Aan de slag met NEN-EN-ISO 15189 na geslaagde masterclass

15-12-2014 Peter van ’t Sant is klinisch chemicus in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Met zijn collega’s volgde hij in september 2014 de masterclass NEN-EN-ISO 15189. Deze norm beschrijft de kwaliteitseisen in medische laboratoria en vervangt de huidige CCKL-richtlijn. Dat is een hele omschakeling. Peter: “De training heeft ons geholpen om de norm goed te interpreteren en toe te passen.”

“Als klinisch chemicus ben ik verantwoordelijk voor de apparatuur en analyses in het laboratorium. In het verleden richtten we ons kwaliteitssysteem in volgens de CCKL Praktijkrichtlijn. Maar vanaf 1 januari 2015 wordt deze richtlijn in ons laboratorium vervangen door NEN-EN-ISO 15189. Daarom zijn we al een aantal maanden bezig om de nieuwe norm stapsgewijs in te voeren. En we zijn ons handboek aan het herschrijven. We hadden behoefte aan extra uitleg over de interpretatie van de norm. Daarom heb ik met zeven collega’s de masterclass van NEN gevolgd.”

Voordelen

“NEN-EN-ISO 15189 verschilt op een aantal fronten van de oude richtlijn. De betrokkenheid van het management is bijvoorbeeld groter in de nieuwe norm. En de PDCA-cyclus wordt beter beschreven. Wat me verder aanspreekt, is dat de nieuwe norm meer van ons verwacht als het gaat om het beoordelen van medewerkers. Bijvoorbeeld meer reflectie en scholing. Ik zie echt voordelen van deze norm ten opzichte van de oude richtlijn. Hij is ruimer en minder beperkend.”

“Door de masterclass kunnen we de norm beter interpreteren en toepassen in ons werk.”

Peter van ’t Sant Klinisch chemicus


Goed en deskundig

“We zijn blij dat we de masterclass hebben gevolgd. De inhoud was goed, volgens verwachting. De juiste onderwerpen kwamen aan bod in theorie en praktijkoefeningen. En de docent was heel deskundig. Hij had adequate antwoorden op onze vragen. Het was een voordeel dat we al een tijdje bezig waren met de norm. Daardoor konden we concrete vragen stellen. We hadden alleen het gevoel dat de masterclass iets compacter had gekund. De oefeningen waren bijvoorbeeld wat lang. Naar ons inzicht was één dag voldoende geweest.”


Aan de slag

“Door de masterclass zijn we veel beter op de hoogte van NEN-EN-ISO 15189. We kunnen de verschillende onderdelen van de norm nu beter interpreteren en toepassen in ons werk. En als we nog vragen hebben, kunnen we altijd via NEN aankloppen bij de docent. Het is nu aan ons om de norm te gebruiken en ons personeel te instrueren, beoordelen en scholen.”

Meer klantervaringen

Bekijk de training

Eerder door u bekeken

Meer weten?

Wilt u meer informatie over deze training? Neem dan contact met ons op.

(015) 2 690 188

training@nen.nl