Maatregelen en oplossingen ten tijde van COVID-19

COVID-19, het coronavirus, zorgt ervoor dat de hele wereld zoveel mogelijk op afstand van elkaar werkt en leeft. In deze uitzonderlijke periode staan we fysiek op afstand, maar online zijn we nog steeds dichtbij en werken we door, zowel nationaal als internationaal. Gelukkig zijn we, zowel nationaal als internationaal, al gewend veel 'op afstand' te doen. Wij hopen dat u, net als wij, creatief meedenkt in alles dat op een digitale wijze doorgang kan vinden.

In deze periode staan normen voor mondkapjes, medische hulpmiddelen en bijvoorbeeld crisismanagement centraal. NEN heeft, in samenwerking met alle Europese en internationale normalisatie instituten, een reeks normen tijdelijk ter inzage beschikbaar gesteld om de zorgsector, maar ook bedrijven die grote gevolgen ondervinden, te ondersteunen. Op deze pagina vindt u een compleet overzicht van het laatste nieuws en achtergrondinformatie.

De maatregelen tot en met 1 september:

NEN volgt de adviezen van het kabinet en de RIVM en heeft, zoals vele bedrijven in de wereld, maatregelen genomen om ons werk anders in te richten. Dit doen we onder andere door:

  • Vanaf 29 juni is het kantoorgebouw aan de Vlinderweg in Delft weer beperkt geopend voor medewerkers. Een groot deel van de medewerkers werkt tot 1 september nog veelal thuis.
  • Vergaderingen en andere bijeenkomsten worden, waar mogelijk, anders ingericht. Er is heel veel ‘virtueel’ mogelijk en we beschikken over de digitale middelen om ‘gewoon’ met u samen te blijven werken. Afhankelijk van het soort online meeting, maken we gebruik van Skype, Microsoft Teams of Zoom.
  • Alle fysieke evenementen die zouden plaatsvinden voor 1 september worden geannuleerd of verplaatst naar een latere datum.
  • Vanaf 1 september organiseren we weer klassikale trainingen. De online trainingen zijn zeer succelvol gebleken en blijven in het assortiment.NEN faciliteert snelle afspraken voor maatregelen rondom COVID-19

NEN heeft een zogenaamde ‘fast track’ procedure ontwikkeld. Hiermee kan in korte tijd een NEN-spec worden ontwikkeld. Deze snel vast te leggen afspraken en richtlijnen bieden praktische oplossingen voor veilig leven en werken in deze uitzonderlijke periode. Meewerken aan deze nieuwe procedure in elke branche is mogelijk.

In een NEN-spec kunnen snel extra of nieuwe maatregelen en richtlijnen vastgelegd worden om de risico’s die COVID-19 op het werk, in het OV, op scholen, in restaurants, theaters, cafés, bioscopen of in de openbare ruimte met zich meebrengt, zoveel mogelijk te beperken.

Lees meer over het ontwikkelen van een NEN-spec.

NEN-spec 'Medische hulpmiddelen voor eenmalig gebruik'

Tijdens een crisis, zoals de COVID-19-pandemie, kan snel een tekort ontstaan aan bepaalde medische hulpmiddelen. Hergebruik van middelen die eigenlijk bedoeld zijn voor eenmalig gebruik kan dan een noodzakelijke optie worden. Zorginstellingen, gebruikers en andere betrokken partijen hebben behoefte aan richtlijnen als zij voor deze keuze komen te staan. NEN-spec 3 beschrijft de te volgen stappen en aanbevelingen.

Download

NEN-spec 3 'Medische hulpmiddelen voor eenmalig gebruik - Richtlijn voor hergebruik tijdens COVID-19' kan, na het aanmaken van een account, kosteloos worden gedownload in NEN Connect.

NEN-spec 'Kantoorwerkplekken'

Door COVID-19 werken veel mensen sinds half maart thuis en zijn kantoren veelal (deels) gesloten. Om mensen weer op kantoor te kunnen laten werken, moeten ruimtes anders worden ingericht of ingedeeld. Daarom heeft NEN nu een NEN-spec met ergonomische eisen voor de oppervlakte en inrichting van kantoorwerkplekken in het kader van COVID-19-maatregelen gepubliceerd.

