NENPodcast

Podcasts beluisteren tijdens het joggen, strijken of tijdens andere dagelijkse bezigheden. Ideaal toch?! NEN is in samenwerking met BNR gestart met het opnemen van podcasts voor onder andere de thema’s water en circulaire economie.

Podcasts zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. De opkomst van podcasts komt eigenlijk door tijdgebrek van de ‘drukke werknemer’. Want wie heeft er nu tijd om naast werk, een gezin, het huishouden, sporten en een sociaal leven ook nog podcasts te beluisteren? Het mooie van de deze audio uitzendingen podcasts is dat de persoon in kwestie zelf kan kiezen wanneer en welke podcasts hij/zij wil beluisteren.

De podcasts voor NEN kunnen worden beluisterd via de website van NEN, op de website van BNR en via de BNR app.


Veel luisterplezier!

Podcasts Energietransitie

De energietransitie gaat gepaard met vele veranderingen. Nieuwe technologieën, burgerparticipatie, systeemintegratie: ze vragen om nieuwe afspraken. NEN ondersteunt de industrie, overheid, kennisinstellingen, NGO’s en andere belanghebbenden met het maken van deze afspraken om de energietransitie te realiseren.Afleveringen

 • Waterstof productie
 • Power-to-gas
 • Cement en CO2
 • Windturbines
 • Schone Brandstoffen

Luister de serie

Podcasts Circulaire Economie

Grondstoffen worden met de fors groeiende bevolking steeds schaarser. Om dit op te lossen is een andere economie noodzakelijk: een circulaire economie. De bedoeling is dat Nederland in 2050 ‘circulair’ is. Luister in deze podcast-serie welke scenario’s Nederland te wachten staat, maar vooral over de oplossingen!Afleveringen

 • Hergebruik materialen
 • Circulair geproduceerde bedrijfskleding
 • Circulair bouwen
 • Biomassa en voedsel
 • Kunststoffen

Luister de serie

Podcasts Water

Het is belangrijk dat Nederland als koploper zichzelf blijft uitvinden en vernieuwen. Dat we onze kennis blijven delen en blijven innoveren, binnen de grenzen van ons land in samenwerking met overheden, kennisinstellingen en marktpartijen, maar vooral ook daar overheen, want water kent geen grenzen.

Afleveringen

 • Groene daken
 • Medcijnresten
 • Energie

Luister de serieNENPodcast: aflevering Dataveiligheid Ziekenhuis

Hoe zorg je ervoor dat dokters, onderzoekers, apothekers en verpleegkundigen op een verantwoorde manier kunnen overleggen over één van de meest gevoelige gegevens die er bestaan.

In deze podcast gaat John van Schagen op onderzoek in de wereld van normen, protocollen en richtlijnen en in deze podcast de focus op veilig dataverkeer in de zorg. Dit doet hij vanaf de locatie Erasmus MC, samen met René Gouwens, werkzaam bij NEN.

Luister de podcast

Direct luisteren!

Het is mogelijk om op meerdere manieren de podcast-series te beluisteren. Bekijk onderstaand het totaaloverzicht en luister direct, ga naar de betreffende serie via Soundcloud waar je de afspeellijsten kunt downloaden of download de BNR app (voor iOS of Android).

Hergebruik van materiaal, maar hoe garandeer je een hoge kwaliteit?

Hergebruik materialen | Podcast-serie Circulaire economie

Jacqueline Cramer, ambassadeur voor hergebruik in de regio Groot-Amsterdam, geeft haar visie op de wijze waarop hergebruik van materialen verbeterd kan worden. Hoe kan de Nederlandse concurrentiepositie hierin nog sterker worden?

In het panel reageren Wietse Wissema, van Alligator Plastics en Bestuurslid van de NRK, Harold Pauwels en Martijn van Rijn van NEN op haar visie en praktijkvoorbeelden.

Een stofzuiger van gerecycled kunststof, wat is daarvoor nodig?

Hergebruik kunststoffen | Podcast-serie Circulaire economie

Wat hebben we nodig om kunststoffen zo hoogwaardig mogelijk te hergebruiken? Hoe kan de Nederlandse concurrentiepositie hierin nog sterker worden? We bespreken dit onderwerp aan de hand van een concrete casus. John van Schagen bracht een bezoek aan het recyclingbedrijf Coolrec in Dordrecht en liet zich daar rondleiden door directeur Arjen Wittekoek.

In een paneldiscussie reageren Eelco Smit van Philips, Wietse Wissema van Alligator Plastics en Martijn Geertzen van NEN wat zij als organisatie doen om hergebruik van kunststoffen te realiseren.

Oude legerpakken opnieuw gebruiken, hoe doet het ministerie van Defensie dat?

Circulair geproduceerde bedrijfskleding | Podcast-serie Circulaire economie

Hoogwaardig hergebruik van bedrijfskleding is essentieel in een circulaire economie. Maar wat is er nodig om dit te realiseren? Hanneke op den Brouw, actief bij Materialen en Milieu, Rijkswaterstaat en Harold Pauwels van NEN reageren op de case van het ministerie van Defensie. Aletta Westra vertelt vanuit de locatie van de BIGA Groep, een sociale werkplaats, waar de wijze van kledingverzameling wordt toegelicht. Ook wordt er gesproken over het weer in gebruik nemen van de bedrijfskleding of zelfs het terugbrengen tot een nieuwe grondstof.

Een gebouw uit elkaar halen en ergens anders weer opbouwen, hoe is dit realiseerbaar?

Hergebruik bouwmaterialen & Circulair aanbesteden | Podcast-serie Circulaire economie

Wat hebben we nodig om bouwmaterialen zo hoogwaardig mogelijk te hergebruiken? In de casus van cepezed vertelt Menno Rubbens op welke wijze hij te werk is gegaan bij de aanbesteding van het tijdelijke gerechtsgebouw in Amsterdam.

In het panel reageren Noor Huitema van CopperEIGHT en Harold Pauwels van NEN over hun aanpak en geven voorbeelden van andere aanbestedingen waarbij op een ander manier gekeken wordt naar de klantvraag.

Wat hebben we nodig om voedingsstoffen uit landbouwgrond zo hoogwaardig mogelijk te hergebruiken?

Biomassa en voedsel | Podcast-serie Circulaire economie

De podcast over de circulaire economie en biomassa en voedsel gaat in op de voedingsstoffen uit landbouwgrond die zo hoogwaardig mogelijk hergebruikt kunnen worden. Pieter Brooijmans van de Suiker Unie neemt u mee in de wereld van COSUN en vertelt over de verwerking van suikerbieten tot suiker.

In het panel zitten Toine Timmermans van de Wageningen Universiteit & Research en Juliane Eykelhoff van NEN die ingaan op de case van COSUN en de belemmeringen die er op dit moment zijn.

Abonneren?

Wil je de hele serie of meer afleveringen beluisteren? Dat kan op meerdere manieren.

Samenwerking met BNR

NEN is in samenwerking met BNR gestart met het opnemen van podcasts voor onder andere de thema’s water en circulaire economie. De uitzendingen worden verzorgd door Marijke Roskam en John van Schagen.

Marijke Roskam

John van Schagen

Vragen of meer informatie

Heeft u vragen of opmerkingen over de NEN podcasts? Neem dan gerust contact met ons op. We zijn bereikbaar op (015) 2 690 315 of stuur een e-mail.

Stuur een e-mail