Training

ATEX-richtlijnen en explosieveiligheid: Inspectie en onderhoud van elektrische installaties in een explosiegevaarlijke omgeving

ATEX-richtlijnen en explosieveiligheid: Inspectie en onderhoud van elektrische installaties in een explosiegevaarlijke omgeving

Een dag van 9.00 tot 16.30 uur

Max. 20 deelnemers


U heeft te maken met inspectie en onderhoud van elektrische installaties in een explosiegevaarlijke omgeving. U wilt weten wat dit betekent voor uw werkzaamheden en hoe u veilig kunt werken.


Waardering Hobéon SKO-VK

Vanaf januari 2013 is aan deze leergang een waardering in het onderhoudssysteem AH/VK toegekend van 3 punten (1 punt per module).
Het SKO-punt staat vermeld op het certificaat van deelname dat u na afloop van de training ontvangt.


Voorkennis

Voor deze derde module is naast kennis van de ATEX-richtlijnen ook kennis van elektrische installaties vereist, zoals behandeld wordt in de tweede module ‘elektrische installatie’.

Resultaat

 • U bent door een korte herhaling weer bekend met de opbouw van de ATEX-poster
 • U weet welke eisen NEN-EN-IEC 60079-17 stelt aan onderhoud en inspectie
 • U weet wat dit voor uw werkzaamheden betekent
 • U kunt rekening houden met verschillende constructievormen en zone-indelingen
 • U kunt veilig werken in ruimten met explosiegevaar
 • U heeft basiskennis van de eisen die NEN-EN-IEC 60079-19 stelt aan de procedures op het gebied van reparatie, revisie en renovatie van materieel

Voor wie

Deze trainingsmodules zijn nuttig voor:
- Beheerders of eigenaren van arbeidsplaatsen en bedrijfsmiddelen met explosiegevaar, zoals veiligheidskundigen en arboverantwoordelijken
- Ontwerpers en medewerkers van technische (onderhouds-)diensten die verantwoordelijk zijn voor de elektrische installaties
- Inspecteurs
- Projectleiders, managers en veiligheidskundigen zonder technische achtergrond (module ‘introductie’).

Docenten

Hans Broekmeulen
Hans Broekmeulen is lid van de normcommissies CEN/TC 305 Ontplofbare atmosferen en NEC 31 Elektrisch materieel in verband met ontploffingsgevaar. En dagelijks met ATEX in de praktijk bezig.

Toelichting

Als opdrachtgever, inspecteur of onderhoudsmedewerker heeft u te maken met inspectie en onderhoud van elektrische installaties in een explosiegevaarlijke omgeving. U wilt weten welke eisen NEN-EN-IEC 60079-17 stelt aan inspectie en onderhoud. Wat betekent dit voor uw werkzaamheden? En hoe werkt u veilig in ruimten met explosiegevaar?

Na afloop van deze training weet u hoe u NEN-EN-IEC 60079-17 toe kunt passen bij het veilig houden van uw elektrische installaties. U kent de gevaren van explosies en kunt reparatiewerkzaamheden aansturen. In de training wordt veel in groepjes met cases gewerkt.

Normen en richtlijnen
De ATEX productrichtlijn 94/9/EG, ook bekend als ATEX 95, beschrijft voorschriften voor apparaten (elektrisch en niet-elektrisch) en beveiligingssystemen voor plaatsen ("zones") waar stof- of gasexplosiegevaar kan optreden. Voor Nederland is deze richtlijn opgenomen in de Warenwet.

De ATEX bedrijfsrichtlijn 1992/92/EG, ook bekend als ATEX 137, beschrijft voor werkgevers de minimum veiligheidseisen om een gezonde en veilige werkomgeving te creëren voor werknemers die door explosieve atmosferen gevaar kunnen lopen. Voor Nederland is deze richtlijn opgenomen in de ARBO wet- en regelgeving.

NEN-EN-IEC 60079:2008 (nl) bevat de specifieke eisen voor het ontwerp, de keuze en de plaatsing van elektrische installaties in explosiegevaarlijke omgevingen. Met de Wegwijzer Richtlijn Explosiegevaar kunt u de risico's van explosiegevaar inventariseren.

Wilt u de normen met korting aanschaffen?
U kunt dit aangeven bij het opmerkingenveld op het aanmeldingsformulier.

Programma

 • Kennismaking
 • Elektrische installaties in een explosiegevaarlijke omgeving
 • Onderhoud en inspectie van elektrische installaties
 • Beoordeling van explosieveilige apparaten
 • Werken in een explosiegevaarlijke omgeving

Bedrijfstraining

Zijn er binnen uw organisatie meerdere mensen die deze training moeten volgen? We bieden deze training ook aan als bedrijfstraining. Bij een bedrijfstraining bij u op locatie vormen uw specifieke wensen het startpunt. Via een intakegesprek en/of bedrijfsbezoek stemmen we het doel en de inhoud met u af. U kunt onderwerpen laten uitbreiden en aanpassen aan het opleidingsniveau en de werkervaring van uw medewerkers. Of delen van meerdere reguliere trainingen laten combineren tot een specifieke bedrijfstraining of complete leergang.

Financieel voordeel

Ten opzichte van de tarieven van de “reguliere” training is deze bedrijfstraining bij u op locatie vaak al goedkoper vanaf zes deelnemers. Bovendien beperkt u de reistijd en reiskosten van uw medewerkers.

Waar en wanneer het u uitkomt

U bepaalt zelf waar de training plaatsvindt, op welke datum en welk tijdstip. Zo kan deze training ook in de avond worden gerealiseerd.


Norm

NEN-EN-IEC 60079-17:2014 en;fr

Explosieve atmosferen - Deel 17: Inspectie en onderhoud van elektrische installaties

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken

Inschrijven

Eendaagse training (incl. cursusmateriaal, excl. Btw) 580,00

Nu inschrijven

Meer dan 4 personen?
Vraag een offerte bedrijfstraining aan.

Heeft u een vraag?

Neem contact met ons op

(015) 2 690 188

training@nen.nl

NEN Trainingen

Dicht bij de bron

 • Open rooster of op maat bedrijfstrainingen
 • Actuele informatie uit de eerste hand: onze docenten
 • Klassikaal en/of online

 • Advies bij implementatie