“Leuk en leerzaam om samen praktijkervaringen uit te wisselen”

12-04-2016 Willem Fraij en Leo Manders zijn medisch instrumentatietechnici bij het Radboudumc in Nijmegen. Samen met twee collega’s volgden zij de NEN bedrijfstraining ‘Sterilisatie van medische hulpmiddelen: wettelijke eisen’. “Erg fijn om vakinhoudelijk ervaringen uit te wisselen en in discussie te gaan over ons mooie vak.”

“Wij zijn verantwoordelijk voor het preventief en curatief onderhoud aan reinigings-, desinfectie- en sterilisatieapparatuur. Daarnaast verzorgen we de vervanging van deze apparatuur. Het Radboudumc is een van de weinige Nederlandse ziekenhuizen die hiervoor een heel team instrumentatietechnici in dienst hebben. De meeste ziekenhuizen hebben onderhoudscontracten bij leveranciers. De meerwaarde van een intern team is dat je alle expertise in huis hebt.” Zo was het team ook nauw betrokken bij de inrichting van de Klinische Farmacie en het opzetten van een nieuwe CSA (Centrale Sterilisatie Afdeling).

"We zijn de hele dag met theorie bezig geweest, maar het was geen moment saai. Sterker nog: de dag was eigenlijk veel te kort."

Willem Fraij en Leo Manders Medisch instrumentatietechnici, Radboudumc in Nijmegen

Passie voor het vak

De training werd verzorgd door Drs. Mariette Jungblut, werkzaam als DSMH (Deskundige Steriele Medische Hulpmiddelen) bij het Leids Universitair Medisch Centrum. “Ze heeft erg veel kennis en ervaring op het gebied van steriele medische hulpmiddelen”, vertellen Willem en Leo enthousiast. “Dat leverde interessante discussies op. We zijn de hele dag met theorie bezig geweest, maar het was geen moment saai. Sterker nog: de dag was eigenlijk veel te kort. We konden nog wel uren met elkaar doorpraten over ons vak. Gelukkig is ze ook na de training nog bereikbaar voor eventuele vragen.”

Kennisupdate

Medische hulpmiddelen moeten schoon en veilig zijn. De wetten en regels op gebied van medische apparatuur en sterilisatieprocessen worden regelmatig aangescherpt. “NEN houdt ons op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, zodat onze kennis altijd up-to-date is.” De training vond plaats bij het Radboudumc op locatie. “Dat was heel handig. En onze nieuwe collega is nu ook helemaal op de hoogte. Bijvoorbeeld van hoe een autoclaaf werkt. Dit is een sterilisator die door een combinatie van temperatuur en stoomdruk micro-organismen doodt.”

Betere afstemming en bredere kennis

“Voor de rest van het team was de training vooral een goede opfrisser. Het leverde bredere kennis en nieuwe inzichten op, die we kunnen toepassen in ons dagelijkse werk. Zo hebben we tijdens de training uitvoerig gediscussieerd over de scheidslijn tussen onze verantwoordelijkheden en die van de DSMH van het Radboudumc. Daar zijn we nu weer extra scherp op. Wij geven een machine technisch vrij, maar de DSMH is eindverantwoordelijk.”

Meer klantervaringen >>

Bekijk de training

Eerder door u bekeken

Meer weten?

Wilt u meer informatie over deze training? Neem dan contact met ons op.

(015) 2 690 188

training@nen.nl