(Her)instructie NEN 3140

NEN Trainingen

Dicht bij de bron

  • Open rooster of op maat bedrijfstrainingen
  • Actuele informatie uit de eerste hand: onze docenten
  • Klassikaal en/of online
  • Advies bij implementatie


In Nederland zijn er miljoenen elektrische installaties en tientallen miljoenen elektrische arbeidsmiddelen zoals boormachines, stofzuigers, computers en verlengsnoeren. Meer dan honderdduizend personen zijn dagelijks bezig met het ontwerpen, installeren, inspecteren en onderhouden hiervan.


De Nederlandse wet stelt dat elektrische installaties en apparaten veilig moeten zijn en dat werkzaamheden met of aan deze installaties veilig moeten worden uitgevoerd. NEN 3140 voorziet in de nodige bepalingen die u kunt gebruiken om hieraan te voldoen. Het volgen van deze norm is de best mogelijke manier om aan de relevante wet- en regelgeving te voldoen.

Lees meer
Benoemen
In NEN 3140 staat dat alleen Voldoende Onderrichte Personen (VOP), Vakbekwame Personen (VP) en installatie-/ werkverantwoordelijken aan een installatie mogen werken. De werkgever bepaalt wie welke benoeming krijgt. Als personen in geringe mate in aanraking komen met het werk aan installaties dan voldoet VOP. Voert iemand met regelmaat werkzaamheden uit aan een installatie, dan voldoet VP. Zorg er daarnaast voor dat er altijd een aangewezen installatie-/ werkverantwoordelijke aanwezig is.

Als werkgever moet u medewerkers formeel “aanwijzen” om bepaalde werkzaamheden te verrichten.Het is van belang dat iedere medewerker zich op zijn niveau bewust is van risico’s, bevoegdheden, taken, verantwoordelijkheden, procedures en werkvoorschriften.

Om aan te tonen dat uw bedrijf werkt volgens NEN 3140 moeten alle personen een schriftelijke benoeming ondertekenen, waarbij hun type benoeming en verantwoordelijkheden duidelijk zijn omschreven. Zolang er geen formele benoeming is, wordt er niet voldaan aan de eisen van NEN 3140.

Het is dan ook van belang dat medewerkers goed worden opgeleid en/of geinstrueerd. NEN 3140 stelt ook dat benoemde personen periodiek hun kennis moeten opfrissen om blijvend veilig te kunnen werken. Deelname aan een training is een doeltreffende manier om de kennis en vaardigheden van uw medewerkers uit te breiden.

Herhaling
Door het volgen van een NEN 3140 training blijft de kennis van uw medewerkers op peil. Tevens blijft het veiligheidsbewustzijn gewaarborgd, wat direct effect heeft op het veilig werken in de dagelijkse praktijk. Doorgaans wordt een herinstructie termijn van 2 tot 3 jaar aangehouden.

U kunt heel eenvoudig bepalen wanneer uw medewerkers in aanraking komen voor een herinstructie door het beantwoorden van acht simpele vragen.

Download vragenlijst herinstructie NENVoor wie?
De trainingen zijn nuttig voor iedereen die elektrotechnische werkzaamheden verricht en direct of indirect te maken heeft met elektrotechnische installaties of machines.

Zoals medewerkers facilitaire zaken, (service)monteurs, installateurs, werkvoorbereiders, installatie- of werkverantwoordelijken, calculatoren en hoofden technische dienst.

Nu inschrijven

Trainingen herinstructie NEN 3140

Om zoveel mogelijk bedrijven te ondersteunen, bieden we op elk niveau een passende training aan.
• NEN 3140: installatie- /Werkverantwoordelijke Laagspanning
• NEN 3140: Voldoende Onderricht Persoon
• NEN 3140: Vakbekwaam Persoon
• E-learning module Veilig werken met elektriciteit

Trainingen NEN 3140

Gratis Trainingenmail Elektro

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze trainingen op het gebied van Elektrotechniek.
Word abonnee

Meer weten?

Wilt u meer informatie over onze trainingen of adviestrajecten? Neem dan contact met ons op.

(015) 2 690 188

training@nen.nl

Veelgestelde vragen

Ben ik gecertificeerd als ik bij NEN een training heb gevolgd?
Bij deelname aan onze trainingen ontvangt u na afloop een bewijs van deelname. Hiermee kunt u aantonen dat u op de hoogte bent van de inhoud van de norm en hoe deze dient toegepast te worden. Na het volgen van onze trainingen bent u echter niet gecertificeerd, NEN is een onafhankelijk kenniscentrum en geen certificerende instelling.
Is het verplicht de norm en/of praktijkgidsen te bestellen als ik aan een training ga deelnemen?
Nee, dit is niet verplicht. Indien de norm noodzakelijk is om een training te kunnen volgen is er altijd een aantal inkijkexemplaren aanwezig tijdens de training. U bent dan echter niet gegarandeerd van een eigen exemplaar. Wij adviseren u de norm aan te schaffen, mede gezien het feit dat u de norm in de toekomst nog eens zult moeten raadplegen. U krijgt dan bovendien 15% cursistenkorting op de norm. Wilt u van de korting gebruik maken, vult u dan in het opmerkingenveld de norm(en) in die u wenst te bestellen (papier of PDF).

Meer veelgestelde vragen