Duurzaamheid en veiligheid naar een hoger niveau

10-12-2015 Tijdens de NEN-training PGS 33-2 leren deelnemers wat er allemaal komt kijken bij het veilig tanken van vloerbaar aardgas (LNG). Ronald van der Slagt, operational employee bij het Havenschap Moerdijk, volgde onlangs deze NEN-training.

“Moerdijk ligt tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen en vervult een belangrijke functie. Als Havenbedrijf beheren we het volledige industrieterrein. We profileren ons als groene haven. Daarbij hoort ook duurzame brandstof. Sinds begin februari beschikken we daarom over een mobiel LNG-station. Verschillende binnenvaartschepen varen al op aardgas en tanken bij ons. Op 15 augustus ‘bunkerde’ ook het eerste zeeschip in Moerdijk.”

“Na de training hebben we ook een breed handhavingsplan opgesteld. We weten waar we staan, waar we naar toe willen en welke stappen we nog moeten nemen”

Ronald van der Slagt Operational Employee

Praktische kennis

“Ons LNG-station voldoet aan alle eisen, maar wij wilden nog meer kennis vergaren. Daarom volgden we de NEN-training. We kennen nu alle in’s en out’s en kunnen de veiligheid nog beter waarborgen. Voor het Havenbedrijf, de betrokken bedrijven én voor onze omgeving. Het is belangrijk om over de juiste kennis te beschikken. En je moet ook weten hoe je die kennis toepast in de praktijk. De training heeft ons zeker verder geholpen.”

Ervaringen en risico’s

“Met de andere deelnemers wisselden we ervaringen uit. We bespraken een aantal cases en risico’s. Dat was heel nuttig en leverde leerpunten op. De scheepvaart kent bijvoorbeeld veel internationale medewerkers. Dat is bekend, maar het is belangrijk dit voortdurend te beseffen. Taalproblemen vormen namelijk een belangrijk risico. Als iemand de veiligheidsregels niet begrijpt, kan dat grote gevolgen hebben. Na de training hebben we onze eigen regels aangescherpt. Zo zijn de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) aangepast. Het dragen van gelaatsbescherming en speciale handschoenen is nu verplicht.”

Omgeving betrekken

“Na de training hebben we ook een breed handhavingsplan opgesteld. We weten waar we staan, waar we naar toe willen en welke stappen we nog moeten nemen. Samen met onze partners blijven we werken aan veiligheid en duurzaamheid. Dat is ook vastgelegd in onze Havenstrategie 2030. We laten zien dat dit geen papieren tijger is. Wij hebben een voorbeeldfunctie voor onze omgeving. Kennisdelen is daarbij belangrijk. Om onze kennis uit te breiden, zullen we in de toekomst nog regelmatig aankloppen bij NEN.”

Meer klantervaringen

Eerder door u bekeken

Meer weten?

Wilt u meer informatie over deze training? Neem dan contact met ons op.

(015) 2 690 188

training@nen.nl