Training

Veilige schakelkasten volgens NEN-EN-IEC 61439

Veilige schakelkasten volgens NEN-EN-IEC 61439

1 dag klassikaal in combinatie met e-learning (ongeveer 30 minuten). Duur klassikale training is van 9.30 tot 16.30 uur

Max. 20 deelnemers


  • 15 februari 2017 - Utrecht
  • 12 april 2017 - Rosmalen
  • 28 juni 2017 - Delft

Training

Hoe test u de veiligheid van uw schakelkasten en hoe gaat u om met technische documentatie? Na het volgen van deze training weet u welke eisen de norm stelt om te komen tot een veilig en functioneel schakel- en verdeelsysteem, en wat de achtergronden hierbij zijn.

De training ‘Veilige schakelkasten volgens NEN-EN-IEC 61439’ is een blended training. Dat betekent dat de klassikale training wordt gecombineerd met een online module (e-learning). De e-learning is de voorbereiding op de klassikale training. Tijdens de e-learning krijgt u alle nodige achtergrondinformatie waarmee u tijdens de klassikale dag aan de slag kunt.

Resultaat

Na het volgen van deze training:
- weet u hoe installaties en schakel- en verdeelsystemen zijn opgebouwd;
- kent u de risico’s en gevaren van installaties en verdeelsystemen;
- kent u de algemene uitgangspunten van de elektriciteitsleer in relatie tot verdeelsystemen;
- bent u op de hoogte van de wettelijke eisen en de relatie met NEN-EN-IEC 61439 voor schakel- en verdeelinrichtingen (en andere elektrotechische normen);
- kunt u uw weg vinden in de norm NEN-EN-IEC 61439 en relevante bepalingen opzoeken;
- kent u de uitgangspunten en normeisen voor het elektrotechnisch, thermisch en veilig functioneren van schakel- en verdeelinrichtingen;
- weet u welke beschermende voorzieningen u moet treffen tegen (elektrisch) aanrakingsgevaar en kent u de eisen die de norm stelt aan aarding en vereffening;
- kent u de eisen die de norm stelt aan onder andere isolatie van geleiders, temperatuurstijgingen, beveiliging tegen kortsluiting, voedingsnetten en EMC;
- weet u welke constructie-eisen gesteld worden, zoals compartimentering en IP-graden;
- weet u hoe u moet omgaan met technische documentatie;
- weet u welke eindtesten na samenbouw vereist worden

Voor wie

Deze training is nuttig voor installatie- en werkverantwoordelijken, installatietechnisch adviseurs, technische inkopers, bestekschrijvers, ontwerpers, paneelbouwers, assembleerders, bouwers van besturingskasten, installateurs, inspecteurs, veiligheidskundigen en arbodiensten die betrokken zijn bij risico-inventarisaties en -evaluaties

Toelichting

U fabriceert of ontwerpt schakelkasten. Om de veiligheid te waarborgen, moet u de normen kennen. En u moet weten welke eisen aan beschermende voorzieningen worden gesteld. Hoe gaat u om met technische documentatie en hoe test u de veiligheid van uw schakelkasten?

Als u voldoet aan de norm, voldoet u aan de essentiële eisen uit de Laagspanningsrichtlijn en de EMC-richtlijn. De Machinerichtlijn verwijst naar de NEN-EN-IEC 60204 voor elektrische uitrusting van machines. Deze norm verwijst voor samenbouw (besturingskasten) specifiek naar de NEN-EN-IEC 61439.

Normen en richtlijnen

De oude norm NEN-EN-IEC 60439 is op 1 november 2014 ingetrokken en geeft vanaf die datum ook géén vermoeden van overeenstemming meer met de Europese richtlijnen. Alléén het toepassen van NEN-EN-IEC 61439-1 en NEN-EN-IEC 61439-2 leidt tot overeenstemming met de eisen van de Laagspanningsrichtlijn en de, EMC
De normen NEN-EN-IEC 61439-1 en NEN-EN-IEC 61439-2 geven belangrijke voorschriften voor het bouwen en ontwerpen van veilige schakel- en verdeelinrichtingen.

