Wat is normalisatie?

Iedereen die belang heeft bij een bepaald onderwerp, kan deelnemen aan het normalisatietraject. Zo ontmoeten MKB, grote ondernemingen, overheid en belangenorganisaties elkaar bij NEN.

In dit korte animatiefilmpje wordt aan de hand van een herkenbaar voorbeeld duidelijk wat normalisatie inhoudt. Je staat er vaak niet bij stil, maar zelfs voor melk worden internationale afspraken gemaakt!


Nationaal én internationaal

Normalisatie is het proces om te komen tot een norm. Dit proces is open, transparant en gericht op consensus en vindt plaats in normcommissies die bestaan uit vertegenwoordigers van alle betrokken partijen. Dit gebeurt niet alleen op nationaal niveau, maar ook in Europees en mondiaal verband.

Wat is een norm?

Een norm is een vrijwillige afspraak tussen partijen over een product, dienst of proces.

Normen zijn geen wetten, maar ’best practices’. Iedereen kan - op vrijwillige basis - hier zijn voordeel mee doen. In zakelijke overeenkomsten hebben normen een belangrijke functie. Ze bieden marktpartijen duidelijkheid over en vertrouwen in producten, diensten of organisaties en dagen de maatschappij uit te innoveren.

Financiering

Het uitgangspunt bij normalisatie is dat de deelnemende organisaties de activiteiten gezamenlijk financieren. De visie is dat degene die baat heeft bij normalisatie, bereid is daarvoor een financiële bijdrage te leveren.

Eerder door u bekekenNEN

is hét toonaangevende kennisnetwerk in de internationale wereld van normen, richtlijnen en afspraken.

Lees meer over NEN

Waarom betalen voor normen?

De werkzaamheden van NEN worden op verschillende manieren bekostigd.

Lees meer over de financiering

Aanbestedingen

  • Projecten op het gebied van normalisatie

Openstaande projecten

E-mailnieuwsbrief NEN Publiek

Nieuwe normalisatie ontwikkelingen in uw vakgebied? Als abonnee bent u als eerste op de hoogte
Schrijf je nu in

Certificaat of keurmerk?

Wat zijn de opties?
NEN faciliteert het maken van afspraken tussen marktpartijen en vervult een brugfunctie tussen normalisatie en certificatie. Voor meer informatie over Certificatie en keurmerken.
Kunnen we hiervoor bij NEN terecht?
Jazeker!Voor meer informatie kunt u contact opnemen met NEN Business Development, 015 2 690 372 of businessdevelopment@nen.nl.Contact normontwikkeling

Wilt u meer informatie over of meedoen aan het ontwikkelen van normen? Mail dan naar:

marketingno@nen.nl