100 jaar NEN

Van postzakken naar e-mailverkeer, van loonzakje tot bankverkeer, van fysieke archieven naar dataopslag, van telegram naar tweet, van lokaal naar wereldwijd, in 100 jaar is de wereld stap voor stap veranderd, gedigitaliseerd en productiever geworden.


Internationale handel is een stuk eenvoudiger geworden, de uitwisseling van gegevens is veelal gestandaardiseerd en innovaties hebben elkaar in de afgelopen 100 jaar snel opgevolgd. NEN is er zeker van dat normalisatie daaraan een positieve bijdrage heeft geleverd.

In 2016 bestaat NEN 100 jaar, een ware mijlpaal in de geschiedenis van normalisatie in Nederland. De in 1916 opgerichte ‘Hoofdcommissie voor de Normalisatie van Nederland’ is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met circa 280 medewerkers, ruim 1.400 normcommissies en ruim 5.000 actieve commissieleden.

Toch staat NEN voor dezelfde uitdaging als de oprichters 100 jaar geleden. De wereld verandert nog steeds snel en wordt steeds complexer. De samenleving vraagt om ordening, veiligheid, gezondheid en duurzaamheid. Innovatie is hierbij onontbeerlijk. Normalisatie zorgt voor de noodzakelijke afstemming om zowel bedrijfs- als maatschappelijke doelstellingen te kunnen realiseren.

Opvallende of bijzondere normen

Normen. Voor velen zijn ze onzichtbaar, maar we hebben er allemaal dagelijks mee te maken. Dat klinkt heel logisch als het gaat om gebouwen of de industrie, maar juist ook aan onze dagelijks gebruikte producten liggen allemaal normen ten grondslag. Ter ere van het 100-jarig bestaan lichten we iedere week een bijzondere, opvallende, bekende of juist onbekende norm uit.

NEN en de circulaire economie

16-12-2016 Ondernemingen die duurzamer willen worden door het omarmen van de circulaire economie komen veelal met productinnovaties. NEN-onderzoek bevestigt dat normen een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van innovatieve producten en de marktacceptatie bevorderen. In nauwe samenwerking met bedrijven en Rijksoverheid werkt NEN eraan om te zorgen dat normen zo goed mogelijk aansluiten bij de behoeften van bedrijven in de circulaire economie.

Lees meer

Uitslag fotowedstrijd 'Normen in beeld'

17-10-2016 Ter ere van het 100-jarig bestaan organiseerde NEN in augustus de fotowedstrijd ‘Normen in beeld’. Deelnemers konden twee foto’s uploaden en moesten daarbij aangeven welke norm hierin centraal staat. Op Wereld Normalisatie Dag (14 oktober) zijn de winnende foto's (publieksprijs en vakjuryprijs) samen met de top 10 bekendgemaakt.

Lees meer

NEN lanceert educatieve game 'De grote Hack'

06-10-2016 Dit jaar staat voor NEN in het teken van het 100-jarig bestaan. Om normen en normalisatie onder de aandacht te brengen bij het grote publiek, en dan met name scholen en jongeren, heeft NEN een educatieve game ontwikkeld.

Lees meer

NENMagazine 02/2016 verschenen

21-09-2016 NEN bestaat nu 100 jaar. Nadenken over onze toekomst blijft van belang. Algemeen directeur Piet-Hein Daverveldt denkt zelf dat normen van alle tijden zijn en ook blijven. Vele markten kennen immers nog aanzienlijke handelsbelemmeringen. Nieuwe technologieën stellen nieuwe uitdagingen ten aanzien van interoperabiliteit en ook veiligheid. Maatschappelijke uitdagingen hebben baat bij afstemming nationaal en ook internationaal.

Lees meer

Veilig de zomer in: welke normen horen hierbij?

13-07-2016 De zomervakantie is officieel begonnen voor schoolgaande kinderen. Dit betekent dat Nederlanders weer massaal op vakantie gaan. De een houdt ervan om in het zonnetje zitten, de ander trekt er liever op uit en gaat op zoek naar actie. Normen zijn er ook om tijdens vele (buiten)activiteiten onze veiligheid te waarborgen. Vandaag zoomen we in op de normen waar iedereen mee te maken krijgt tijdens vakantie.

Lees meer

Eerder door u bekeken
Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

(015) 2 690 435

communicatie@nen.nl