Lees meer www.nen.nl/kantoorwerkplek

NEN-spec 'Niet-medische mond-neusmaskers'

De Rijksoverheid heeft op 9 mei 2020 een factsheet gepubliceerd over het gebruik van het niet-medisch mondkapje in het openbaar vervoer. Hierin wordt een voorbeeld gegeven hoe een niet-medisch mondkapje zelf kan worden gemaakt en hoe het op de juiste manier kan worden gebruikt.

NEN heeft een document met aanbevelingen gepubliceerd, een NEN-spec, voor niet-medische mondkapjes. Wat is het ontwerp? Welk materiaal is geschikt en hoe maak je zelf een mondkapje? Hoe gebruik je het? Hoe kan het mondkapje worden gereinigd? Of hoe verpak je als fabrikant het mondkapje en welke informatie moet dan worden meegeleverd met het product? De NEN-spec geeft aanbevelingen voor het ontwerp, maakproces, gebruik en onderhoud van niet-medische mondkapjes. Het document is vrij beschikbaar bij NEN.

Lees meer en download de NEN-spec op www.nen.nl/niet-medisch-mondkapje

Tijdelijk vrij beschikbare normen in NEN Connect

Naast de tijdelijk beschikbaar gemaakte normen voor persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen, kunnen inmiddels ook diverse normen voor crisismanagement, bedrijfscontinuïteit en risicomanagement tijdelijk kosteloos ingezien worden. Op deze manier wil NEN samen met de standaardisatie-wereld enerzijds zijn steentje bijdragen aan het faciliteren van oplossingen voor de dreigende tekorten aan persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen en anderzijds bedrijven ondersteunen die door de gevolgen van COVID-19 hard getroffen worden.

Bekijken en registreren in NEN Connect?

Bekijk de lijst met normen in NEN Connect. Na registratie kunt u de normen tijdelijk voor eigen gebruik inzien.

Veilige mondkapjes

Na overleg met de Europese Commissie hebben de Europese normalisatie organisaties, verenigd in het Europese instituut CEN-CENELEC, besloten diverse normen voor persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen ter inzage vrij te geven. Hieronder valt ook de norm voor mondkapjes, NEN-EN 149.

NEN heeft de afgelopen weken heel veel vragen gehad over deze norm, inclusief vragen over het testen van mondkapjes. Wij beheren als normalisatie-instituut de normen, maar testen niet. Wat is dan een veilig mondkapje voor in de zorg? We laten het zien in een korte animatie:Voor meer informatie, bekijk ook het nieuwsbericht en de veelgestelde vragen 'Normen voor persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen'.

NEN en het gebruik van Zoom

NEN heeft de getroffen maatregelen van Zoom geëvalueerd en acht de applicatie veilig voor gebruik. Wij gaan dan ook door met het gebruik van Zoom ter ondersteuning van onze online vergaderingen.
We zien echter ook organisaties die geen gebruik willen maken van Zoom. Indien de organisaties de desktop client niet willen gebruiken, zijn er een aantal alternatieven:

- Inbellen via de telefoonlijn
- De mobiele zoom applicatie gebruiken
- De Zoom webclient gebruiken
- Via de Skype for Business client

>> Meer informatie en tips voor instellingen

Webinar business continuity management

NEN organiseerde op 16 april een webinar over bedrijfscontinuïteitsmanagement (BCM) en crisismanagement (CM). De gevolgen van het coronavirus zijn voor veel bedrijven en organisaties groot. Gert Kogenhop (bcm+ en voorzitter van de normcommissie) en Jean-Pierre van Eekelen (Prorail) bespraken dit onderwerp vanuit de normen en de praktijk met handvatten voor nu en de toekomst.

Kijk het webinar terug:
Meer weten over deze normen? Bekijk de webpagina 'Bedrijfscontinuïteits- en crisismanagement'.

Online trainingen

Voor veel vakmensen gaat het werk nog steeds door en is kennis over het toepassen van normen zeer welkom. We bieden u de mogelijkheid om een aantal klassikale trainingen nu als online training te volgen. Op deze manier waarborgen we dat u alsnog vakkennis kunt opdoen over het toepassen van normen in de praktijk.


Vragenuur
Klassikale trainingen waarvan niet van het complete lesprogramma kan worden afgeweken, daarvan bieden we een vragenuur aan. Op deze manier kunt u, ook tijdens deze uitzonderlijke situatie in de hele wereld, blijven leren, groeien en werken.

