Training

Overstappen op ISO 14001:2015

Een dag van 09.30 tot 16.30 uur


 • 7 juni 2017 - Amsterdam
 • 19 september 2017 - Rosmalen
 • 28 november 2017 - Utrecht

U kent uw organisatie, u begrijpt de nieuwe eisen, de HLS-structuur. Maar u zoekt nog ondersteuning om daadwerkelijk aan de slag te gaan met de nieuwe ISO 14001. Tijdens de training 'Overstappen op ISO 14001:2015' gaan u en uw medecursisten in verschillende groepen gezamenlijk aan de slag. U leert zo hoe u uw organisatie door de transitie van ISO 14001:2004 naar de 2015-versie kunt leiden.

Resultaat

 • u weet de opbouw en inhoud van de ISO 14001:2015
 • u kent de meest essentiële wijzigingen in de eisen vanuit ISO 14001:2015
 • u weet hoe u deze wijzigingen vertaalt naar uw organisatie en managementsysteem
 • u heeft in grote lijnen het transitieproces doorlopen
 • u bent in staat om een plan van aanpak op te stellen voor de transitie binnen uw eigen organisatie

Voor wie

De training 'Overstappen op ISO 14001:2015' is nuttig voor KAM-managers, -coördinatoren en -medewerkers die beschikken over een milieumanagementsysteem en die willen ervaren wat de consequenties van de nieuwe ISO 14001:2015 zijn.

De managementsysteemnorm ISO 14001 is ingrijpend herzien. De nieuwe norm bevat de nieuwe ‘HLS-hoofdstructuur’.

U heeft de opdracht gekregen uw organisatie door de transitie van ISO 14001:2004 naar de 2015 versie heen te leiden. U kent uw organisatie, u begrijpt de nieuwe eisen, de HLS-structuur. Maar het daadwerkelijk aan de slag gaan met de norm is een volgende stap waar u mogelijk nog een stuk ondersteuning in zoekt.

Gezamenlijk aan de slag met transitie
Uitgangspunt van deze training is dat u en uw medecursisten in verschillende groepen gezamenlijk aan de slag gaan met de transitie. Via vragen, opdrachten en discussies wordt u uitgedaagd om keuzes te maken en die keuzes ook te beargumenteren naar de overige leden van uw team en de overige deelnemers.

Tijdens deze dag doet u ervaring op met de consequenties van de nieuwe ISO 14001.

Normen en richtlijnen
Norm noodzakelijk
Voor het volgen van deze training is het niet noodzakelijk om de norm of praktijkgidsen mee te nemen.

Wilt u de normen met korting aanschaffen?
U kunt dit aangeven bij het opmerkingenveld op het aanmeldingsformulier.

Programma

 • Introductie, uitleg workshop, verwachtingen
 • HLS en veranderingen in de norm
 • Aan de slag met de (belangrijkste) wijzigingen
 • Verzamelen van de leerpunten in de vorm van Do’s en Dont’s
 • Conclusies over de veranderingen in de norm, de consequenties voor de (eigen) organisatie(s)

Marcel Grashof werkt ruim 20 jaar als senior adviseur en internationaal geregistreerd lead auditor op het gebied van KAM-Managementsystemen in branches als olie en gas, pharmacie, chemie, infra, productiebedrijven en overheden. Werkte tot medio 2015 voor Royal HaskoningDHV en is nu zelfstandig ondernemer. Hij is ook al jarenlang lid van de NEN-normcommissie Milieu. Naast zijn werk als adviseur voert Marcel ook certificatie-audits uit. De combinatie adviseur, comissielid en certificatie auditor zorgt er voor dat hij de essentie van een managementsysteem zeer goed kan doorgronden en uitdragen. Hij heeft dan ook veel ervaring met het opzetten en geven van (incompany) trainingen. Werkt daarnaast o.m. voor NEN, Unesco en de Maastricht School of Management.

Rob Ronday
Leidde gedurende acht jaar de business unit Managementsystemen bij KPMG en audit en implementeeert thans als zelfstandig specialist managementsystemen bij de grotere bedrijven en overheden.

Bedrijfstraining

Zijn er binnen uw organisatie meerdere mensen die deze training moeten volgen? We bieden deze training ook aan als bedrijfstraining. Bij een bedrijfstraining bij u op locatie vormen uw specifieke wensen het startpunt. Via een intakegesprek en/of bedrijfsbezoek stemmen we het doel en de inhoud met u af. U kunt onderwerpen laten uitbreiden en aanpassen aan het opleidingsniveau en de werkervaring van uw medewerkers. Of delen van meerdere reguliere ctrainingen laten combineren tot een specifieke bedrijfstraining of complete leergang.

Financieel voordeel

Ten opzichte van de tarieven van de 'reguliere' training is deze bedrijfstraining bij u op locatie vaak al goedkoper vanaf zes deelnemers. Bovendien beperkt u de reistijd en reiskosten van uw medewerkers.

Waar en wanneer het u uitkomt

U bepaalt zelf waar de training plaatsvindt, op welke datum en welk tijdstip. Zo kan deze training ook in de avond worden gerealiseerd.Eerder door u bekeken

Inschrijven

Eendaagse training (incl. cursusmateriaal, excl. Btw) 580,00

Nu inschrijven

Meer dan 5 personen?
Vraag een offerte bedrijfstraining aan.

Heeft u een vraag?

Neem contact met ons op

(015) 2 690 188

training@nen.nl

NEN Trainingen

Dicht bij de bron

 • Open rooster of op maat bedrijfstrainingen
 • Actuele informatie uit de eerste hand: onze docenten
 • Klassikaal en/of online

 • Advies bij implementatie