Wat eten mijn dochters straks?

Eind deze eeuw zijn er 11 miljard mensen op de wereld. 11 miljard monden, die gevoed moeten worden. Hoe doen we dat? Kunnen mijn dochters nog eten wat ze willen. Een kweekvlees-producent en een poedertechnoloog presenteren ons het menu van de toekomst.

Luister naar de vijfde aflevering van De Eeuw van mijn Dochters, met Art Rooijakkers.

Te gast:

Mark Post, hoogleraar Vasculaire Fysiologie aan de Universiteit van Maastricht en uitvinder van de kweekhamburger. Hij verwacht zijn eerste producten volgend jaar op de markt te zetten en over drie jaar biedt een aantal betere restaurants het aan. De manier waarop we ons huidige voedsel produceren is onhoudbaar volgens hem. In 2050 gaat het voedsel grotendeels uit het lab komen, is zijn voorspelling.

Koen van Dijke, poedertechnoloog bij Danone. Ook hij denkt dat de manier waarop we nu voedsel produceren en consumeren niet houdbaar is. Eén van de manieren voor de toekomst is gedroogd voedsel. Dit moet ook een antwoord bieden op voedselverspilling. Dertig procent van ons voedsel gooien we nu namelijk weg. Het is tijd voor een 'food revolution', stelt hij.

Elke week laten we wetenschappers uit het veld ons wegwijs maken in de komende eeuw. De mensen die ons de komende decennia gaan vormgeven. Maar wat betekenen alle veranderingen die op ons afkomen nou voor ons als mens? Daarover Peter-Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de universiteit Twente en directeur van het DesignLab in Twente.

Lees meer achtergrondinformatie over deze podcast

Afspraken voor een betere wereld

Transparant eten: Duidelijkheid in de wereld van de vegetariërs en veganisten!

Veganisten, pescotariers, pollotariers, lacto-ovo-vegetariërs, flexitariërs of alleseters: er is een enorme verscheidenheid in groepen met een bepaalde voedingskeuze. De afgelopen jaren heeft een groei plaatsgevonden in de maatschappij, die een bewustere keuze maken in voeding met betrekking tot het verbeteren van het milieu, terugdringen van dierenleed of vanwege hun gezondheid. Om duidelijkheid te geven welke voedingsmiddelen en ingrediënten vegans, vegetariërs of lacto-ovo-vegetariërs kunnen nuttigen, heeft ISO een eerste stap genomen om in Zwitserland met belanghebbenden bij elkaar te komen. Een initiatief voor een mondiale norm die hier helderheid kan geven. Lees over de ontwikkelingen.

ISO 22000 maakt ons eten veiliger

Als we eten of drinken kopen, dan wil de consument erop kunnen vertrouwen dat dit veilig te consumeren is. Of het nu een product is dat direct van het land komt of een eindproduct is dat bestaat uit tientallen ingrediënten, de voedselveiligheid moet voorop staan. Een fabrikant, bewerker of eindverkoper in de voedselketen, simpelweg alle leveranciers van levensmiddelen moeten ‘veilig voedsel’ leveren. De wereldwijd bekende norm ISO 22000 draagt hieraan bij! Lees meer over de rol van NEN op het gebied van voedselveiligheid.

Lees meer over NEN en het belang van normontwikkeling

Meewerken aan afspraken voor voedselveiligheid? NEN is op zoek naar een consultant Agrofood!

Als Consultant AgroFood bij NEN breng je belanghebbende partijen bij elkaar en begeleid je hen in het proces om tot gezamenlijke afspraken te komen. Deze afspraken kunnen leiden tot normen en kunnen op nationaal (NEN), Europees (CEN) en internationaal (ISO) niveau worden ontwikkeld en vastgelegd.

In sommige gevallen bestaan er al normcommissies, groepen experts of projecten waar jij een rol in kunt spelen, bijvoorbeeld voor voedselveiligheid, analysemethoden of algen. In andere gevallen is het aan jou om nieuwe kansen te verkennen voor (inter)nationale normalisatie gecombineerd met de eiwittransitie, circulaire economie (bijv. kringlooplandbouw) of “novel foods”.

Het cluster AgroFood bestaat uit 15 collega’s, waarvan 1 manager, 10 consultants en 5 projectassistenten. Je hebt veel autonomie en flexibiliteit, thuiswerken hoort tot de mogelijkheden.

Bekijk de vacature!

We willen impact maken door in te spelen op actuele maatschappelijke thema's.

NEN

NEN trotse sponsor van 'De Eeuw van mijn Dochters'

NEN is trotse sponsor van het nieuwe programma van BNR. De thema’s van de uitzendingen passen goed bij de onderwerpen waar NEN nu mee bezig is, zoals afspraken voor een circulaire economie, digitale transformatie, uitdagingen in de watersector en de energietransitie. Onderwerpen waar we voor de toekomst samen afspraken over moeten maken. NEN is in Nederland #1 als het gaat om normen: afspraken voor een betere wereld. Goede afspraken over producten, werkwijzen en diensten zijn belangrijk in deze veranderende wereld. Is de veiligheid in het geding dan zijn deze afspraken zelfs van levensbelang. Denk aan de afspraken op het gebied van klimaatverandering die ervoor zorgen dat we kunnen anticiperen op de toekomst. Bij NEN verbinden we partijen en belanghebbenden en zorgen wij ervoor dat ze komen tot afspraken die worden vastgelegd in normen en richtlijnen. Daarnaast ondersteunen we ook de toepassing en het gebruik van normen in de praktijk.

BNR podcasts: De Eeuw van mijn Dochters

Een verkenning van de 21e eeuw

Presentator Art Rooijakkers start komende donderdag met een eigen 12-delige serie bij BNR Nieuwsradio. Het programma met de naam ‘De Eeuw van mijn Dochters’ is een persoonlijke zoektocht naar de nabije toekomst waarin zijn dochters zullen opgroeien. NEN is trotse sponsor van het programma, dat elke donderdagavond om 19.00 uur op BNR te horen is.

Luister op deze webpagina de gehele podcast-serie.

Met deze serie doe ik een poging grip op de toekomst te krijgen en zo een beeld te vormen van de wereld waarin mijn dochters en hun leeftijdsgenoten zullen leven. Die nieuwsgierigheid naar nieuwe ontwikkelingen past bij BNR, een zender die in mijn ogen de blik altijd naar voren heeft gericht.

Art Rooijakkers (uit persbericht van BNR 1-1-2020)

Meer podcasts luisteren?

NEN is in samenwerking met BNR gestart met het opnemen van podcasts voor onder andere de thema’s water, circulaire economie, circulair bouwen en energietransitie.

Luister de verschillende podcast-series