BNR podcasts: De Eeuw van mijn Dochters

Een verkenning van de 21e eeuw

Presentator Art Rooijakkers is gestart met een eigen 12-delige serie bij BNR Nieuwsradio. Het programma met de naam ‘De Eeuw van mijn Dochters’ is een persoonlijke zoektocht naar de nabije toekomst waarin zijn dochters zullen opgroeien. NEN is trotse sponsor van het programma, dat elke donderdagavond om 19.00 uur op BNR te horen is.

Met deze serie doe ik een poging grip op de toekomst te krijgen en zo een beeld te vormen van de wereld waarin mijn dochters en hun leeftijdsgenoten zullen leven. Die nieuwsgierigheid naar nieuwe ontwikkelingen past bij BNR, een zender die in mijn ogen de blik altijd naar voren heeft gericht.

Art Rooijakkers (uit persbericht van BNR 1-1-2020)

Aflevering 1: Hebben mijn dochters straks natte voeten?

De zeespiegel stijgt en de bodem daalt. Hoe gaan we ons hier tegen wapenen en wat betekent dat voor onze kustlijn? Wonen we straks op eilanden in de Randstad en wordt Enschede een metropool?

Luister naar de eerste aflevering van De Eeuw van mijn Dochters, met Art Rooijakkers.


Aflevering 2: Hoe vervoeren mijn dochters zich straks?


De wegen, netten, lijnen slibben dicht en de steden worden steeds drukker. Hoe vervoeren mijn dochters zich straks? Moeten ze nog op rijles of kunnen ze slapend naar hun werk met een zelfrijdende auto?

Luister naar de tweede aflevering van De Eeuw van mijn Dochters, met Art Rooijakkers.

Aflevering 3: Wie gaat er straks voor mij zorgen?


We worden allemaal steeds ouder. We willen betaalbare en toegankelijke zorg van een hoge kwaliteit. Hoe gaat technologie hier een rol in spelen? Zijn er nog wel ziekenhuizen? Gaat een zorgrobot mij aan bed bedienen of schakel ik even met mijn digitale arts?

Luister naar de derde aflevering van De Eeuw van mijn Dochters, met Art Rooijakkers.


Aflevering 4: Hebben mijn dochters straks geheimen?

We worden overal in de gaten gehouden. Niets kunnen we voor onszelf houden en algoritmes dicteren ons leven. Moeten er geen mensenrechten bij? Niet alleen het recht op privacy, maar ook het recht om niet geanalyseerd en beïnvloed te worden?

Luister naar de vierde aflevering van De Eeuw van mijn Dochters, met Art Rooijakkers.

Aflevering 5: Wat eten mijn dochters straks?

Eind deze eeuw zijn er 11 miljard mensen op de wereld. 11 miljard monden die gevoed moeten worden. Hoe doen we dat? Kunnen mijn dochters nog eten wat ze willen? Een kweekvlees-producent en een poedertechnoloog presenteren ons het menu van de toekomst.

Luister naar de vijfde aflevering van De Eeuw van mijn Dochters, met Art Rooijakkers.

Aflevering 6: Hoe, wat en waar leren mijn dochters straks?

Moeten ze eigenlijk nog wel leren? Koppelen we ons zelf niet aan externe harde schijf en hebben we zo alle kennis paraat? Geen topografie meer stampen, maar met een VR-bril op naar de steden toe. We worden bijgespijkerd in het onderwijs van de 21e eeuw.

Luister naar de zesde aflevering van De Eeuw van mijn Dochters, met Art Rooijakkers.


Aflevering 7: Hoe vinden mijn dochters hun partner?


Mijn dochters worden ooit vrouwen. En dus gaan ze ook seks hebben. Al kan en wil ik me daar nu nog niets bij voorstellen. Hoe vinden zij hun partner? En blijven ze ook voor altijd bij die partner? Van seks op afstand tot seriële monogamie. Alles over relaties en seksualiteit in de toekomst.

Luister naar de zevende aflevering van De Eeuw van mijn Dochters, met Art Rooijakkers.Aflevering 8: Hoe hebben mijn dochters straks contact?

Wat beschouwen we als menselijk contact? Zijn woorden nog genoeg? En wie heeft de macht over de emoji? Beursgenoteerde bedrijven in Silicon Valley regisseren onze digitale communicatie.

Luister naar de achtste aflevering van De Eeuw van mijn Dochters, met Art Rooijakkers.Aflevering 9: Moeten mijn dochters straks nog werken?

Wat verstaan we onder werk? Waarom en hoe werken we? Een 3-daagse werkweek is niet uitgesloten. Sandra Phlippen en Paul de Beer nemen ons mee in de arbeidsmarkt van de toekomst.

Luister de negende aflevering van De Eeuw van mijn Dochters, met Art Rooijakkers.


Aflevering 10: Hoe zoeken mijn dochters straks hun ontspanning?

Wat is eigenlijk vrije tijd, als we niet meer hoeven te werken? Laten we ons teleporteren naar een tropisch eiland of stappen we in een virtuele jungle? Een relaxte verkenning van de toekomst.

Luister de tiende aflevering van De Eeuw van mijn Dochters, met Art Rooijakkers.

Aflevering 11: Hoe wordt hun land straks bestuurd?

Hoe ziet hun premier eruit? Wordt één van mijn dochters misschien wel de eerste vrouwelijke premier van Nederland? Een politiek college van de toekomst.

Luister de elfde aflevering van De Eeuw van mijn Dochters, met Art Rooijakkers.

Aflevering 12: Wat bezitten mijn dochters straks?

Hoe zorgen ze ervoor dat ze ook iets opbouwen, of is dat een achterhaalde vraag? Leven mijn dochters straks in een leasemaatschappij? Lenen we onze centrale verwarming en kunststoffen straks uit via een paspoort?

Luister de twaalfde aflevering van De Eeuw van mijn Dochters, met Art Rooijakkers.

NEN trotse sponsor van 'De Eeuw van mijn Dochters'

NEN is trotse sponsor van het nieuwe programma van BNR. De thema’s van de uitzendingen passen goed bij de onderwerpen waar NEN nu mee bezig is, zoals afspraken voor een circulaire economie, digitale transformatie, uitdagingen in de watersector en de energietransitie. Wat moeten we als Nederland doen om energieneutraal te worden, circulair te kunnen bouwen, geen grondstoffen meer te verspillen en te zorgen dat als de zeespiegel stijgt we wel droge voeten houden? Voor veel oplossingen zijn normen nodig om alles in goede banen te leiden of moeten bestaande normen worden aangepast. Op deze manier willen wij hier de aandacht op vestigen zodat alle partijen die hierin een belang hebben of een bijdrage aan kunnen leveren, tijdig geïnformeerd zijn. Normen en de toepassing daarvan zorgen namelijk voor meer veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid.

NEN is in Nederland #1 als het gaat om normen: afspraken voor een betere wereld. Goede afspraken over producten, werkwijzen en diensten zijn belangrijk in deze veranderende wereld. Bij NEN verbinden we partijen en belanghebbenden en zorgen wij ervoor dat ze komen tot afspraken die worden vastgelegd in normen en richtlijnen. Daarnaast ondersteunen we ook de toepassing en het gebruik van normen in de praktijk.

Lees meer over NEN

Meer podcasts luisteren?

NEN is in samenwerking met BNR gestart met het opnemen van podcasts voor onder andere de thema’s water, circulaire economie, circulair bouwen en energietransitie.

Luister de verschillende podcast-series