SHERPA: Shaping the ethical dimensions of smart information systems (SIS) – a European perspective

Artificiële intelligentie en big data krijgen een steeds grotere rol in onze maatschappij. Dit brengt een hoop voordelen met zich mee, maar heeft ook potentie om onze maatschappij, ethische normen en waarden, en mensenrechten negatief te beïnvloeden. NEN is een van de partners van het Europees-gefinancierde SHERPA project dat enerzijds de ethische en maatschappelijke impact van deze technologieën onderzoekt en anderzijds praktische tools ontwikkeld.

Praat mee over de toekomst van AI!

Een robot in huis die lijkt op je overleden dierbare? Of een robot die kinderen helpt met leren? Boeven vangen met gezichtsherkenning, artificiële intelligentie is geen buzz word, maar here to stay. Het heeft de potentie om een positieve impact te hebben op ons leven, onze samenleving en onze economie. Maar deze technologie roept ook ethische vraagstukken op, denk daarbij aan privacy, gegevensbescherming, discriminatie, autonomie, machtsongelijkheid, eerlijkheid. Hoe wilt u dat de toekomst van artificiële intelligentie eruit ziet? U kunt meedenken tot 1 september 2019.
Kijk snel naar de scenario’s!

NEN doet mee met SHERPA

De rol van NEN in het project bestaat uit het onderzoeken van de haalbaarheid van normontwikkeling voor ethische aspecten van AI en big data. Het doel van het gehele project is het in kaart brengen van ethische en juridische kwesties van deze Smart Information Systems en het ontwikkelen van praktische tools hoe hiermee om te gaan.

Het SHERPA project zal onderzoeken hoe slimme informatiesystemen (SIS) (d.w.z. de combinatie van artificiële intelligentie (AI) en big data-analyse) van invloed zijn op ethiek en mensenrechten. In dialoog met belanghebbenden zal het project nieuwe manieren ontwikkelen om uitdagingen rondom ethische kwesties en mensenrechten te begrijpen en aan te pakken en zo verantwoorde duurzame oplossingen te vinden die zowel de innovators als de maatschappij ten goede kunnen komen.

SHERPA project

NEN en de partners van het SHERPA project hebben financiële ondersteuning ontvangen vanuit het H2020 Research and Innovation programma van de Europese Unie. Het project is gestart op 1 mei en heeft een looptijd van drieënhalf jaar. Het project heeft 11 partners uit heel Europa, onder meer uit universiteiten, bedrijfsleven, ngo's, en ethische commissies.

Het project bestaat uit 7 workpackages en zal werken aan ondermeer:
- cases en scenario's op diverse sectoren (maatschappelijke veiligheid, smart cities, retail, zorg, agrofood)
- communicatie over deze thematiek, inclusief filmpjes en een "artist impression"
- workbook, met een studie naar normalisatie


Stakholder netwerk

Tijdens verschillende onderdelen van het netwerk is input vanuit stakeholders gewenst. Denk hierbij aan het ontwikkelen van scenario’s, vragenlijst of een normalisatie strategie. Wil u meewerken aan dit project? Meldt u zich dan aan voor het stakeholder netwerk. U ontvangt dan af en toe een uitnodiging. Ook kunt u zich hier aanmelden voor de nieuwsbrief. U wordt onderdeel van een netwerk van experts en bent op de hoogte van de voortgang van het project en de uitkomsten.

Recently Viewed

Neem contact op

Voor inhoudelijke informatie over dit project met Thamar Zijlstra (zie foto) of Marlou Bijlsma

(015) 2 690 289/ (015) 2 690 154

mm@nen.nl

  

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement no. 786641

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement no. 786641

Relevante links

SHERPA
EU FP7 SATORI project
Onderzoek en Innovatie