Lees meer en bekijk het aanbod

Nieuws gerelateerd aan het coronavirus

ISO consultatie richtlijnen voor toerisme in tijden van en na COVID-19

22-06-2020 De COVID-19-pandemie heeft de internationale toerismesector hard getroffen. Om de nationale toerisme...

COVID-19: NEN publiceert aanbevelingen voor hergebruik medische hulpmiddelen voor eenmalig gebruik

15-06-2020 Tijdens een crisis, zoals de COVID-19-pandemie, kan snel een tekort ontstaan aan bepaalde medische h...

NEN publiceert ergonomische eisen kantoorwerkplekken in het kader van COVID-19

28-05-2020 Door COVID-19 werken veel mensen sinds half maart thuis en zijn kantoren veelal (deels) gesloten. Om...

NEN publiceert aanbevelingen voor niet-medische mondkapjes

19-05-2020 NEN heeft een document met aanbevelingen gepubliceerd, een NEN-spec, voor niet-medische mondkapjes. ...

Start ontwikkeling richtlijn over hergebruik medische disposables tijdens COVID-19

19-05-2020 NEN start 19 mei 2020 met het ontwikkelen van een document over hergebruik medische disposables ti...

Niet-medische mondkapjes voor gebruik in het openbaar vervoer: NEN ontwikkelt snelle afspraak

11-05-2020 NEN start het schrijven van een NEN-spec voor het gebruik en het maken van niet-medische mondkapjes....

NEN faciliteert snelle afspraken voor maatregelen rondom COVID-19

07-05-2020 NEN heeft een zogenaamde ‘fast track’ procedure ontwikkeld. Hiermee kan in korte tijd een NEN-spec w...

NEN en het gebruik van Zoom

06-05-2020 NEN heeft de getroffen maatregelen van Zoom geëvalueerd en acht de applicatie veilig voor gebruik. W...

Terugkijken webinar ‘Bedrijfscontinuïteitsmanagement in tijden van Corona’

22-04-2020 Op 16 april jl. organiseerde NEN een webinar over Bedrijfscontinuïteitsmanagement (BCM) en Crisisman...

NEN werkt tijdens maatregelen rondom coronavirus ‘digitaal’ door

22-04-2020 Update 22 april: NEN volgt de adviezen van het kabinet en de RIVM en heeft, zoals vele bedrijven in ...

Aandacht voor effectieve en betrouwbare apps

09-04-2020 Apps die de gezondheid moeten ondersteunen, zijn al enige tijd in ontwikkeling. Nu de hele wereld be...

Normen voor crisismanagement, bedrijfscontinuïteit en risicomanagement

02-04-2020 De gevolgen van het coronavirus zijn voor veel bedrijven en organisaties groot. Zij worden geconfron...

Veilig beeldbellen voor hulpverleners en patiënten

27-03-2020 Het coronavirus dwingt veel hulpverleners over te gaan op beeld- en videobellen met patiënten en and...

Normen voor persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen

24-03-2020 Update 25 maart: De snelle verspreiding van het coronavirus wereldwijd vraagt om uitzonderlijke maat...

Van klassikale naar online training, doet u mee?

23-03-2020 Leren is belangrijk om uzelf te blijven ontwikkelen. Ook in deze onzekere tijden met het coronavirus...

Meer informatie

Onze dienstverlening is tijdelijk volledig digitaal. We zijn bereikbaar en uiteraard kunt u gewoon bij ons terecht met vragen over bestellingen, trainingen en e-learnings of bijvoorbeeld NEN Connect. We zitten op afstand voor u klaar!

Klantenservice

Klantenservice

Meer informatie? Neem dan contact op met de klantenservice, telefoon 015 2 690 391, e-mail klantenservice@nen.nl.

Pers of media

Vragen over wat NEN doet, over de reeks tijdelijk beschikbare normen of wat het proces is om te komen tot normen voor veilige producten? Actuele of achtergrondinformatie nodig voor een artikel? Mail naar de afdeling Communicatie. Ook wij werken thuis, maar zijn uiteraard gewoon bereikbaar.

Sandra Boersma

Sandra Boersma

Sandra Boersma, Adviseur Communicatie, telefoon 06 40 164 963 e-mail communicatie@nen.nl.