NENnovation Award voor
studenten top 3 bekend!

De top drie voor de NENnovation Awards is bekend. Nummer één is Team Silverwing, nummer twee is Team Aerodelft en nummer drie is Francesca Grazian. Op 11 oktober 2019 zijn de winnaars bekend gemaakt. Lees hier meer over de projecten en bekijk de pitches.
Studenten komen later in hun werk veel NEN-, en ISO-normen tegen. Verder geldt dat de normen van de toekomst worden gemaakt door studenten van nu. De studenten die meedoen aan de NENnovation Awards hebben deze normen al meegenomen in hun projecten en komen in aanmerking voor deze award!

Met de NENnovation Award voor studenten wil NEN het volgende bereiken:

 • Bijdragen aan het innovatiesucces door middel van normen.
 • Bevorderen van betrokkenheid van studenten bij het maken van afspraken.
 • De klanten, startups en studenten onderling verbinden en in samenwerking met NEN.

De jury heeft de drie beste inzendingen gekozen naar aanleiding van de pitchmiddag op woensdagmiddag 18 september. De winnaar wordt gekozen tijdens de viering van World Standards Day op 11 oktober.

Eerste prijs: Team Silverwing

Silverwing ontwikkelt een nieuwe autonome, zogenaamde elektrische VTOL-drone met zware lading die een enkele persoon of 90kg + lading meer dan 50 kilometer kan vervoeren. De drone past in een parkeerplaats en is in staat tot ongekend uithoudingsvermogen en nuttige lading voor elektrische vluchten. Belangrijke toepassingen voor dit soort drones zijn op de markten voor rampenbestrijding, defensie, offshore, landbouw en uiteindelijk stedelijke mobiliteit. Het team heeft al een halfschaalmodel gebouwd en getest, een aangepaste batterij en eigen elektromotor ontwikkeld, tientallen subsysteem- en windtunneltests voltooid, een volledig product ontworpen en is begonnen met de productie van de schaal van de volledige drone. Het team bestaat uit meer dan dertig mensen, variërend van ruimtevaart tot toegepaste natuurkunde tot juridische en bedrijfskundige achtergronden. Het team heeft samenwerkingsverbanden opgezet met meer dan vijftig partners, waaronder NLR, GKN Fokker, het ministerie van Defensie, Althen, EMRAX en vele anderen.

Tweede prijs: Team AeroDelft

Momenteel loopt het initiatief genaamd Project Phoenix van het studenten team AeroDelft. De studenten zijn pioniers in het ontwikkelen van het eerste vliegtuig dat gebruik zal maken van een vloeibaar waterstofaandrijfsysteem. De tweepersoonswaterstofvliegtuig zou in vergelijking met een batterij-systeem het bereik moeten vervijfvoudigen: een bereik van 2000 kilometer in plaats van 400 kilometer. AeroDelft focust zich nu vol op de productie en certificatie, van één op drie geschaalde prototypes dat zal vliegen in mei 2020. Met het Project Phoenix willen de studenten het gebruik van duurzame brandstoffen en vooral waterstof gaan promoten. Dit met het doel bedrijven- en de luchtvaartindustrie te motiveren om meer te innoveren en naar duurzame oplossingen te zoeken binnen hun sector.

Derde prijs: Francesca Grazian (PhD Student Electrical Power Engineering)

In Nederland heeft de Nederlandse regering het doel gesteld om alle auto's tegen 2030 emissievrij te maken. Het opladen van elektrische voertuigen (EV's) via draadloze power transfer (WPT), dat wil zeggen draadloos opladen, speelt een belangrijke rol in deze energietransities, omdat:

- Het kan de oplaadduur van EV's-batterijen verkorten door dynamisch opladen;
- Het is ook van fundamenteel belang in statische omstandigheden als volledig autonome voertuigen worden overwogen. Aangezien deze voertuigen zonder bestuurder zijn, moeten ze volledig automatisch worden opgeladen zonder mensen;
- Het zou de veiligheid van statische lading verbeteren, omdat gebruikers geen geleidend onderdeel hoeven aan te raken dat gevaarlijk kan worden, vooral in natte weersomstandigheden.
Vanaf 2015 zijn normen en voorschriften vrijgegeven, zodat gemeenschappelijke beperkingen kunnen worden gedefinieerd die de interoperabiliteit tussen draadloze laadsystemen van verschillende fabrikanten garanderen.

Eervolle vermelding

Er zijn veel mooie projecten voorbij gekomen. Deze projecten krijgen een eervolle vermelding voor hun deelname aan de NENnovation Award 2019.

Emma Baan, student aan Werktuigbouwkunde Hogeschool Windesheim met haar project om een aandrijving te ontwerpen voor beweegbare bruggen op basis van NTA 8086 (IFD).

Irene Kamara, student aan Tilburg Institute for Law, Technology, and Society met haar project over hoe normen omgaan met grondrechten.

Deelname

NENnovation Award voor studenten is een prijs voor het meest innovatieve project dat als doel heeft om maatschappelijke impact te realiseren. Daarbij vormen normen een belangrijk onderdeel voor het succes van het project.

De deelnemers zijn:

 • studerend aan het mbo (vierde jaar), het hbo of de universiteit;
 • bezig met een individueel- of teamproject (kan ook een opdracht zijn): dat als doel heeft om met een innovatieve oplossing (idee, product of dienst) de wereld veiliger, duurzamer, kostenefficiënter en/of gezonder te maken OF waarbij het belang wordt aangegeven van normen en standaardisatie.

De volgende criteria zijn van toepassing bij de beoordeling van de inzendingen:

 • maatschappelijke impact (op gebied van veiligheid, duurzaamheid, kostenbesparing, gezondheid, etc.);
 • het innovatieve karakter;
 • het aangegeven belang van normen.

Winnaar

De winnaar ontvangt:

 • Een cheque EUR 1.500,- voor de eerste prijs en cheque van EUR 1.000,- voor de tweede prijs.
 • Exposure tijdens World Standards Day (11 oktober 2019) voor alle genomineerden.
 • Een persbericht.
 • Een artikel in NEN Magazine.
 • Het presenteren van nieuwe inzichten aan een normcommissie.

Wil je normen inzien?

Voor je inzending voor de NENnovation Award kan men in NEN Connect zoeken naar relevante normen en eisen. Veel onderwijsinstellingen beschikken over een abonnement op NEN Connect, studenten aan deze instellingen kunnen via de toegang van de betreffende instelling gebruik maken van NEN Connect. De NEN Connect database wordt ter beschikking via de bibliotheek/mediatheek van de instelling.

Als de onderwijsinstelling geen abonnement heeft op NEN Connect dan is het mogelijk om tijdelijk een gratis account aan te vragen per student (individueel of als trekker van een team). Dit kan via een mail aan insidesales@nen.nl met de volgende gegevens:
 • Naam (student);
 • E-mailadres (student);
 • Naam onderwijsinstelling;
 • De studie die je volgt;
 • Het studiejaar;
 • Het vak waar het onderwerp van de inzending voor de NENnovation Award betrekking op heeft.

Meer informatie?

Arnoud Muizer

Arnoud Muizer

Meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met Arnoud Muizer via 015 26 90 424 of stuur een e-mail.

Stuur een e-mail