Training

PED en NEN-EN 13445-1

PED en NEN-EN 13445-1

Een halvedag van 12.30 tot 16.30 uur

Max. 20 deelnemers


 • 17 mei 2017 - Utrecht

Deze training is onderdeel van de leergang drukvaten.

Als u werkt met drukapparatuur heeft u te maken met de Richtlijn Drukapparatuur (Pressure Equipment Directive of PED).

Na deze training kent u de opbouw van de NEN-EN 13445-reeks en de algemene eisen uit deel 1.

Resultaat

 • U kent de algemene veiligheidseisen die in de richtlijn Drukapparatuur (PED) zijn vastgelegd
 • U weet wat de relatie is tussen de PED en (geharmoniseerde) Europese normen
 • U kent de samenhang tussen geharmoniseerde normen en CE-markering
 • U weet hoe de NEN-EN 13445-reeks is opgebouwd en wat het toepassingsgebied is
 • U kent de algemene eisen en definities beschreven in NEN-EN 13445-1


Docenten

Chris van den Berg
Chris van den Berg was lid van de normcommissie Drukapparatuur. Hij is werkzaam bij een van de partijen die de controlerende instanties vertegenwoordigt in de normcommissie Drukapparatuur. Zijn expertisegebied is constructie en inspectie van drukapparatuur.


Voor wie

Deze eerste trainingsmodule NEN-EN 13445-1 zijn nuttig voor mechanical engineers die ontwerpen maken voor drukapparatuur of ontwerpbeoordelingen doen (onder meer in het kader van één van de kwaliteitssysteemmodules van de Richtlijn Drukapparatuur). Daarnaast is de training nuttig voor bedrijfsleiders van bedrijven die drukapparatuur vervaardigen, inspecteurs, auditors op het gebied van drukapparatuur, maar ook voor ieder ander die NEN-EN 13445 wil of moet gaan gebruiken.

U bent bijvoorbeeld werkzaam bij een ingenieursbureau, keuringsinstelling, adviesbureau, de overheid (als vergunningverlener), in de industrie (als gebruiker), bij een producent/fabrikant/toeleverancier van drukapparatuur of een onderzoeksinstantie zoals een technische universiteit.

Toelichting

Als u werkt met drukapparatuur heeft u te maken met de Richtlijn Drukapparatuur (Pressure Equipment Directive of PED). Deze beschrijft essentiële veiligheidseisen en uitgangspunten voor de fabrikant bij het ontwerpen en fabriceren van drukapparatuur. De eisen zijn globaal van opzet en worden in Europese normen verder uitgewerkt in NEN-EN 13445-1 tot en met 7.

Deze norm is de beste manier om een ‘vermoeden van overeenstemming’ met de essentiële eisen van de PED te verkrijgen en daarmee CE-markering te mogen aanbrengen.

Na het volgen van deze training weet u welke algemene veiligheidseisen in de PED zijn vastgelegd. Daarnaast kent u de opbouw van de NEN-EN 13445-reeks en de algemene eisen uit deel 1.

Normen en Richtlijnen
De NEN-EN 13445 specificeert de eisen voor ontwerp, constructie, keuring en beproeving van niet aan vlambelasting blootgestelde drukvaten en definieert termen, definities en symbolen die van toepassing zijn op zulke drukvaten. De NEN-EN 13445 kent acht delen:

1: Algemeen;
2: Materialen;
3: Ontwerp;
4: Fabricage;
5: Keuring en beproeving;
6: Eisen modulair gietijzer;
7: Gebruik conformiteitsprocedures .
8: Eisen aluminium of aluminium legeringen.

Verder zijn veel gebruikte normen NEN-EN 10052: warmtebehandeling ijzeren staalproducten; NEN-EN 10079: definitie staalproducten en NEN-EN 10168: keuringsdocumenten.

U hoeft de norm niet mee te nemen naar de training.

Programma

 • Introductie
 • PED in Europa, de basis voor EN 13445
 • Samenhang EU normen
 • Opbouw en definities NEN-EN 13445
 • Behandeling vragen
 • Evaluatie en afsluiting

Bedrijfstraining

Zijn er binnen uw organisatie meerdere mensen die deze training moeten volgen? We bieden deze training ook aan als bedrijfstraining. Bij een bedrijfstraining bij u op locatie vormen uw specifieke wensen het startpunt. Via een intakegesprek en/of bedrijfsbezoek stemmen we het doel en de inhoud met u af. U kunt onderwerpen laten uitbreiden en aanpassen aan het opleidingsniveau en de werkervaring van uw medewerkers. Of delen van meerdere reguliere ctrainingen laten combineren tot een specifieke bedrijfstraining of complete leergang.

Financieel voordeel

Ten opzichte van de tarieven van de “reguliere” training is deze bedrijfstraining bij u op locatie vaak al goedkoper vanaf zes deelnemers. Bovendien beperkt u de reistijd en reiskosten van uw medewerkers.

Waar en wanneer het u uitkomt

U bepaalt zelf waar de training plaatsvindt, op welke datum en welk tijdstip. Zo kan deze training ook in de avond worden gerealiseerd.
Combinatiekorting

De leergang Drukvaten bestaat uit 3 modules.
- 1e module: PED en NEN-EN 13445-1
- 2e module: Drukvaten volgens NEN-EN 13445-2 en NEN-EN 13445-3
- 3e module: Drukvaten volgens NEN-EN 13445-4 en NEN-EN 13445-5

Elke module kan apart of in combinatie worden gevolgd (alle combinaties zijn mogelijk). Als u zich gelijktijdig voor alle drie de modules opgeeft, betaalt u slechts € 1.630,00. U bespaart €145,00!Meer informatieEerder door u bekeken

Inschrijven

Halfdaagse training (incl. cursusmateriaal, excl. Btw) 385,00

Nu inschrijven

Heeft u een vraag?

Neem contact met ons op

(015) 2 690 188

training@nen.nl

NEN Trainingen

Dicht bij de bron

 • Open rooster of op maat bedrijfstrainingen
 • Actuele informatie uit de eerste hand: onze docenten
 • Klassikaal en/of online

 • Advies bij implementatie