Smart Industry


Smart industry is de combinatie van ICT en nieuwe revolutionaire productietechnologieën. ICT en Internet of Things dringen steeds meer door in de productieomgeving. Essentieel is standaardisatie in relatie tot kwaliteit, veiligheid, interoperabiliteit en kwaliteit van de ICT-infrastructuur in de procesomgeving. Naast de ICT revolutie vormen nieuwe productietechnologieën, zoals 3D printing, nanotechnologie en robotisering, de basis voor de smart industry revolutie van de maakindustrie.

 

 


Wat is Smart industry?

Smart Industry gaat over interoperabiliteit: de mogelijkheid om verschillende systemen (binnen bedrijven, tussen bedrijven en tussen bedrijven in verschillende landen) met elkaar te laten communiceren en interacteren. Normen zijn voor interoperabiliteit een randvoorwaarde. Door gebruik te maken van kennis die is vastgelegd in normen, wordt voorkomen dat voor implementatie-issues en afstemmingsproblemen het wiel opnieuw wordt uitgevonden.

Normalisatie is urgent voor de (internationale) marktintroductie. Normalisatieprogramma’s zijn of worden opgezet voor robotics, 3D printing processen, geavanceerde materialen en nanotechologie.

NL standaardisatie-agenda

NEN werkt samen met FME, TNO en het Ministerie van Economische Zaken aan het opstellen van een Nederlandse standaardisatie-agenda. De Nederlandse standaardisatie-agenda moet de ondersteunende rol van normen/standaarden op het gebied van Smart Industry verder versterken.De Nederlandse standaardisatie-agenda zal naar verwachting mei 2016 worden gepresenteerd.

De Nederlandse standaardisatie-agenda moet antwoord geven op de volgende vragen:

  • Welke acties zijn noodzakelijk om kennis over het nut (zowel operationeel als strategisch) van standaarden en standaardisatie-activiteiten op het gebied van smart industry te bevorderen?
  • Welke acties zijn noodzakelijk om ervaringen in de Fieldlabs door middel van nieuwe standaardisatie-activiteiten beschikbaar te maken voor het Nederlands bedrijfsleven? Voor baanbrekende pilots kan de kennis worden vastgelegd in nieuwe (bij voorkeur Europese of internationale) normen waardoor Nederlandse bedrijven een concurrentievoordeel verkrijgen (want: de nieuwe normen sluiten goed aan bij Nederlandse belangen).
  • Moeten/kunnen er acties worden gedefinieerd om met behulp van standaarden de competenties te vergroten om met nieuwe productietechnologieën om te gaan?
  • Welke acties kunnen worden gedefinieerd om vanuit Nederland betrokken te zijn bij standaardisatie-activiteiten zijn er voor nieuwe productietechnologieën?
  • Welke acties kunnen worden gedefinieerd om vanuit Nederland betrokken te zijn bij internationale (en evt. Europese) standaardisatie-activiteiten op het gebied van smart industry?

Internationaal

Internationaal wordt er door verschillende grote industrielanden al gewerkt aan normen voor smart industrie. DIN, het Duitse normalisatie-instituut, heeft een Duitse normalisatie-agenda opgesteld voor smart industry. In de Verenigde Staten benadrukt NIST, de National Institute of Standards and Technology het belang van normen voor smart industry.

ISO (International Organization for Standardization) en IEC (International Electrotechnical Commission) werken aan een strategie voor de ontwikkeling van internationale normen voor Smart Industry. NEN vertegenwoordigt hierin het Nederlands belang.

Een van de activiteiten is gericht op het ontwikkelen van een Smart Industry Reference Architecture. Die wordt gebaseerd op 2 modellen die al zijn ontwikkeld in Duitsland en in de Verenigde Staten. Het Reference model Industrie 4.0 en Smart Manufacturing Ecosystem:Specifieke onderwerpen

In verschillende normcommissies wordt gewerkt aan internationale normen voor de verschillende aspecten van Smart Industry. Ook u kunt meewerken aan de totstandkoming van deze normen. Hieronder ziet u een overzicht van de onderwerpen en de bijbehorende contactpersonen.

Strategie en referentie-architectuur:
ISO Strategic Advisory Group Industry 4.0 - Smart Manufacturing
IEC Strategic Group 8 Industry 4.0 - Smart Manufacturing

Additive manufacturing (ISO/TC 261): normcommissie 341107
Contact: Robby Veders, telefoon: 015-2690136

Big Data (ISO/IEC JTC 1 WG9): normcommissie in oprichting
Contact: Vlora Rexhepi, telefoon: 015-2690153

Cloud computing (ISO/IEC JTC 1 SC38): normcommissie 381038
Contact: Ton van Bergeijk, telefoon: 015-2690126

Informatiebeveiliging (ISO/IEC JTC 1 SC27): normcommissie 381027
Contact: Jan Rietveld, telefoon: 015-2690376

Industriële automatisering (ISO/TC 184): normcommissie 381184
Contact: Jan Rietveld, telefoon: 015-2690376

Internet of Things (ISO/IEC JTC 1 WG10): normcommissie in oprichting
Contact: Vlora Rexhepi, telefoon: 015-2690153

Robotics (ISO/TC 299): normcommissie in oprichting
Contact: Vlora Rexhepi, telefoon: 015-2690153

Information technology ISO/IEC JTC 1
Contact: Gertjan van den Akker, telefoon: 015-2690426

Eerder door u bekeken

Contact

Voor vragen over de mogelijkheden die Smart Industry u kan bieden. Kunt u contact opnemen met Gertjan van den Akker.

(015) 2 690 426

E-mailnieuwsbrief NEN Publiek

Nieuwe normalisatie ontwikkelingen in uw vakgebied? Als abonnee bent u als eerste op de hoogte
Schrijf je nu in

Contact normontwikkeling

Wilt u meer informatie over of meedoen aan het ontwikkelen van normen? Mail dan naar:

marketingno@nen.nl

Certificaat of keurmerk?

Wat zijn de opties?
NEN faciliteert het maken van afspraken tussen marktpartijen en vervult een brugfunctie tussen normalisatie en certificatie. Voor meer informatie over Certificatie en keurmerken.
Kunnen we hiervoor bij NEN terecht?
Jazeker!Voor meer informatie kunt u contact opnemen met NEN Business Development, 015 2 690 372 of businessdevelopment@nen.nl.