Hoe, wat en waar leren mijn dochters straks?

Moeten ze eigenlijk nog wel leren? Koppelen we ons zelf niet aan externe harde schijf en hebben we zo alle kennis paraat? Geen topografie meer stampen, maar met een VR-bril op naar de steden toe. We worden bijgespijkerd in het onderwijs van de 21e eeuw.

Luister naar de zesde aflevering van De Eeuw van mijn Dochters, met Art Rooijakkers.

Te gast:

Robin de Lange, directeur van het Virtual Reality Learning Lab en onderzoeker aan de Universiteit Leiden. De Lange doet onderzoek naar de inzet van augmented en virtual reality in het onderwijs. Hij brengt de theorie ook in de praktijk met zijn Virtual Reality Learning Lab. Hij geeft trainingen en zet digi-docenten in.

Ismael Ahmidout, hoofd van het Cyber Defense Center van De Nederlandsche Bank. Uit eigen overtuiging is hij de Cyberschool gestart, waar hij de voorzitter van is. Hij wil kinderen weerbaar maken tegen digitale gevaren. Dit moet volgens hem een vast onderdeel worden van het leersysteem van de toekomst.

Elke week laten we wetenschappers uit het veld ons wegwijs maken in de komende eeuw. De mensen die ons de komende decennia gaan vormgeven. Maar wat betekenen alle veranderingen die op ons afkomen nou voor ons als mens? Daarover Peter-Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de universiteit Twente en directeur van het DesignLab in Twente.

Lees meer achtergrondinformatie over deze podcast

Afspraken voor een betere wereld

Meer zelfvertrouwen bij leerlingen dankzij augmented reality

'Uit psychologisch onderzoek blijkt dat het gebruik van uitgebreide handleidingen in tekstvorm leerlingen onzeker maakt', zegt Averell van den Bos, oprichter van TheServiceConcept.com. Hierbij wordt een virtuele werkelijkheid toegevoegd aan de fysieke werkelijkheid met een Hololens, dat is een soort 3D-bril met computer. 'De vraag Doe ik het wel goed? wordt onnodig vaak gesteld door leerlingen. Bij informatieoverdracht met augmented reality blijkt het zelfvertrouwen aanzienlijk toe te nemen.'

De inzichten in de educatieve werking van augmented reality zijn nu al getest met een warmtepomp, een uiterst actueel voorbeeld uit de energietransitie. De augmented reality pilot met de warmtepomp beantwoordt vragen maar roept ook nieuwe, fundamentele vragen op voor de toekomst. Vragen over de presentatie van normen, over nieuwe vormen van onderwijs, en niet te vergeten over toepassing van de applicatie in de praktijk. Lees het verhaal over de inzet van augmented reality voor de energietransitie.


Lees meer over NEN en het belang van normontwikkeling

NEN trotse sponsor van 'De Eeuw van mijn Dochters'

NEN is trotse sponsor van het nieuwe programma van BNR. De thema’s van de uitzendingen passen goed bij de onderwerpen waar NEN nu mee bezig is, zoals afspraken voor een circulaire economie, digitale transformatie, uitdagingen in de watersector en de energietransitie. Onderwerpen waar we voor de toekomst samen afspraken over moeten maken. NEN is in Nederland #1 als het gaat om normen: afspraken voor een betere wereld. Goede afspraken over producten, werkwijzen en diensten zijn belangrijk in deze veranderende wereld. Is de veiligheid in het geding dan zijn deze afspraken zelfs van levensbelang. Denk aan de afspraken op het gebied van klimaatverandering die ervoor zorgen dat we kunnen anticiperen op de toekomst. Bij NEN verbinden we partijen en belanghebbenden en zorgen wij ervoor dat ze komen tot afspraken die worden vastgelegd in normen en richtlijnen. Daarnaast ondersteunen we ook de toepassing en het gebruik van normen in de praktijk.

BNR podcasts: De Eeuw van mijn Dochters

Een verkenning van de 21e eeuw

Presentator Art Rooijakkers start komende donderdag met een eigen 12-delige serie bij BNR Nieuwsradio. Het programma met de naam ‘De Eeuw van mijn Dochters’ is een persoonlijke zoektocht naar de nabije toekomst waarin zijn dochters zullen opgroeien. NEN is trotse sponsor van het programma, dat elke donderdagavond om 19.00 uur op BNR te horen is.

Luister op deze webpagina de gehele podcast-serie.

Meer podcasts luisteren?

NEN is in samenwerking met BNR gestart met het opnemen van podcasts voor onder andere de thema’s water, circulaire economie, circulair bouwen en energietransitie.

Luister de verschillende podcast-series