Veilig werken met elektrische installaties dankzij e-learning

03-03-2016 Motorolie, verfuitharders, papier voor theezakjes en pilletjes tegen wagenziekte. Zomaar een greep uit de eindproducten waar chemisch bedrijf Demaline de grondstoffen voor maakt. “Ons bedrijf draait 24 uur per dag door”, zegt elektro- en instrumentatie-engineer Wiebe Wiersum. “Ik kan mijn mensen geen dag missen als ze op (herhalings)training moeten. E-learning is daarom ideaal!”

De installaties van Delamine moeten continu worden bijgesteld, voor een zo optimaal mogelijke capaciteit. Wiebe is verantwoordelijk voor de meet- en regeltechniek: “We streven altijd naar een zo hoog mogelijke beschikbaarheid. Daarvoor hebben we procesoperators, elektrotechnici en een storingsdienst. Zij opereren in teams, volgens NEN 3140.”

"Ik merk dat de lesstof van de online training goed blijft hangen. Het zorgt voor meer bewustwording van de gevaren van het werk met elektrische installaties."

Wiebe Wiersum Elektro- en instrumentatie-engineer

Driejaarlijks toetsen

Wiebe is ook verantwoordelijk voor de kennisontwikkeling bij Delamine. “In ons protocol staat dat we onze medewerkers eens per drie jaar moeten toetsen op kennis van NEN 3140: veilig werken met elektrische installaties. Onze installaties zijn complex en vragen voortdurend onze aandacht, dus ik kan eigenlijk geen mankracht missen. Een dag op training gaan, zit er niet in”, zegt Wiebe. “Toch moeten we op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Ik ging daarom op zoek naar alternatieven.
Zo kwam ik terecht bij de e-learningmodule van de NEN.”

Theorie en praktijk

“E-learning bleek een geschikt alternatief. In totaal hebben we 27 medewerkers die de bedrijfsruimte met de elektrische installaties mogen betreden. Zij volgen de training en sluiten die af met een online examen. Het voordeel van e-learning is dat je de training kunt volgen wanneer het jou het beste uitkomt. De hele module duurt hooguit drie uur. Ik stel wel een deadline. Want na de e-learning, verzorg ik zelf nog een praktijkgedeelte. Hierin test ik de opgedane kennis aan de hand van situaties uit onze dagelijkse praktijk.”

Bewustwording

“Ik merk dat de lesstof van de online training goed blijft hangen. Het zorgt voor meer bewustwording van de gevaren van het werk met elektrische installaties. Ook leuk is dat de NEN de cursisten actief blijft triggeren. In de maanden na de training ontvangen de cursisten namelijk nog regelmatig vragen en casussen via de mail. Dat vind ik heel goed. Want zo blijft de opgedane kennis ‘top of mind’.”

Een continu proces

Ieder jaar laat Wiebe een deel van zijn medewerkers de e-learningmodule doorlopen: “Dit is een ideale manier om de kennis te toetsen en up-to-date te houden. Iedereen reageert enthousiast en past de opgedane kennis goed toe in de praktijk.”

Meer klantervaringen >>

Bekijk de e-learning

Eerder door u bekeken

Meer weten?

Wilt u meer informatie over deze training? Neem dan contact met ons op.

(015) 2 690 188

training@nen.nl