Training

Workshop ISO 9001/ISO 14001: Wijzigingen

Workshop ISO 9001/ISO 14001: Wijzigingen

Een halve dag van 12.30 tot 16.30 uur


Deze training wordt gegeven i.s.m. TÜV Nederland


 • 31 januari 2017 - Utrecht
 • 4 april 2017 - Delft
 • 11 mei 2017 - Rosmalen
 • 2 november 2017 - Utrecht
 • 7 december 2017 - Rosmalen

De interactieve workshop 'Wijzigingen ISO 9001 en ISO 14001' gaat in op de inhoud en impact van de nieuwe ISO-normen: Wat betekent de nieuwe HLS-hoofdstructuur, wat zijn de kerneisen voor managementsysteemnormen en de belangrijkste managementthema’s, welke specifieke aanvullende eisen worden gesteld in de nieuwe ISO-normen. En wat zijn de consequenties voor het certificatieproces.

De norm en haar consequenties worden besproken door NEN in samenwerking met TÜV Nederland. Zo hoort u ook de eerste inzichten en ervaringen vanuit de kant van een certificerende instelling.

Resultaat

 • kennis van de inhoud van de nieuwe ISO 9001 of ISO 14001
  (geef uw voorkeur op bij uw inschrijving in het opmerkingenveld)
 • kennis van High Level Structure (HLS) en de kerneisen van de nieuwe generatie managementsysteemnormen
 • kennis van de impact van de wijzigingen voor het managementsysteem van uw organisatie
 • kennis van de impact van de nieuwe ISO's op het certificatieproces

Voor wie

De interactieve Wworkshop Wijzigingen ISO 9001 en ISO 14001 is nuttig voor KAM-managers, -coördinatoren en -medewerkers die zich bezig houden met het opzetten en invoeren van een (kwaliteits- en/of milieu)managementsysteem en die tijdig willen weten welke wijzigingen belangrijk zijn voor het managementsysteem in de eigen organisatie.

Voorwaarden 2e persoon 50% korting

Heeft u interesse in beide sessies, dus zowel ISO 9001 als ISO 14001? Dan bieden we u de mogelijkheid om met een tweede persoon naar de training te komen, die dan de parallelsessie volgt. Die persoon ontvangt dan 50% korting en betaalt € 150,00.

De managementsysteemnormen ISO 9001 en ISO 14001 zijn ingrijpend herzien en 15 september 2015 gepubliceerd. De nieuwe normen volgen de nieuwe ‘HLS-hoofdstructuur’ en omvatten specifieke aanvullingen voor kwaliteit en milieu.

De meest opvallende verandering is de nieuwe structuur. Ieder managementsysteem wordt voortaan gebaseerd op dezelfde algemeen geldende kerneisen - High Level Structure (HLS) - met specifieke aanvullingen voor kwaliteits- en milieumanagement.
De wijzigingen sluiten aan bij de uitdagingen waarmee organisaties de komende jaren te maken hebben. De nieuwe generatie managementsystemen moet bijdragen aan het dynamisch omgaan met veranderingen, aan corporate governance, compliance management en risicomanagement.

Praktijkgids 'Overstappen op ISO 9001' of praktijkgids 'Overstappen op ISO 14001'

U ontvangt bij deze workshop de praktijkgids 'Overstappen op ISO 9001' OF de praktijkgids 'Overstappen op ISO 14001' (afhankelijk van de door u gekozen parallelsessie) als onderdeel van het trainingsmateriaal.

Normen en richtlijnen
Bij deze workshop is het niet noodzakelijk om de norm of praktijkgidsen mee te nemen.

Programma

 • de nieuwe HLS hoofdstructuur
 • de kerneisen voor managementsysteemnormen
 • de belangrijkste managementthema’s
 • kies parallelsessie: inhoud nieuwe ISO 9001 OF ISO 14001
  (geef uw voorkeur op bij uw inschrijving)
 • impact van de nieuwe normen op uw bestaande managementsysteem
 • impact van de nieuwe normen op het certificatieproces

Dick Hortensius
Is een internationale autoriteit voor normalisatie op het gebied van managementsystemen. Hij is secretaris van het ISO-secretariaat voor Environmental Auditing. De laatste jaren heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de verbetering van de ontwikkeling van de ISO-managementsysteemnormen. Ook nationaal is hij actief in projecten op het gebied van managementsystemen, zoals de herziening van NTA 8620 (veiligheidsmanagement), de ontwikkeling van NPR 9036 (MVO due diligence) en het opstellen van een certificatieschema voor ISO 55001 (assetmanagement).

René Gouwens
Is programmamanager en docent bij NEN Training & Advies. Hij is betrokken geweest bij diverse implementatieprojecten bij een keur aan organisaties. Zowel in de commerciële sector als bij overheidsdiensten, zowel bij eenmansbedrijven als bij multinationals. Ook is hij lid van NEN Normcommissie Kwaliteitsmanagement. René treedt regelmatig op als docent op het gebied van de nieuwe ISO-normen, ISO 9001 en ISO 14001 en auditing. Ook is hij auteur van diverse artikelen en whitepapers op deze terreinen.

Hendrik Schoenmakers
Teamleider Industrie & Dienstverlening bij TÜV Nederland
Is als teamleider bij de business unit certificatie verantwoordelijk voor de prestaties van het marktteam Industrie & dienstverlening. Vanuit deze rol binnen TÜV verantwoordelijk voor de interpretatie en kennisdeling van onder andere ISO 9001, ISO 14001 en OHSAS 18001. Hendrik heeft als Lead Auditor ervaring in de bouw, dienstensector en het industriële MKB.

Bedrijfstraining

Zijn er binnen uw organisatie meerdere mensen die deze training moeten volgen? We bieden deze training ook aan als bedrijfstraining. Bij een bedrijfstraining bij u op locatie vormen uw specifieke wensen het startpunt. Via een intakegesprek en/of bedrijfsbezoek stemmen we het doel en de inhoud met u af. U kunt onderwerpen laten uitbreiden en aanpassen aan het opleidingsniveau en de werkervaring van uw medewerkers. Of delen van meerdere reguliere ctrainingen laten combineren tot een specifieke bedrijfstraining of complete leergang.

Financieel voordeel

Ten opzichte van de tarieven van de 'reguliere' training is deze bedrijfstraining bij u op locatie vaak al goedkoper vanaf zes deelnemers. Bovendien beperkt u de reistijd en reiskosten van uw medewerkers.

Waar en wanneer het u uitkomt

U bepaalt zelf waar de training plaatsvindt, op welke datum en welk tijdstip. Zo kan deze training ook in de avond worden gerealiseerd.Eerder door u bekeken

Inschrijven

Halve dag (incl. cursusmateriaal waaronder Praktijkgids 'Overstappen op ...', excl. Btw)

Let op: noteer bij inschrijving in het opmerkingenveld uw parallelsessie: ISO 9001 of ISO 14001
300,00

Nu inschrijven

Meer dan 4 personen?
Vraag een offerte bedrijfstraining aan.

Heeft u een vraag?

Neem contact met ons op

(015) 2 690 188

training@nen.nl

NEN Trainingen

Dicht bij de bron

 • Open rooster of op maat bedrijfstrainingen
 • Actuele informatie uit de eerste hand: onze docenten
 • Klassikaal en/of online

 • Advies bij implementatie