteurs. Hij heeft op persoonlijke titel aan het boek meegewerkt. In het dagelijks leven is hij commercieel manager Inkomen Relatiebeheer Groot Zakelijk bij Nationale-Nederlanden. Meer informatie over de praktijkgids.

Contact

Voor informatie of vragen over het platform Erkend Risicoadviseur, neem dan contact op met NEN, Ying Ying Lau.

PlatformERA@nen.nl

(015) 2 690 180

 

Als de adviseur op basis van een herkenbare norm werkt, weet de klant dat hij gerust met die adviseur in zee kan gaan. Alleen maar vertellen dat je tien jaar ervaring hebt, is in deze tijd niet meer genoeg.

Jaap den Breejen Directeur bij Meeùs

MKB-ondernemers hebben behoefte aan integraal risicoadvies. Dus niet alleen over de verzekerbare risico’s, maar ook over de niet verzekerbare.

Erik van de Crommenacker Manager Sales Inkomen bij Nationale-Nederlanden

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met NEN Managementsystemen

(015) 2 690 362

mm@nen.nl