- ‘Opnieuw het fingerspitzengevoel door de training’ - Bedrijfstraining NEN 7120: aan de slag met energieprestatie

18-07-2013 Miranda van den Brink is Technisch Specialist bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Apeldoorn. Samen met haar collega’s controleert ze de technische gegevens van bouwaanvragen.

Daar hoort het beoordelen van de energieprestatie van een gebouw ook bij. “Om de energieprestatieberekening te kunnen controleren, moeten we goed op de hoogte zijn van NEN 7120. Daarom volgden we de bedrijfstraining van NEN Training & Advies.”

“Architecten en technisch adviseurs treffen verschillende maatregelen om een gebouw energiezuinig te maken. Ze plaatsen bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen, of gebruiken dikker isolatiemateriaal. Aan de hand van deze maatregelen berekenen ze zelf de energieprestatie van het gebouw en die berekening dienen ze vervolgens bij ons in. Wij controleren de berekening en toetsen de gegevens aan de hand van de norm. Om de ‘sjoemelfactor’ zo veel mogelijk in te perken, moeten wij tijdens onze controle alle verkeerd ingevulde gegevens signaleren.”


Waarom een training van NEN Training & Advies?

“Als toetsende instelling komen we allerlei uiteenlopende situaties en combinaties van maatregelen tegen. Daarom moeten we NEN 7120 goed beheersen en onze kennis daarvan op peil houden. Toen de norm in 2012 werd vernieuwd, wilden we dan ook meteen bijgespijkerd worden. NEN Training & Advies bood op dat moment een bedrijfstraining aan, specifiek voor bouw- en woningtoezichtambtenaren. Bovendien konden ze de training voor ons op maat maken. Precies wat we zochten.”

Door de bedrijfstraining beheersen we NEN 7120 goed en kunnen we streng toezien op de energiemaatregelen.

Miranda van den Brink Technisch Specialist afdeling Bouw- en Woningtoezicht, Gemeente Apeldoorn

De meerwaarde van de training

“De norm NEN 7120 is een moeilijk leesbaar document dat vol staat met formules. Het bijbehorende rekenprogramma is een vertaling van de norm. Dat is gebruiksvriendelijker en geeft meer inzicht. Toch is het altijd nog prettig en waardevol als een deskundige je tips & trucks geeft en je vertelt waar je op moet letten. Je kunt namelijk nooit alle gegevens uit de energieprestatieberekening controleren. Daarom kun je je maar beter richten op de grote vissen, en die eruit halen.”

Praktisch, concreet en op maat gemaakt

“En dat was precies wat we leerden tijdens de training! Door praktijkvoorbeelden te bespreken, onze eigen voorbeelden uitvoerig te analyseren en veel te oefenen met het rekenprogramma, kregen we de norm onder de knie en signaleerden we fouten in berekeningen. Aan het eind van de training had dan ook iedereen zijn fingerspitzengevoel terug en konden we zelfstandig aan de slag met NEN 7120.”

Meer klantervaringen

Bekijk de training

Eerder door u bekeken

Meer weten?

Wilt u meer informatie over deze training? Neem dan contact met ons op.

(015) 2 690 188

training@nen.nl