Hoe zoeken mijn dochters straks hun ontspanning?

Wat is eigenlijk vrije tijd, als we niet meer hoeven te werken? Laten we ons teleporteren naar een tropisch eiland of stappen we in een virtuele jungle? Een relaxte verkenning van de toekomst.

Luister naar de tiende aflevering van De Eeuw van mijn Dochters, met Art Rooijakkers.


Te gast:

Sander van der Vegte stelt dat de nieuwe digitale wereld steeds meer verweven raakt met de echte wereld. En hij is als hoofd innovatie van een groot digitaal productiebedrijf het brein achter die verweving. het zal de komende jaren allemaal gaan draaien om creatie, is zijn verwachting.

Toch gaan we misschien ook wel teruggrijpen naar onze eeuwenoude hobby’s. Je even helemaal verliezen in een uurtje punniken of puzzelen. Want we kunnen wel veel, maar wil ons brein dat ook? Psycholoog Machteld van den Heuvel kijkt naar de mens als biologisch organisme en trekt haar conclusies. We kunnen én willen misschien wel heel veel straks, maar de mens zelf is een vertragende factor, stelt ze.

Elke week laten we wetenschappers uit het veld ons wegwijs maken in de komende eeuw. De mensen die ons de komende decennia gaan vormgeven. Maar wat betekenen alle veranderingen die op ons afkomen nou voor ons als mens? Daarover Peter-Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de universiteit Twente en directeur van het DesignLab in Twente.

Lees meer achtergrondinformatie over deze podcast

Werk mee aan afspraken voor een betere wereld

Wat verstaan wij bij NEN onder werken? Waarom bestaat NEN en hoe werken wij? NEN werkt aan afspraken om de wereld efficiënter en veiliger te maken. Werken bij NEN betekent direct betrokken zijn bij internationale marktontwikkelingen. Je houd je bezig met actuele onderwerpen waar iedereen dagelijks mee te maken heeft; van normen voor de veiligheid van seksspeeltjes tot normen voor babyvoeding of cyber security. Dit doe je samen met Nederlandse, Europese en internationale partijen.

Vacatures: van projectmedewerkers en consultants tot een HR-adviseur gezocht


Benieuwd naar de vacatures? Lees meer op nen.nl/werkenbijnen

NEN trotse sponsor van 'De Eeuw van mijn Dochters'

NEN is trotse sponsor van het nieuwe programma van BNR. De thema’s van de uitzendingen passen goed bij de onderwerpen waar NEN nu mee bezig is, zoals afspraken voor een circulaire economie, digitale transformatie, uitdagingen in de watersector en de energietransitie. Onderwerpen waar we voor de toekomst samen afspraken over moeten maken. NEN is in Nederland #1 als het gaat om normen: afspraken voor een betere wereld. Goede afspraken over producten, werkwijzen en diensten zijn belangrijk in deze veranderende wereld. Is de veiligheid in het geding dan zijn deze afspraken zelfs van levensbelang. Denk aan de afspraken op het gebied van klimaatverandering die ervoor zorgen dat we kunnen anticiperen op de toekomst. Bij NEN verbinden we partijen en belanghebbenden en zorgen wij ervoor dat ze komen tot afspraken die worden vastgelegd in normen en richtlijnen. Daarnaast ondersteunen we ook de toepassing en het gebruik van normen in de praktijk.

Lees meer over NEN en het belang van normontwikkeling

BNR podcasts: De Eeuw van mijn Dochters

Een verkenning van de 21e eeuw

Presentator Art Rooijakkers start komende donderdag met een eigen 12-delige serie bij BNR Nieuwsradio. Het programma met de naam ‘De Eeuw van mijn Dochters’ is een persoonlijke zoektocht naar de nabije toekomst waarin zijn dochters zullen opgroeien. NEN is trotse sponsor van het programma, dat elke donderdagavond om 19.00 uur op BNR te horen is.

Luister op deze webpagina de gehele podcast-serie.

Meer podcasts luisteren?

NEN is in samenwerking met BNR gestart met het opnemen van podcasts voor onder andere de thema’s water, circulaire economie, circulair bouwen en energietransitie.

Luister de verschillende podcast-series