De betrouwbaarheid van gezondheidsapps

Nederland gaat door middel van een werkgroep een bijdrage leveren aan de betrouwbaarheid van gezondheidsapps.

Er zijn al duizenden apps gemaakt op het gebied van gezondheid of welzijn: apps om te stoppen met roken, sportprestaties te meten, of het stellen van een diagnose bij aandoeningen. Zonder medische kennis zijn deze apps te downloaden en te gebruiken.

Hoe betrouwbaar zijn deze apps? Verschillende partijen uit binnen- en buitenland werken eraan aan om inzichtelijk te maken of de apps betrouwbaar zijn. De Europese Commissie stuurt aan op een Europese benadering. In Nederland is een werkgroep opgericht die bijdraagt aan de Europese standaard. Ook jij kan mee doen!

Wie neemt er deel aan de werkgroep?

Iedereen die een bijdrage wil leveren aan veilige, betrouwbare, zinvolle en gebruiksvriendelijke apps in zorg en welzijn.

Ben jij een zorgprofessional die zich afvraagt welke mobiele apps verantwoord aan te bevelen zijn en ingezet kunnen worden bij het verlenen van zorg en welzijn? Patiƫnten, cliƫnten en zorgconsumenten die zich afvragen welke mobiele apps doen wat zij beloven en goed op hun gegevens passen? App-ontwikkelaars en app-store beheerders die bezig zijn met de ontwikkeling of distributie van gezondheidsapps? Met name ontwikkelaars/ gebruikers/ leveranciers/ dienstverleners van apps voor sport, voeding en wellness ontbreken nog in de werkgroep. Doe mee!Voordelen deelname

Voor Nederlandse belanghebbenden is dit het moment om deel te nemen. De norm gaat er komen, daarom is het van groot belang dat het Nederlandse ervaringen en prioriteiten belang hierin ook wroden vertegenwoordigd.

  • Invloed hebben in het Europese traject.
  • Samenwerken met het netwerk.
  • Als eerste relevante kennis opdoen.

De Europese Commissie geeft groen licht voor de ontwikkeling van een Europese norm voor gezondheidsapps. Binnen twee jaar komt er een Europese norm met kwaliteitscriteria voor gezondheidsapps.

Shirin Golyardi, consultant Zorg en Welzijn

In de media

Luister hier naar het interview met Niels Chavannes, werkzaam bij neLL en lid van de nationale werkgroep 'Gezondheidsapps', op 25 juni 2019 bij NPO Radio 5. >> Luister hier

Lees hier het artikel 'NeLL valideert eHealh die echt werkt' uit ICT&Health >> Lees hier het artikel

Contact

Wilt u op de hoogte blijven op het gebied van gezondheidsapps, deelnemen aan de vergadering waarin de Nederlandse werkgroep de ervaring en prioriteiten voor Nederland vaststelt?

E-mail Marlou of Shirin

Marlou Bijlsma

Marlou Bijlsma

Marlou Bijlsma is consultant bij NEN en secretaris voor het nationale traject. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via 015-2690318.

Shirin Golyardi

Shirin Golyardi

Shirin Golyardi is consultant bij NEN en secretaris voor het internationale traject. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via 015-2690318.