Wilt u de normen met korting aanschaffen?

U kunt dit aangeven bij het opmerkingenveld op het aanmeldingsformulier.

Bij deze training ook interessant

Verificatie van schakelkasten volgens NEN-EN-IEC 61439

Programma

De e-learning bestaat uit drie delen:
• Introductie
• Wegwijs in de regelgeving NEN-EN-IEC 61439
• Basiskennis bij de eisen in NEN-EN-IEC 61439

Tijdens de klassikale training leert u welke eisen de norm stelt om te komen tot een veilig en functioneel schakel- en verdeelsysteem, en wat de achtergronden hierbij zijn.

Programma training
09.30 Welkom en kennismaking
Structuur van de norm en programma
Productinformatie
Constructieve eisen zoals IP-graden, lucht en kruipwegen, aarding en interne bedrading
12.30 Lunch
13.15 Prestatie-eisen: thermisch gedrag en kortsluitvastheid
Korte inleiding ontwerpverificatie
Eindtesten
16.30 Einde

Na het volgen van de e-learning en deze training kunt u nog de klassikale verdiepingstraining volgen ; ‘Verificatie van schakelkasten volgens NEN-EN-IEC 61439’.
Deze verdiepingstraining leert u hoe u kunt verifiëren of uw ontwerp klopt met de specificaties. Schrijft u zich in voor beide trainingen

Voor deze training geldt een combinatiekorting. Als u zich gelijktijdig voor beide trainingen inschrijft, betaalt u slechts € 1.185,00.
U bespaart € 100,00.

Direct inschrijven

Bedrijfstraining

Zijn er binnen uw organisatie meerdere mensen die deze training moeten volgen? We bieden deze training ook aan als bedrijfstraining. Bij een bedrijfstraining bij u op locatie vormen uw specifieke wensen het startpunt. Via een intakegesprek en/of bedrijfsbezoek stemmen we het doel en de inhoud met u af. U kunt onderwerpen laten uitbreiden en aanpassen aan het opleidingsniveau en de werkervaring van uw medewerkers. Of delen van meerdere reguliere ctrainingen laten combineren tot een specifieke bedrijfstraining of complete leergang.

Financieel voordeel

Ten opzichte van de tarieven van de “reguliere” training is deze bedrijfstraining bij u op locatie vaak al goedkoper vanaf zes deelnemers. Bovendien beperkt u de reistijd en reiskosten van uw medewerkers.

Waar en wanneer het u uitkomt

U bepaalt zelf waar de training plaatsvindt, op welke datum en welk tijdstip. Zo kan deze training ook in de avond worden gerealiseerd.

Leergang schakelkasten

Deze training is de voorloper op de verdiepingstraining 'Verificatie van schakelkasten volgens NEN-EN-IEC 61439'. In deze training leert u vooral hoe u tot een veilige schakelkast komt (specificaties; constructie-eisen). In de verdiepingstraining leert u met name de verificatiemethoden kennen om te controleren of u aan de specificaties/eisen heeft voldaan.

Combinatiekorting

Voor deze training geldt een combinatiekorting. Als u zich gelijktijdig voor beide trainingen inschrijft, betaalt u slechts € 1.185 (i.p.v. € 1.285).
U bespaart € 100,00.

Direct inschrijven

Eerder door u bekeken

Inschrijven

Eendaagse training (incl. cursusmateriaal, excl. Btw) 650,00

Nu inschrijven

Meer dan 5 personen?
Vraag een offerte bedrijfstraining aan.

Heeft u een vraag?

Neem contact met ons op

(015) 2 690 188

training@nen.nl

NEN Trainingen

Dicht bij de bron

  • Open rooster of op maat bedrijfstrainingen
  • Actuele informatie uit de eerste hand: onze docenten
  • Klassikaal en/of online

  • Advies bij implementatie