NENnovation Award voor
commissieleden
top 3 bekend!

De top drie voor de NENnovation Awards is bekend. Nummer één Direct Current, nummer twee is Bunge Loders Croklaan en nummer drie is Royal HaskoningDHV. Op 11 oktober 2019 zijn de winnaars bekend gemaakt. Lees hier meer over de projecten en bekijk de pitches.

Normalisatie en innovatie gaan hand in hand. Succesvolle innovatie vraagt om aandacht voor technologische, economische, maatschappelijke en duurzame aspecten en daarmee de betrokkenheid van meerdere stakeholders. Slagingskansen van innovatieve concepten worden door normalisatie vergroot en marktacceptatie krijgt een impuls.

Commissieleden zijn bekend met normalisatie, maar de top drie genomineerden nemen ook nog innovatie daarin mee.

Eerste prijs: Direct Current

Gelijkspanning als drager van ons toekomstig energiesysteem Direct Current is ervan overtuigd dat gelijkspanning (DC) de oplossing is voor onze toekomstige netten. Om tot dit doel te komen moet er nog heel veel gebeuren. Gelijkspanning heeft de potentie om wereldwijd een compatible systeem te worden. Zo is de USB-C immers wereldwijd geaccepteerd en tot een standaard gelijkspanningsstekker gekozen voor gebruikers tot 100W. De toekomst van het systeem zal hoofdzakelijk bestaan uit gelijkstroomgebruikers en duurzame bronnen zoals PV en waar de elektrische bi-directionele auto’s een belangrijke rol zal spelen. Dit is allemaal gelijkspanning. Als deze gekoppeld worden op een gelijkspanningssysteem zonder tussenkomst van wisselspanning, leidt dit tot een systeemoptimalisatie welke geheel zonder ICT kan. Nederland is wereldwijd koploper op gelijkspanning geworden dankzij de inzet van Direct Current.

Tweede prijs: Bunge Loders Croklaan

De aanwezigheid van MCPD en Glycidylester (stoffen die ontstaan door hoge temperaturen bij het raffineren van plantaardige oliën en vetten) vormen een potentieel voedselveiligheidsrisico. Na meldingen in wetenschappelijke literatuur hebben deze zogenaamde procescontaminanten in de afgelopen jaren bijzonder veel aandacht in de media gekregen. Dit resulteerde in verschillende methodeontwikkelingen. Twee methoden zijn echter zeer arbeidsintensief en duurt snel een hele dag voordat een resultaat beschikbaar is. Een andere methode genereert minder betrouwbare resultaten met grote verschillen tussen laboratoria onderling. Bunge Loders Croklaan heeft destijds besloten zelf onderzoek te doen naar een betrouwbare analysemethode geschikt voor een commerciële productieomgeving als kwaliteitscontrole en ter ondersteuning van procesoptimalisatie. De uitgangspunten: een betrouwbare methode ontwikkelen die snel, eenduidig én eenvoudig uit te voeren is. En als kers op de taart de mogelijkheid tot automatiseren. Hierdoor kan deze complexe analyse in een lopende 24/7 operatie eenvoudig en eenduidig worden uitgevoerd. De Bunge Loders Croklaan methode (bekend als de Zwagerman methode) is in de afgelopen jaren uitgebreid getest en verder ontwikkeld.

Derde prijs: Royal HaskoningDHV

FastLane van Royal HaskoningDHV is een innovatieve aanpak voor de verduurzaming van gebouwen. De aanpak helpt gebouweigenaren en gebruikers om de CO2-uitstoot en het energieverbruik van hun gebouwen drastisch terug te brengen. Zo kunnen deze gebouwen, zonder onnodige investeringen, voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs en het Nederlandse klimaatbeleid. FastLane levert hiermee een bijdrage aan de energietransitie-opgave voor de gebouwde omgeving. De FastLane-aanpak bundelt de expertise van Royal HaskoningDHV op het gebied van verduurzaming van gebouwen, een actuele database met verduurzamingsmaatregelen, indicatieve prijzen, energiemodellen en benchmarkingtools, én de informatie over het gebouw/de gebouwen in één softwaretool. Zie voor meer informatie, waaronder een animatievideo: www.royalhaskoningdhv.com/fastlane.

Eervolle vermelding

Er zijn veel mooie projecten voorbij gekomen. Deze projecten krijgen een eervolle vermelding voor hun deelname aan de NENnovation Award 2019.

De Noordzeeboerderij versterkt en versnelt de zeewier industrie door een boerderij naar zee te verplaatsen en daar zeewier te kweken.

Provincie Noord- Holland heeft IFD (Industrieel, Flexibel, Demontabel) bouwen opgezet. Hiermee worden onderdelen voor beweegbare bruggen gestandaardiseerd.

Deelname

NENnovation Award voor klanten en commissieleden is een prijs voor een partij die actief met normalisatie verbonden is. Daarbij vormen normen een belangrijk onderdeel voor het succes van het project.

De volgende criteria zijn van toepassing bij de beoordeling van de inzendingen:

 • De partij is actief bij normalisatie betrokken.
 • Maatschappelijke impact (op gebied van veiligheid, duurzaamheid, kostenbesparing, gezondheid, etc.).
 • Het innovatieve karakter.
 • Het aangegeven belang van normen.

Winnaar

De winnaar ontvangt:

 • Exposure tijdens World Standards Day (11 oktober 2019) voor alle genomineerden;
 • Een persbericht;
 • Een artikel in NEN Magazine;
 • Podcast i.s.m. BNR Nieuwsradio;
 • Award;
 • Voucher – IP Smart Scan aangeboden door Octrooicentrum Nederland;
 • Voucher - Coaching innovatiemakelaar en één jaar gratis deelnemen in een normcommissie naar keuze of één jaar een NENconnect pakket naar keuze aangeboden door NEN;
 • Voucher - Deelname voor programma startups of voucher voor coaching op maat aangeboden Erasmus Centre for Entrepreneurship.

Verhalen

Echte verduurzaming moet je integraal aanpakken

'Echte verduurzaming moet je integraal aanpakken' volgens Life Cycle Vision, de winnaar van vorig jaar. Eigenaars Bern Karstenberg en Roland Halle vertellen meer over hun bedrijf en de filosofie erachter. Ook vertellen zij enthousiast hoe zij op het punt kwamen om hun product in te zenden voor de NENnovation Award.

Lees het interview

Meer informatie?

Arnoud Muizer

Arnoud Muizer

Meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met Arnoud Muizer via 015 26 90 424 of stuur een e-mail.

Stuur een e-mail