Hebben mijn dochters straks geheimen?

We worden overal in de gaten gehouden. Niets kunnen we voor onszelf houden en algoritmes dicteren ons leven. Moet er geen mensenrechten bij? Niet alleen het recht op privacy, maar ook het recht om niet geanalyseerd en beïnvloed te worden?

Luister naar de vierde aflevering van De Eeuw van mijn Dochters, met Art Rooijakkers.

Te gast:

Linda Kool, thema-coördinator Digitale Samenleving Rathenau Instituut. Kool doet momenteel onderzoek naar spraaktechnologie. Wat is het en wat kan het? Van spraakassistenten tot slimme boxen in je huis. Volgens haar nemen we sneller met z’n allen zo’n box in huis, dan dat we vroeger een mobiele telefoon namen. En dat, terwijl we eigenlijk nog niet weten wat die apparaten nu precies doen en of we dat wel willen.

Siri Beerends, cultuursocioloog en schrijver en onderzoeker van medialab SETUP, daar maken ze de gevolgen van digitale technologie tastbaar voor een breed publiek. En daarnaast is ze buitenpromovendus aan de Universiteit Twente, waar ze onderzoek doet naar kunstmatige intelligentie en authenticiteit.

Elke week laten we wetenschappers uit het veld ons wegwijs maken in de komende eeuw. De mensen die ons de komende decennia gaan vormgeven. Maar wat betekenen alle veranderingen die op ons afkomen nou voor ons als mens? Daarover Peter-Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de universiteit Twente en directeur van het DesignLab in Twente

Lees meer achtergrondinformatie over deze podcast

Afspraken voor een betere wereld

Een koelkast die al weet welke boodschappen er besteld moeten worden, een slimme meter die de verwarming aanzet voordat je thuiskomt en een spraakgestuurde assistent om al dit soort apparaten mee aan te sturen (OK Google!). Hartstikke handig, maar wat gebeurt er met al die gegevens die ze verzamelen?

De rol van normen

De bedrijven achter de Internet of Things apparaten, analyseren deze data om je nog beter van dienst te zijn met hun dienstverlening of advertenties. Zij doen dit met data-analyse of met Artificial Intelligence (AI). Om er voor te zorgen dat ze niet zomaar alles mogen met de data uit jouw huiskamer, worden er internationale afspraken gemaakt.

Bij NEN, de Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut, verbinden we deze partijen en belanghebbende en zorgen wij ervoor dat ze komen tot afspraken die worden vastgelegd in normen en richtlijnen.

NEN werkt op nationaal, Europees en internationaal niveau mee aan het maken van afspraken voor informatiebeveiliging, cybersecurity en privacy. De normen helpen bedrijven op een eenduidige manier de betrouwbaarheid, integriteit en veiligheid van de gegevens te beschermen. Ook over het gebruik van AI worden normen opgesteld, om te zorgen dat deze zelflerende machines ethische beslissingen kunnen maken.

Lees meer over de rol van NEN op het gebied van privacy en AI:

AI & Big Data Cyber Security & gegevensbescherming

Standaarden voor artificial intelligence en big data

De ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence (AI) en big data gaan enorm snel. Daarom is het belangrijk om afspraken te maken over de toepassingen in dit domein. Het doel hiervan is dat AI en big data betrouwbaar en ethisch zijn en dat de marktacceptatie van AI groter wordt.

In de markt zijn er zorgen over hoe de maatschappij er over een paar jaar uit gaat zien. Niemand wil dat robots gaan discrimineren of dat zelfrijdende auto’s mensen aanrijden. Mensen willen kunnen begrijpen hoe een machine tot beslissingen komt, maar de werking van algoritmes is moeilijk te begrijpen. Gebruikers en klanten willen zeker zijn dat een AI toepassing doet wat het moet doen en dat het geen gevaar oplevert.

Lees in dit achtergrondartikel over het belang van standaarden

Informatiebijeenkomst: Consumer IoT Product security

18 februari 2020


In Europa wordt de eerste security standaard voor Consumer IoT ontwikkeld. Cyber Security for Consumer Internet of Things (Draft ETSI EN 303 645).

Het concept van de norm is beschikbaar. Alle Europese landen zullen een standpunt bepalen. NEN organiseert daarom een bijeenkomst om belanghebbenden te informeren over de norm en inzichten mee te nemen in het Nederlandse standpunt.

Lees meer of meld je aan

BNR podcasts: De Eeuw van mijn Dochters

Een verkenning van de 21e eeuw

Presentator Art Rooijakkers start komende donderdag met een eigen 12-delige serie bij BNR Nieuwsradio. Het programma met de naam ‘De Eeuw van mijn Dochters’ is een persoonlijke zoektocht naar de nabije toekomst waarin zijn dochters zullen opgroeien. NEN is trotse sponsor van het programma, dat elke donderdagavond om 19.00 uur op BNR te horen is.

Luister op deze webpagina de gehele podcast-serie.

Met deze serie doe ik een poging grip op de toekomst te krijgen en zo een beeld te vormen van de wereld waarin mijn dochters en hun leeftijdsgenoten zullen leven. Die nieuwsgierigheid naar nieuwe ontwikkelingen past bij BNR, een zender die in mijn ogen de blik altijd naar voren heeft gericht.

Art Rooijakkers (uit persbericht van BNR 1-1-2020)

NEN trotse sponsor van 'De Eeuw van mijn Dochters'

NEN is trotse sponsor van het nieuwe programma van BNR. De thema’s van de uitzendingen passen goed bij de onderwerpen waar NEN nu mee bezig is, zoals afspraken voor een circulaire economie, digitale transformatie, uitdagingen in de watersector en de energietransitie. Onderwerpen waar we voor de toekomst samen afspraken over moeten maken. NEN is in Nederland #1 als het gaat om normen: afspraken voor een betere wereld. Goede afspraken over producten, werkwijzen en diensten zijn belangrijk in deze veranderende wereld. Is de veiligheid in het geding dan zijn deze afspraken zelfs van levensbelang. Denk aan de afspraken op het gebied van klimaatverandering die ervoor zorgen dat we kunnen anticiperen op de toekomst. Bij NEN verbinden we partijen en belanghebbenden en zorgen wij ervoor dat ze komen tot afspraken die worden vastgelegd in normen en richtlijnen. Daarnaast ondersteunen we ook de toepassing en het gebruik van normen in de praktijk.

Meer podcasts luisteren?

NEN is in samenwerking met BNR gestart met het opnemen van podcasts voor onder andere de thema’s water, circulaire economie, circulair bouwen en energietransitie.

Luister de verschillende podcast-series