Kinderartikelen

Afspraken ter bevordering van de veiligheid van kinderartikelen

De normcommissie Kinderartikelen houdt zich bezig met de normalisatie van producten die zijn ontworpen en geproduceerd om de veiligheid van zuigelingen en peuters bij het zitten, baden, verschonen, eten, slapen, vervoeren en beschermen te garanderen en te vergemakkelijken. De nadruk ligt op artikelen voor de verzorging van kinderen tot 4 jaar oud.

Werkgebied & activiteiten

De normcommissie 'Kinderartikelen' (330001) levert een actieve bijdrage aan de normontwikkeling op Europees niveau. De Nederlandse normcommissie bepaalt het Nederlandse standpunt op Europese normteksten van verschillende onderwerpen, zoals veiligheidshekjes, kinderwagens of fopspenen. In de Nederlandse normcommissie zijn verschillende partijen vertegenwoordigd vanuit de industrie, retail en overheid.

De normcommissie vergadert tweemaal per jaar. Werkwijze en omvang van de werkzaamheden worden in belangrijke mate bepaald door het nationale belang bij de onderwerpen die binnen CEN/TC252 (Child care articles) aan de orde zijn. Daarbij volgt de normcommissie ook het normalisatiewerk voor meubels voor in de kinderkamer en textielproducten voor kinderen.

Structuur

De normcommissie fungeert als een schaduwcommissie waarbij de leden actief kunnen deelnemen aan de normalisatiewerkzaamheden van de volgende Europese en mondiale normcommissies:

 • CEN/TC 252 Child care articles
 • CEN/TC 207/WG 2 Requirements for children’s and nursery furniture
 • CEN/TC 248/WG 34 Risks in the sleeping environment
 • CEN/TC 364 High chairs
 • CEN/TC 398 Child protective products
 • ISO/TC 136/WG 6 Children’s and nursery furniture
 • ISO/PC 310 Wheeled child conveyances

Wie doen er mee?

De normcommissie bestaat uit leden vanuit de industrie, retail en de overheid.

Nieuws

Experts gezocht voor normcommissie kinderartikelen

25-06-2020 Voor kinderartikelen zoals commodes, kinderboxen en fopspeenhouders zijn de huidige productnormen aa...

Ook meepraten?

Wat zijn de voordelen van het participeren aan deze normcommissie?

Door deel te nemen aan een normcommissie heeft u invloed op marktontwikkelingen, toegang tot een (inter)nationaal technisch en commercieel netwerk, krijgt u nieuwe inzichten, werkt u mee aan kennisuitwisseling en heeft u sneller en gemakkelijker toegang tot nationale en internationale markten.

Netwerk

 • Platform voor (Europese) werkgroepbijeenkomsten en kennisuitwisseling

Invloed

 • De normcommissie biedt een nationaal draagvlak voor het behartigen van de Nederlandse standpunten tijdens vergaderingen.
 • Commissieleden kunnen vanuit hun expertise actief bijdragen aan de totstandkoming van normteksten.

Kennis

 • Commissieleden zijn aangesloten op de informatiestroom vanuit meerdere internationale normcommissies en werkgroepen. Hierdoor krijgen zij toegang tot de alle verslagen en drafts van de te ontwikkelen normen.
 • Tijdens de vergaderingen van de normcommissie worden de laatste ontwikkelingen m.b.t. relevante wet- en regelgeving besproken.

Draagvlak

 • De leden brengen deskundigheid in namens een organisatie of op persoonlijke titel. Voor het draagvlak van de normen is een goede terugkoppeling met de achterban van groot belang.
 • Het benoemen van normcommissieleden als experts voor Europese en Internationale (werk)groepen wordt door de leden gedaan. Op deze manier kan Nederland efficiënter (het ontwikkelen van) internationale normen beïnvloeden.

Contact of meer informatie?

Op de hoogte blijven van de normontwikkelingen normcommissielid worden? Neem dan contact op met Hein Goeyens voor meer informatie. Of vul het formulier in, zodat wij contact kunnen opnemen.

Hein Goeyens

Hein Goeyens

Wil je meepraten, meer informatie over de normcommissie of op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Neem dan contact op met Hein Goeyens, consultant bij NEN, telefoon 015 2 690 351 of stuur een e-mail.

Vul je gegevens in