SDG 2: Geen honger

Beëindig honger, bereik voedselzekerheid en verbeterde voeding en promoot duurzame landbouw

De ISO-normen omvatten meer dan 1600 normen op het gebied van de voedselproductiesector. Dit is ontworpen om vertrouwen te scheppen in voedselproducten, landbouwmethoden te verbeteren en duurzame en ethische inkoop te bevorderen. De ruim 1600 normen bestrijken ook een aantal andere gebieden, waaronder voedings- en veiligheidstests, kwaliteit, verpakking en traceerbaarheid.

De ISO 22000-normenreeks is specifiek ontwikkeld met het oog op de voedingssector en is gericht op het beheer van de voedselveiligheid. Deze standaard ondersteunt organisaties bij het identificeren en beheersen van gevaren voor de voedselveiligheid. Andere, aanverwante normen, zoals ISO 26000 Richtlijn voor maatschappelijke verantwoordelijkheid van organisaties en ISO 20400 Maatschapplijk Verantwoord Inkopen, moedigen maatschappelijk verantwoord gedrag aan en stimuleren ethische arbeidsomstandigheden voor arbeidskrachten in de landbouw en ethische inkooppraktijken in de hele voedselproductieketen.

Momenteel in ontwikkeling is de ISO 34101-normenreeks voor duurzame en traceerbare cacaobonen, waarin vereisten worden geformuleerd voor een beheersysteem voor het verbouwen van cacaobonen. De standaard biedt een reeks richtlijnen voor ecologisch verantwoorde landbouwpraktijken, verbeterde traceerbaarheid van cacaobonen en het verbeteren van de sociale omstandigheden en het levensonderhoud van boeren en alle betrokkenen in de cacaoleveringsketen.

Onderwerp of project Norm Meer informatie
Professional farmer organization IWA 29