Training

ISO 31000: risicomanagement in de praktijk

ISO 31000: risicomanagement in de praktijk

Twee dagen van 09.30 tot 17.00 uur


 • 2 februari 2017 - (+ 9 februari 2017) - Utrecht
 • 9 maart 2017 - (+ 16 maart 2017) - Delft
 • 2 mei 2017 - (+ 9 mei 2017) - Rosmalen
 • 7 juni 2017 - (+ 14 juni 2017) - Amsterdam

U wilt ISO 31000 gebruiken om uw KAM-managementsystemen risicogerichter te maken. Wat betekent de norm voor u, hoe stelt u een plan op voor het invoeren van risicomanagement en welke hulpmiddelen zijn er?

Resultaat

 • u weet wat risicomanagement inhoudt
 • u kent de eisen die ISO 31000 aan risicomanagement stelt
 • u weet wat ISO 31000 voor u betekent
 • u kunt de risico’s managen binnen uw bestaande KAM-managementsystemen
 • u kunt een plan opstellen voor het invoeren van risicomanagement
 • u kent de hulpmiddelen voor het invoeren en toepassen van een risicomanagementsysteem

Voor wie

De training 'ISO 31000: risicomanagement in de praktijk' is nuttig voor business controllers, QA-managers, adviseurs/consultants, risicomanagers, auditoren en kwaliteits-, arbo- en milieumanagers en -coördinatoren die verantwoordelijk of betrokken zijn bij het opzetten en invoeren van ISO 31000.

Voorkennis

U dient te beschikken over minimaal hbo werk- en denkniveau en drie jaar ervaring als KAM-manager of -coördinator.

Risicomanagement wordt binnen veel organisaties steeds belangrijker. Het onderkennen en beheersen van allerlei typen risico’s kan bedrijven veel energie en problemen besparen. ISO 31000 geeft een kader voor integraal risicomanagement en biedt daarbij een uniforme terminologie en uniform risicobeoordelings- en behandelingsproces. Dit biedt een kader voor de inbedding van risicomanagement in de algehele bedrijfsvoering van de organisatie en ondersteunt bij het relateren van risicomanagement en beleid, doelstellingen en strategie van de organisatie.

Gebruik van ISO 31000 in relatie tot uw organisatie biedt de volgende mogelijkheden:
- een basis voor integraal risicomanagement in de totale bedrijfsvoering
- risk based inrichten van uw managementsysteem of -systemen;
- inbedden van uw risicogerichte managementsysteem in de integrale bedrijfsvoering.

Na afloop van de training 'ISO 31000: risicomanagement in de praktijk' kunt u binnen uw organisatie risicomanagement volgens ISO 31000 invoeren en ervoor zorgen dat dit aansluit op de bestaande KAM-managementsystemen. Uw managementsystemen zijn risicogerichter, zodat KAM-risico’s integraal kunnen worden meegenomen en meegewogen in besluitvorming, besturing en beheersing van de organisatie.

Normen en richtlijnen
ISO 31000 vormt het gemeenschappelijke raamwerk voor het managen van risico’s. Niet alleen voor het beheersen en reduceren van de risico’s van een organisatie, maar ook als eenduidige paraplu boven de vele ISO-normen waarin risicomanagement nu al onderdeel is, zoals ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000 en OHSAS 18001. De NPR-ISO Guide 73 is de bijbehorende risicomanagement verklarende woordenlijst.

Norm noodzakelijk?
Voor het volgen van deze training hoeft u geen norm mee te nemen.

Wilt u de normen met korting aanschaffen?
Wilt u de norm of de NPR-ISO Guide met korting aanschaffen? U kunt dit aangeven bij het opmerkingenveld op het aanmeldingsformulier.

Programma - dag 1

 • Visie, begrippenkader en proces van risicomanagement
 • Waarom en wat is ISO 31000, uitleg norm
 • Relatie en toegevoegde waarde risicomanagement voor KAM


Programma - dag 2

 • Risico’s managen vanuit KAM-systemen
 • Risico-inventarisatie & -beoordeling
 • Risico gebaseerd herinrichten van processen, procedures, instructies
 • Optimaliseren auditprogramma en uitvoeren audits
 • Implementatie en integratie

Dick Hortensius
Is een internationale autoriteit voor normalisatie op het gebied van managementsystemen. Hij is secretaris van het ISO-secretariaat voor Environmental Auditing. De laatste jaren heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de verbetering van de ontwikkeling van de ISO-managementsysteemnormen. Ook nationaal is hij actief in projecten op het gebied van managementsystemen, zoals de herziening van NTA 8620 (veiligheidsmanagement), de ontwikkeling van NPR 9036 (MVO due diligence) en het opstellen van een certificatieschema voor ISO 55001 (assetmanagement).

Edwin Martherus
Heeft een (milieu) technische, bedrijfskundige en gedragskundige achtergrond. Zijn carrière is hij gestart bij de Koninklijke marine op het gebied van Arbo & milieu. Vervolgens is Edwin gaan werken op het gebied van risicomanagement voor Aon, Andersen, Deloitte, KPMG en Dura Vermeer. In 2007 heeft hij zijn eigen BV gestart en is zelf gaan ondernemen. De laatste jaren is hij coach voor professionals en teams. Voor NEN verzorgd hij diverse risicomanagementtrainingen.

Bedrijfstraining

Zijn er binnen uw organisatie meerdere mensen die deze training moeten volgen? We bieden deze training ook aan als bedrijfstraining. Bij een bedrijfstraining bij u op locatie vormen uw specifieke wensen het startpunt. Via een intakegesprek en/of bedrijfsbezoek stemmen we het doel en de inhoud met u af. U kunt onderwerpen laten uitbreiden en aanpassen aan het opleidingsniveau en de werkervaring van uw medewerkers. Of delen van meerdere reguliere trainingen laten combineren tot een specifieke bedrijfstraining of complete leergang.

Financieel voordeel

Ten opzichte van de tarieven van de “reguliere” training is deze bedrijfstraining bij u op locatie vaak al goedkoper vanaf zes deelnemers. Bovendien beperkt u de reistijd en reiskosten van uw medewerkers.

Waar en wanneer het u uitkomt

U bepaalt zelf waar de training plaatsvindt, op welke datum en welk tijdstip. Zo kan deze training ook in de avond worden gerealiseerd.Eerder door u bekeken

Inschrijven

Tweedaagse training (incl. cursusmateriaal, excl. Btw) 985,00

Nu inschrijven

Meer dan 4 personen?
Vraag offerte bedrijfstraining aan!

Heeft u een vraag?

Neem contact met ons op

(015) 2 690 188

training@nen.nl

NEN Trainingen

Dicht bij de bron

 • Open rooster of op maat bedrijfstrainingen
 • Actuele informatie uit de eerste hand: onze docenten
 • Klassikaal en/of online

 • Advies bij implementatie