Brandveilig ontwerpen van gebouwen

Inhoud

Duur Een dag van 09.30 uur tot 16.30 uur
Aantal deelnemers Max. 15
Voor wie Voor iedereen die betrokken is bij het brandveilig ontwerp en realisatie van gebouwen, zoals, architecten, constructeurs, adviseurs brandveiligheid, aannemers en technisch beheerders.
Prijs € 580,00 excl. BTW

Bent u betrokken bij het ontwerpen van nieuwbouw of bij het renoveren van bestaande gebouwen? Heeft u regelmatig te maken met vraagstukken over brandveiligheid? Dan biedt deze training antwoord op uw vragen. Tijdens deze training leert u de belangrijkste eisen die aan het brandveilig ontwerp van gebouwen worden gesteld. U leert waar u op moet letten om tot een goed geïntegreerd brandveilig ontwerp te komen en welke keuzes daarbij gemaakt kunnen worden.
Door een optimaal ontwerp hoeft de esthetica niet te leiden onder het benodigde niveau van brandveiligheid van het gebouw.

Voor bestaande gebouwen leert u hoe u de brandveiligheid kunt optimaliseren.
Aan hand van cases o.a. over compartimentering, ontvluchten, bouwconstructies, installaties en materiaalgebruik leert u de theorie in de praktijk toe te passen. Hierbij wordt een aantal veel toegepaste normen, zoals NEN 6068 en 6069 toegelicht.

Toelichting

De training geeft o.a. antwoord op de volgende praktische- en veel gestelde vragen:

  • Aan welke (wettelijke) basiseisen moet een gebouw voldoen als het gaat om brandveiligheid en kan daar ook van worden afgeweken?;
  • Welke aandachtspunten zijn er om tot een goed geïntegreerd brandveilig ontwerp te komen?;
  • Welke eisen en normen zijn van toepassing voor o.a. constructie, compartimentering, installaties, ontvluchten en materiaal keuze?;
  • Wat zijn veel voorkomende gemaakte ontwerpfouten?

Voorkennis

Geen voorkennis vereist.

Resultaat

  • U kent de belangrijkste (wettelijke) eisen die aan het ontwerp van een brandveilig gebouw worden gesteld;
  • U bent op de hoogte van de laatste normen op het gebied van brandveiligheid;
  • U kent de aandachtspunten om te komen tot een goed geïntegreerd brandveilig ontwerp?;
  • U kunt een brandscheiding ontwerpen volgens NEN 6069;
  • U kunt een betere afwegingen maken in de benodigde brandveiligheidsvoorzieningen;
  • U krijgt inzicht in veel gemaakte ontwerpfouten en leert hoe deze zijn te voorkomen.

Programma

Ochtenddeel
Introductie
Welke regelgeving is van toepassing op brandveiligheid?
Bouwconstructies: o.a. eisen aan de bouwconstructie, gedrag van bouwconstructies bij brand, ontwerp/integratie van de brandveilige bouwconstructie.
Brandcompartimentering: o.a. eisen aan brandcompartimenten, omgaan met brandoverslagsituaties, ontwerpen van een brandscheiding volgens NEN 6069, omgaan het grote brandcompartimenten
Middagdeel
Vluchtroutes: o.a. eisen aan vluchtroutes, opdelen van een gebouw in subbrandcompartimenten, rekenen aan opvang- en doorstroomcapaciteit, ontwerp van een brandveilig trappenhuis.
Materiaalgebruik: o.a. eisen aan brandveilig materiaalgebruik, werken met certificaten, brandveilig behandelen van materialen.
Brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie en brandblusvoorzieningen

Docenten

Klaas Jan de Boer

Klaas Jan de Boer

Ir. Klaas Jan de Boer is senior adviseur op het gebied van integrale brandveiligheid. Klaas Jan heeft brede ervaring opgedaan bij adviesbureaus, als docent bij hogescholen, bij een ontwerpbureau en bij de gemeentelijke- en rijksoverheid. Daarnaast heeft hij als rapporteur aan NEN 6060, NEN 6079 en NEN 6060/6079-veestallen meegewerkt.

Datum en locaties

Inschrijven € 580,00 excl. BTW p.p.