SHERPA: Shaping the ethical dimensions of smart information systems (SIS) – a European perspective

Artificiële intelligentie en big data krijgen een steeds grotere rol in onze maatschappij. Dit brengt een hoop voordelen met zich mee, maar heeft ook potentie om onze maatschappij, ethische normen en waarden, en mensenrechten negatief te beïnvloeden. NEN is een van de partners van het Europees-gefinancierde SHERPA project dat enerzijds de ethische en maatschappelijke impact van deze technologieën onderzoekt en anderzijds praktische tools ontwikkeld.

De rol van NEN in het project bestaat uit het onderzoeken van de haalbaarheid van normontwikkeling voor ethische aspecten van AI en big data. Het doel van het gehele project is het in kaart brengen van ethische en juridische kwesties van deze Smart Information Systems en het ontwikkelen van praktische tools hoe hiermee om te gaan.

Het SHERPA project zal onderzoeken hoe slimme informatiesystemen (SIS) (d.w.z. de combinatie van artificiële intelligentie (AI) en big data-analyse) van invloed zijn op ethiek en mensenrechten. In dialoog met belanghebbenden zal het project nieuwe manieren ontwikkelen om uitdagingen rondom ethische kwesties en mensenrechten te begrijpen en aan te pakken en zo verantwoorde duurzame oplossingen te vinden die zowel de innovators als de maatschappij ten goede kunnen komen.

SHERPA project

NEN en de partners van het SHERPA project hebben financiële ondersteuning ontvangen vanuit het H2020 Research and Innovation programma van de Europese Unie. Het project is gestart op 1 mei en heeft een looptijd van drieënhalf jaar. Het project heeft 11 partners uit heel Europa, onder meer uit universiteiten, bedrijfsleven, ngo's, en ethische commissies.

Het project bestaat uit 7 workpackages en zal werken aan ondermeer:
- cases en scenario's op diverse sectoren (maatschappelijke veiligheid, smart cities, retail, zorg, agrofood)
- communicatie over deze thematiek, inclusief filmpjes en een "artist impression"
- workbook, met een studie naar normalisatie
Recently Viewed

Neem contact op

Voor inhoudelijke informatie over dit project met Thamar Zijlstra (zie foto) of Marlou Bijlsma

(015) 2 690 289/ (015) 2 690 154

mm@nen.nl

  

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement no. 786641

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement no. 786641

Relevante links

SHERPA
EU FP7 SATORI project
Onderzoek en Innovatie