Energieprestaties berekenen met NEN 7120

10-12-2015 Hoe bepaal je de energieprestatie van een gebouw en hoe bereken je de energieprestatiecoëfficiënt (EPC)? Joeri Blokland, modelleur en engineer bij Veccins 3D, volgde onlangs de training NEN 7120.

“Wij geven bedrijven technisch advies en we modelleren en verzorgen het procesmanagement. Zo begeleid ik sinds vorig jaar namens Veccins 3D een groot nieuwbouwproject voor Vanderlande Industries in Veghel. Toen de architect aanpassingen aan het type glas wilde doen, moesten we wijzigingen doorvoeren in de berekening van de energieprestatie. Ik wilde dit zelf doen en heb daarom dit voorjaar de training NEN 7120 gevolgd.”

Dankzij de training kan ik nu voor elk gebouw de EPC opstellen.

Joeri Blokland Modelleur en engineer, Veccins 3D

Wettelijk verplicht

“Het vaststellen van de energieprestatiecoëfficiënt is wettelijk verplicht en noodzakelijk om een omgevingsvergunning te verkrijgen. De norm verschilt per type gebouw; voor een woning gelden
andere waarden dan voor een ziekenhuis of bedrijf. Bij het berekenen van de EPC spelen verschillende factoren een rol: de grootte van het bouwoppervlak, de vloeren, de muren, de installaties in het gebouw en de isolatie. Op basis hiervan kan ook het energielabel worden bepaald. Dankzij de training kan ik nu voor elk gebouw de EPC berekenen.”

Aan de slag met voorbeelden

“De NEN 7120-training duurt één volle dag. De andere deelnemers waren medewerkers van gemeenten, installatiebedrijven en een architectenbureau. We kregen eerst theoretische uitleg. Daarna gingen we aan de slag met praktische voorbeelden en voerden we zelfstandig berekeningen uit. Er was voldoende ruimte voor vragen en we kregen een hoop tips.”

Klaar voor toekomst

“Na de training heb ik de opgedane kennis meteen toegepast in de praktijk. De herberekening voor het nieuwbouwproject heb ik nu inderdaad zelf kunnen doorvoeren. In de toekomst kan ik voor alle nieuwe bouwprojecten de EPC’s berekenen. Dat is heel handig voor mijzelf en voor Veccins 3D.”

Meer klantervaringen

Bekijk de training

Eerder door u bekeken

Meer weten?

Wilt u meer informatie over deze training? Neem dan contact met ons op.

(015) 2 690 188

training@nen.nl