Online training NEN 1010: Elektrische installaties in utiliteitsgebouwen


Duur : 4 uur
Investering : vanaf € 200,00 (excl. BTW) per persoon
Beschikbaarheid : 12 maanden


Onvoldoende kennis van de NEN 1010 kan leiden tot gevaarlijke of te dure installaties. Na het volgen van deze online training bent u beter in staat om:

• Letsel te voorkomen
• Brand en explosies te voorkomen
• Schadeclaims te voorkomen
• Meerwerk en bijbehorende kosten te voorkomen

De online training NEN 1010: Elektrische installaties in utiliteitsgebouwen geeft u inzicht in hoe je NEN 1010 gebruikt bij het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van laagspanningsinstallaties voor de utiliteit.


Voor wie?

Deze online training is bedoeld voor monteurs die zelfstandig wijzigingen en uitbreidingen realiseren aan elektrische installaties.


Na afloop

 • Weet u hoe elektrische installaties in de utiliteit zijn opgebouwd;
 • Kent u de risico’s van elektrische installaties;
 • Bent u op de hoogte van de wettelijke eisen en de relatie met NEN 1010 voor elektrische installaties in utiliteitsgebouwen;
 • Weet u met welke elektrotechnische normen en richtlijnen u nog meer te maken kunt hebben en wat de samenhang daarvan is met NEN 1010;
 • Kunt u uw weg vinden in de norm NEN 1010 en relevante bepalingen opzoeken;
 • Kunt u de risico’s van elektrische installaties (zoals schokgevaar, overstroom, elektromagnetische storingen) beheersen met behulp van NEN 1010.
 • Weet u welke maatregelen vereist zijn om niet-elektrotechnisch deskundigen veilig gebruik te laten maken van een utiliteitsinstallatie;
 • Weet u hoe u eenvoudige inspecties en metingen aan installatiedelen kunt uitvoeren.


Certificaat

De online training wordt afgesloten met een toets. De deelnemers mogen deze maximaal 2x maken. Hij/zij krijgt feedback op de fout beantwoorde vragen zodat hij ervan kan leren en de tweede keer wel slaagt. De toets bestaat uit 15 multiple choice vragen. Bij 10 of meer goede antwoorden is de deelnemer geslaagd en heeft hij/zij voldoende kennis over de onderwerpen die in de online training zijn behandeld

De deelnemer krijgt alleen een certificaat als hij is geslaagd voor de toets.
NEN 1010: de elektrotechnische installatiebranche kan er niet omheen. Voor het aanleggen van veilige laagspanningsinstallaties is NEN 1010 al jaren dé norm. Ook het uitbreiden en aanpassen van installaties valt hieronder. NEN 1010 wordt daarnaast gebruikt voor controles en inspecties bij oplevering van projecten.
NEN 1010 is van toepassing op elektrische installaties in de woning- en utiliteitsbouw en de industrie. Deze e-learning richt zich op de utiliteitsbouw.

Normen en richtlijnen

NEN 1010 is van toepassing op elektrische installaties in de woning- en utiliteitsbouw en de industrie. Dit kunnen nieuwe installaties zijn, maar ook wijzigingen en uitbreidingen van installaties, inclusief delen van de bestaande installatie die door wijzigingen en uitbreidingen worden beïnvloed. NEN 1010 heeft betrekking op stroomketens met: • een nominale wisselspanning van ten hoogste 1000 V;
• een nominale gelijkspanning van ten hoogste 1500 V;
Maar ook op stroomketens met een spanning hoger dan 1000 V (inwendige bedrading van toestellen hierbij niet inbegrepen) die worden gevoed uit laagspanningsinstallaties met een wisselspanning niet hoger dan 1000 V.
Module 1: Over deze opleiding

Module 2: Introductie
2.1 Basiskennis elektrische installaties

Module 3: Risico’s van elektriciteit
3.1 Schokgevaar directe aanraking
3.2 Schokgevaar indirecte aanraking
3.3 Stelsels
3.4 Distributie van elektriciteit
3.5 Overstroom door kortsluiting
3.6 Overstroom door overbelasting
3.7 Onbewust / onbekwaam handelen

Module 4: Wegwijs in de norm
4.1 Wet- en regelgeving, normen richtlijnen voor het beheersen van risico’s
4.2 NEN 1010

Module 5: Beheersen van risico’s
5.1 Soorten netstelsels en hun kenmerken
5.2 Bescherming tegen (in)directe aanraking
5.3 Beveiliging tegen overstroom
5.4 Beveiliging tegen elektromagnetische storingen
5.5 Eisen & nieuwe methode voor aanleggen en aanpassen van installaties
5.6 Inspecteren van installatiedelen

Module 6: Toets

Besparing reistijd en -kosten

Medewerkers hoeven niet te reizen om trainingen extern te volgen.


Kwaliteit

De online trainingen worden ontwikkeld in samenwerking met ervaren docenten die dichtbij de bron, maar ook door experts op het gebied van digitaal leren, waardoor ook bij online training kwaliteit voorop staat. Daarnaast krijgen medewerkers dezelfde informatie gepresenteerd, actueel en direct aangepast naar de laatste inzichten.


Modulaire opbouw

Trainingen zijn per onderwerp opgedeeld en daardoor makkelijk te integreren met huidige leerinterventies (bv klassikale training of toolbox meetings)


Monitor real time

Management informatie is beschikbaar die helpt met het aanbrengen van focus op belangrijke onderwerpen. Bijsturen en dus het verhogen van het rendement is dus mogelijk.


Technische integratie mogelijk

De online training modules kunnen in uw eigen LMS geplaatst worden door SCORM compliancy.


Schaalbaar en flexibel

Dankzij online trainingen is het mogelijk om meer medewerkers in een kortere tijd te trainen. Daarnaast hebben deelnemers 24/7 toegang tot hun persoonlijke leeromgeving via pc, tablet of smartphone.
Via een eenvoudige inlogprocedure, krijgt u toegang tot uw persoonlijke online leeromgeving, benaderbaar via pc, tablet of smartphone.


Afstemming op uw situatie

Voor een optimaal leerrendement kunt u ervoor kiezen om deze online training te combineren met een of meerdere klassikale trainingen (blended learning). Mocht u meerdere medewerkers binnen uw bedrijf willen trainen, dan zetten we samen met u een leerplan op dat het beste past bij uw leerdoelen. Neem gerust contact met ons op, we adviseren u graag!


Gevarieerde oefenmodules

Onze online trainingen houden rekening met verschillende leerstijlen door een variatie aan werkvormen. Via filmpjes, animaties, foto’s, schema’s en overzichten leiden we u door de training. Met tussentijdse opdrachten en vragen toetsen we of u de leerstof heeft begrepen. Bovendien kunt u de leerstof zo vaak bekijken als u wilt. Zo bent u maximaal voorbereid op het examen waarmee de online training modulee wordt afgesloten. Bij een voldoende, krijgt u van ons een certificaat.

Eerder door u bekeken

Bestel direct

Investering vanaf € 200,- (excl. btw) per persoon

Gratis demo

Vraag vrijblijvend een online demo aan

Heeft u een vraag?

Neem contact met ons op

(015) 2 690 188

training@nen.nl

NEN E-learning

Leren wanneer het u uitkomt!

 • Jaar lang toegang tot online leeromgeving
 • Toetsen en monitoren voortgang
 • Training volgen in eigen tempo