NENnovation Award voor studenten

Winnaars

Winnaar: i-Botics: Human-Robot Interaction during VR mediated Teleoperation

Teleoperatie, het verlengen van onze fysieke capaciteiten door het op afstand aansturen van een robot is een moderne en ruim toegepaste techniek. Deze techniek biedt mogelijkheden, maar kent ook twee belangrijke beperkingen; namelijk verstoringen in signaal en niet intuïtieve beeldtechnologie. Beide verstoren de kennis en controle die een operator heeft over de robot. Daarbovenop vergt 3D aansturing van een robot via 2D beeldschermen erg veel training. Virtual Reality (VR) biedt een innovatieve oplossing. Er wordt gekeken naar de invloed van omgevingsinformatie op taak prestatie van mens-robot teams en omgevingsbewustzijn tijdens VR ondersteunde teleoperatie. Als gebruiker sta je in VR gepositioneerd tegenover de robot en wordt deze aangestuurd op basis van bewegingen, zo lijk je in dezelfde ruimte met de robot samen te werken.

Runner-up: CloudCuddle Senior

CloudCuddle Senior heeft tot doel dat de zorg voor ouderen met dementie beter en goedkoper wordt. De CloudCuddle Senior (een bedtent) is flexibel, vriendelijk, sterk en goedkoop is. Mensen met dementie hebben onder andere last van een slecht dag/nacht ritme, dwalen rond en overschatten hun eigen mobiliteit waardoor er een grotere kans is dat ze uit bed kunnen vallen. De enige oplossing voor dit probleem is een Poseybed, een groot, duur, log gevaarte waarbij stalen buizen aan het bedframe zijn vast gemaakt. Hier komen veel kosten bij kijken waardoor er een goedkopere manier moet worden gezocht. CloudCuddle is een ontwerp die opblaasbaar is, de techniek hiervoor komt uit de kite-industrie, waardoor het enorm stevig wordt. Deze tent wordt flexibel inzetbaar op alle verpleegbedden en hierdoor wordt hij goedkoper.
NENnovation Award 2018

Normen hebben een enorme impact op de veiligheid, het milieu en zijn van groot belang voor de wereldwijde concurrentie van de industrie. Hoe eerder normen in een ontwikkelproces worden gebruikt, des te soepeler dit gaat. En dit geldt ook voor innovatie! Klinkt gemakkelijk, maar wat zijn die normen nu eigenlijk?

Meld je dan aan voor de NENnovation Award 2018 voor studenten. Wie weet ontvang jij met jouw project de NENnovation Award op World Standards Day 2018.

Stel je voor

Een voorbeeld van een innovatief product/dienst dat vraagt om normen, zijn drones. Drones worden al in verschillende vakgebieden gebruikt. Ze worden gebruikt om pakketjes te bezorgen, bij defensie, brandweer of politie, fotografen en makelaars. En dan zijn er nog de hobbymatige vliegers. De onbemande luchtvaartuigen worden van een afstand bestuurd. Het is van groot belang dat het toestel, maar ook het luchtruim, veilig is voor iedereen. Daarnaast komt ook de privacy van de burger om de hoek kijken. Mensen moeten er zeker van kunnen zijn dat er geen ongewilde beelden worden opgenomen en verspreid. Er is dus sprake van vraag naar veiligheid voor apparaat en mens!

Om de veiligheid van het apparaat en de mens te waarborgen, zijn er afspraken nodig. Deze afspraken worden ook wel normen genoemd. Hoewel er wel regels zijn voor het vliegen met drones, zijn er nog geen normen voor de apparaten zelf. Hoe eerder deze afspraken worden gebruikt in de verdere ontwikkeling van drones, des te sneller de vliegende apparaten in de markt gezet kunnen worden met toepassing van de normen. Zo weet de consument zeker dat bij aankoop van een drone (waar normen een rol in verwerkt zijn), de kwaliteit hoog is en de veiligheid geborgd wordt.

De normen zijn niet verplicht, maar zorgen er wel voor dat producten en diensten aan minimumeisen voldoen. Zo hoeft het wiel niet telkens opnieuw uitgevonden te worden en ben je zeker van een kwalitatief en veilig product of dienst.

NENnovation Award,
wat is dat?

Voor het tweede jaar wordt de NENnovation Award uitgereikt. Dit doet NEN (Nederlands Normalisatie Netwerk) tijdens de viering van World Standards Day op 12 oktober 2018 in Den Haag. Normalisatie en innovatie zijn nauw met elkaar verbonden. Succesvolle innovatie vraagt om aandacht voor technologische, economische, maatschappelijke en duurzame aspecten en daarmee de betrokkenheid van meerdere stakeholders. Slagingskansen van innovatieve concepten worden door normalisatie vergroot en marktacceptatie krijgt een impuls.


Innovatieve product- en dienstontwikkeling vindt steeds vaker in samenwerkingsverbanden plaats en is vaak grensoverschrijdend. Afstemming, oftewel normalisatie, tussen verschillende partijen is daarom een must om de gewenste innovatie op te schalen en marktacceptatie te realiseren.

Ben jij bezig met een innovatief project dat als doel heeft maatschappelijke impact te realiseren? Studerend aan het hbo of universiteit? En verwerk je normen in het project? Doe dan mee aan de NENnovation Award en maak kans op media aandacht en een fantastische geldprijs!

Waar moet je aan voldoen?

Je bent...

  • studerend aan een hbo of universiteit;
  • bezig met een innovatief project met als doel om maatschappelijke impact te genereren;
  • bezig met een project waar normen in zijn verwerkt.

Wat levert het je op?

  • Een mooie geldprijs (1500 euro voor de eerste prijs, 1000 euro voor de follow-up)
  • Media aandacht
  • Uitdragen van maatschappelijke impact

Winnaar NENnovation Award 2017

Heb je vragen of wil je meer informatie over de NENnovation Award?

Stuur een e-mail