Hyperloop systems

Er is een Europese samenwerking gestart voor de hyperloop. Nederland heeft de leidende rol op zich genomen voor het begeleiden van afspraken voor internationale afstemming.

De hyperloop maakt snel internationaal reizen mogelijk. Het is een duurzaam alternatief voor continentaal vliegen. Door gebruik te maken van een vacuümbuis kunnen personen en goederen met hoge snelheid vervoerd worden. Dankzij het vacuüm is er nauwelijks sprake van weerstand. Door de capsule te laten ‘zweven’ op magneten zijn er geen wielen en is er geen rolweerstand.

De hyperloop is een veilig en energiezuinig transportsysteem voor het vervoeren van een groot aantal mensen en goederen tussen steden en landen. Het maakt snel internationaal reizen mogelijk. Autonome voertuigen bewegen door middel van een magnetisch zweefsysteem voort in een buizennetwerk dat op lage druk is gebracht. Het verbindt steden en logistieke centra met elkaar. Door het sterk verkorten van reistijden, emissieloos transport, wat ook nog energie-efficiënt is, pakt een internationaal hyperloopsysteem effectief de huidige en toekomstige zorgen op het gebied van duurzaamheid, economische groei en sociale cohesie aan.

De hyperloop gaat zo snel als een vliegtuig, gaat door een buis zoals een metro en ziet eruit als een trein.

Hardt

De rol van NEN

NEN brengt alle belanghebbende partijen samen die met elkaar afspraken maken over producten, systemen, processen en diensten.

  • Op Europees niveau werkt een breed consortium technici aan de hyperloop. Verschillende landen en leveranciers hebben andere technieken. Hier is interoperabiliteit belangrijk. Hoe wordt ervoor gezorgd dat verschillende onderdelen van het systeem in elkaar passen en functioneren. Hiervoor bestaan vaak al normen maar er is nog geen normalisatie voor al die verschillende onderdelen samen in één werkend systeem.
  • Met verschillende ontwikkelaars is afgesproken hoe veilig het systeem moet zijn en op welke manier dat gegarandeerd kan worden. Denk dan aan de stations, de veiligheid en toegankelijkheid ervan. Normalisatie kan op deze verschillende innovaties inspelen en zo helpen in het wegnemen van handelsbarrières en het garanderen van de veiligheid.

Initiatiefnemers hyperloopbedrijven

Over Hardt
Hardt Hyperloop, gevestigd in Nederland, is opgericht in 2016. In 2017 won Hardt de internationale hyperloop competitie van Elon Musk's SpaceX. Hardt Hyperloop's partners zijn onder andere: InnoEnergy, Koolen Industries, Schiphol, de Nederlandse Spoorwegen, Deutsche Bahn en BAM, Tata Steel en IHC.

Over Hyper Poland
Hyper Poland ontwikkelt een innovatieve aanpak van de hyperloop in 3 stappen waarbij de eerste stap maglev technologie is die kan worden ingezet op de bestaande spoorweginfrastructuur. Het bedrijf bestaat uit een multidisciplinair team van experts met ervaring bij onder andere Airbus, Bombardier, Shinkansen. Het Hyper Poland team was de finalist van de SpaceX Hyperloop Pod Competitie (2017) en finalist van Build Earth Live Dubai (2016). De belangrijkste partners van het bedrijf zijn Microsoft, het Railway Research Institute, Transfer Multisort Elektronik, het National Center for Research and Development en de Warsaw University of Technology. In 2019 werd Hyper Poland door Lufthansa Innovation Hub vernoemd in de top 150 mobility start-ups.

Over TransPod
Het doel van TransPod is het commerciële vervoer tussen grote steden in ontwikkelde en opkomende markten te herdefiniëren. Het bedrijf is in 2015 opgericht om 's werelds toonaangevende hyperloopinstallatie te bouwen die mensen, steden en bedrijven met een betaalbaar en milieuvriendelijk hogesnelheidsvervoer verbindt. Het hoofdkantoor van TransPod is gevestigd in Toronto, Canada.

Over Zeleros
Zeleros (Spanje) ontwikkelt een schaalbaar hyperloop transportsysteem dat de infrastructuurkosten minimaliseert door de technologie in de voertuigen te integreren. Tot de partners behoren technologische bedrijven (Altran), exploitanten (Renfe, F. ValenciaPort) en onderzoekers (Universitat Politècnica de València, CIEMAT), en Zeleros wordt gesteund door het Plug&Play Tech Center van Silicon Valley, EIT Climate-KIC, en de belangrijkste Spaanse vervoersverenigingen. De oprichters werden in 2016 dubbel bekroond door Elon Musk.

Contact

Meedoen, vergadering bijwonen of meer informatie?

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van de hyperloop, bent u benieuwd naar de aansluiting op standaardisatie of wilt u uw steentje bijdragen en normcommissielid worden? Neem contact op met Jeroen von Morgen voor meer informatie.

Jeroen von Morgen

Jeroen von Morgen

Jeroen von Morgen, consultant Industrie & Veiligheid: 015 2690 180 of stuur een e-mail.

Okke-Jaap Prent

Okke-Jaap Prent

Okke-Jaap Prent, consultant Industrie & Veiligheid: 015 2690 180 of stuur een e-mail.

Stuur een e-mail