Hoe vervoeren mijn dochters zich straks?

De wegen, netten, lijnen slibben dicht en de steden worden steeds drukker. Hoe vervoeren mijn dochters zich straks? Moeten ze nog op rijles of kunnen ze slapend naar hun werk met een zelfrijdende auto?

Luister naar de tweede aflevering van De Eeuw van mijn Dochters, met Art Rooijakkers.

Te gast:

Ellen Lastdrager, directeur bij TNO traffic en transport. We gaan van bezit naar toegang tot mobiliteit, voorspelt Lastdrager. En om die - toegang tot - voor iedereen te borgen, hebben we een meekijkende overheid nodig. Mobiliteit van de toekomst kunnen we niet uitsluitend aan de markt over laten, is haar stelling. We krijgen keus volgens haar. Of we gaan voor autonoom rijden, of we sturen een appje als ze van A naar B willen en het wordt geregeld, of we blijven thuis met de avatar technologie.

Carlo van de Weijer, directeur smart mobility aan de TU Eindhoven. Hij houdt zich bezig met de manier waarop mensen zich verplaatsen in de toekomst. En daarvoor ziet hij een rol weggelegd voor de auto, fiets en het vliegtuig. De trein is volgens hem vooral iets 19e-eeuws en het spoor kunnen we het beste asfalteren.

Elke week laten we wetenschappers uit het veld ons wegwijs maken in de komende eeuw. De mensen die ons de komende decennia gaan vormgeven. Maar wat betekenen alle veranderingen die op ons afkomen nou voor ons als mens? Daarover Peter-Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de universiteit Twente en directeur van het DesignLab in Twente.

Lees meer achtergrondinformatie over deze podcast

De rol van normen

Hyperloop: maakt snel internationaal reizen mogelijk

De hyperloop maakt snel internationaal reizen mogelijk. Het is een duurzaam alternatief voor continentaal vliegen. Door gebruik te maken van een vacuümbuis kunnen personen en goederen met hoge snelheid vervoerd worden. Dankzij het vacuüm is er nauwelijks sprake van weerstand. Door de capsule te laten ‘zweven’ op magneten zijn er geen wielen en is er geen rolweerstand.

Er is een Europese samenwerking gestart voor de hyperloop. Nederland heeft de leidende rol op zich genomen voor het begeleiden van afspraken voor internationale afstemming. Lees meer over deze ontwikkelingen en de rol van NEN.

De hyperloop gaat zo snel als een vliegtuig, gaat door een buis zoals een metro en ziet eruit als een trein.

Jeroen von Morgen, consultant NENNormen voor mobiliteit & transport

Op het gebied van transport & mobiliteit zijn er heel veel verschillende normen gepubliceerd en in ontwikkeling. Denk aan normen voor het spoor, de weg, lucht & ruimte, containers en water. Van normen voor zelfrijdende voertuigen, vliegtuigen, treinstellen tot normen voor verkeersborden, wegmarkering en treinperrons.

Goede afspraken over producten, werkwijzen en diensten zijn belangrijk. Is veiligheid in het geding dan zijn ze zelfs van levensbelang. Afspraken waar verschillende partijen het gezamenlijk over eens zijn, ofwel breedgedragen afspraken, maken internationale handel, innovatie, veiligheid, efficiëntie én duurzaamheid mogelijk.

Lees meer over de rol van NEN, de Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut

Bekijk de infographic mobiliteit & transport

Werk mee aan afspraken voor o.a. mobiliteit

Als Consultant industrie & mobiliteit bij NEN werk je op het cluster industrie en veiligheid en breng je Nederlandse (en Europese) belanghebbende partijen bij elkaar en begeleid je hen in het proces om tot gezamenlijke afspraken te komen. Voor deze partijen stel je commissies op en adviseer je hen over diverse onderwerpen op het gebied van industrie, veiligheid, mobiliteit en arbeidsveiligheid. Actuele onderwerpen zijn onder andere het project Hyperloop, een adviestraject over duurzame mobiliteit (zowel goederen als personen), een commissie over machinerichtlijnen en het project Spoorwegentechniek. Daarnaast zijn er ook nog reguliere commissies over verpakken, geluid (bijvoorbeeld de geluidsproductie van machines) en magazijnstellingen.

Lijkt dit je interessant? Lees dan meer over deze vacature.

BNR podcasts: De Eeuw van mijn Dochters

Een verkenning van de 21e eeuw

Presentator Art Rooijakkers start komende donderdag met een eigen 12-delige serie bij BNR Nieuwsradio. Het programma met de naam ‘De Eeuw van mijn Dochters’ is een persoonlijke zoektocht naar de nabije toekomst waarin zijn dochters zullen opgroeien. NEN is trotse sponsor van het programma, dat elke donderdagavond om 19.00 uur op BNR te horen is.

Luister op deze webpagina de gehele podcast-serie.

Met deze serie doe ik een poging grip op de toekomst te krijgen en zo een beeld te vormen van de wereld waarin mijn dochters en hun leeftijdsgenoten zullen leven. Die nieuwsgierigheid naar nieuwe ontwikkelingen past bij BNR, een zender die in mijn ogen de blik altijd naar voren heeft gericht.

Art Rooijakkers (uit persbericht van BNR 1-1-2020)

NEN trotse sponsor van 'De Eeuw van mijn Dochters'

NEN is trotse sponsor van het nieuwe programma van BNR. De thema’s van de uitzendingen passen goed bij de onderwerpen waar NEN nu mee bezig is, zoals afspraken voor een circulaire economie, digitale transformatie, uitdagingen in de watersector en de energietransitie. Onderwerpen waar we voor de toekomst samen afspraken over moeten maken. NEN is in Nederland #1 als het gaat om normen: afspraken voor een betere wereld. Goede afspraken over producten, werkwijzen en diensten zijn belangrijk in deze veranderende wereld. Is de veiligheid in het geding dan zijn deze afspraken zelfs van levensbelang. Denk aan de afspraken op het gebied van klimaatverandering die ervoor zorgen dat we kunnen anticiperen op de toekomst. Bij NEN verbinden we partijen en belanghebbenden en zorgen wij ervoor dat ze komen tot afspraken die worden vastgelegd in normen en richtlijnen. Daarnaast ondersteunen we ook de toepassing en het gebruik van normen in de praktijk.

Meer podcasts luisteren?

NEN is in samenwerking met BNR gestart met het opnemen van podcasts voor onder andere de thema’s water, circulaire economie, circulair bouwen en energietransitie.

Luister de verschillende podcast-series