NEN draagt bij aan een flexibel leerjaar voor SMEOT

21-06-2017 Veilig werken met elektrische installaties in het laagspanningsgebied; een essentieel onderdeel van de opleiding Mechatronica aan het SMEOT (Stichting Metaal- en Elektro-Opleiding Twente). Jaarlijks beginnen zo’n 40 studenten aan het projectendeel van de opleiding Mechatronica. De e-learningmodule NEN3140 VB maakt hen vertrouwd met het veilig werken aan elektrische installaties.

Michiel Bron is docent en vertelt waarom SMEOT koos voor deze werkwijze: “Wij verzorgen praktijkopleidingen via de beroepsgerichte leerweg. De studenten zijn twee dagen per week op school en werken de rest van de tijd. Maar voordat ze aan de slag gaan in het veld, moeten ze wel veilig kunnen werken. De e-learningmodule is ideaal om de basis te leren kennen. De stof van de NEN is samen met een praktijkcasus en het uitvoeren van elektrische metingen onderdeel van de vakbekwaamheidstoets.”

De e-learning maakt goed zichtbaar waar studenten op moeten letten in hun werk. Welke werkprocedures ze moeten hanteren en veiligheidsmaatregelen ze in acht moeten nemen.”

Michiel Bron Praktijkdocent Mechatronica bij SMEOT

Flexibel lespakket

“Omdat de studenten stap voor stap werken en leren op eigen tempo, is het voor ons onmogelijk om de hele groep gelijktijdig te laten starten met NEN3140. Sommigen zijn nog niet zo ver of zijn een keer ziek geweest. Maar de snelle jongens zijn wel eerder aan vervolgstof toe. Wij stellen ons flexibel op, en willen dat ons lespakket dat ook doet. De keuze voor e-learning van NEN was daarom snel gemaakt. We kunnen starten in kleine groepjes, precies wanneer dat nodig is. Zo halen we het beste uit onze studenten.”

Afwisselend en herkenbaar

“De voorbeelden in het programma zijn herkenbaar. Ik vind persoonlijk de gevaren erg sprekend. Denk aan het sleutelen aan stroomvoerende delen, brand- of explosiegevaar en de risico’s van werken met meerdere mensen aan elektrische installaties. Er zijn afbeeldingen, foto’s en filmpjes met uitleg. Die zijn duidelijk en goed toegespitst op de praktijk. Daarnaast is de afwisseling prettig. Dit pakket maakt goed zichtbaar waar studenten op moeten letten in hun werk. Welke werkprocedures ze moeten hanteren en veiligheidsmaatregelen ze in acht moeten nemen.”

Een inzichtelijk programma

“Ook voor de docenten is het programma inzichtelijk. We gebruiken het nu 3 jaar en hebben 3 keer meegemaakt dat iemand de toets niet haalde. En elke keer dat dat gebeurde, werd duidelijk aangegeven wat er mis ging. Omdat we mee kunnen kijken met de voortgang, zien we waar de student niet goed oplette en waar hij de fout inging. Eigenlijk was dat elke keer weer omdat de vraag niet zorgvuldig was gelezen”, lacht Michiel.

Blijven motiveren

“Bij SMEOT weten we dat er goedkopere opties zijn. Maar die bieden niet de flexibiliteit en het gebruiksgemak van dit programma. We willen niet dat als een student zakt, hij een jaar vertraging oploopt. Dat werkt demotiverend. Daarom willen we maatwerk bieden. Iedereen kan op zijn eigen tempo aan de slag en daarna veilig en gecertificeerd werken aan elektrische installaties.”

Meer informatie

Wilt u ook uw studenten veilig werken aan elektrische installaties? Bel dan 015 - 2 690 328 of stuur een e-mail.

Eerder door u bekeken

Meer weten?

Wilt u meer informatie over deze training? Neem dan contact met ons op.

(015) 2 690 188

training@nen.nl