NEN 3140: Opfris Voldoende Onderricht Persoon (VOP)

Geen elektrotechnische kennis noodzakelijk.

Inhoud

Duur Halfdaagse bedrijfstraining
Aantal deelnemers Minimaal 4
Voor wie De bedrijfstraining 'NEN 3140: Opfris Voldoende Onderricht Persoon (VOP)' is nuttig voor personen die vanuit hun functie eenvoudige elektrische werkzaamheden uitvoeren en/of toegang hebben tot de schakelruimten.
Prijs € --- excl. BTW

Na het volgen van deze eendaagse bedrijfstraining weet u hoe u als Voldoende onderricht persoon NEN 3140 toepast bij uw werkzaamheden. NEN 3140 geeft richtlijnen voor de invulling van taken en verantwoordelijkheden door personen die werkzaamheden uitvoeren aan/in de buurt van elektrische installaties.

Werkgevers moeten zorgen voor een veilige elektrische bedrijfsvoering. Vanuit diverse wet- en regelgeving wordt verwezen naar onder andere NEN 3140 en NEN-EN 50110. In deze normen worden onder andere richtlijnen gegeven voor de invulling van taken en verantwoordelijkheden door personen die werken aan/met de elektrische installaties werken.

Een deel van deze taken valt onder de verantwoordelijkheid van een Voldoende Onderricht Persoon (VOP). Een VOP is onder verantwoordelijkheid van een Werkverantwoordelijke (WV) voldoende geïnstrueerd door een Vakbekwaam Persoon (VP) waardoor hij in staat is gevaren te voorkomen die door elektriciteit kunnen worden veroorzaakt.

Resultaat

  • U kent de relevante wet- en regelgeving en de gevaren van werken met elektriciteit;
  • U weet welke procedures en maatregelen er zijn en welke hulpmiddelen gebruikt worden;
  • U kunt elektrotechnische werkzaamheden met beperkte risico’s veilig uitvoeren.

Belangrijke norm bij deze training (niet verplicht, wel praktisch)

NEN 3140+A3:2019 nl

Wilt u NEN 3140 met korting aanschaffen?
NEN 3140 geeft eisen voor een veilige bedrijfsvoering nabij, aan of met elektrische installaties en arbeidsmiddelen. De norm bevat richtlijnen rondom de taken en verantwoordelijkheden voor de mensen die ermee werken. En de norm stelt o.a. eisen aan werkzaamheden als onderhoud, gebruik, inspectie en beheer van elektrische installaties en arbeidsmiddelen.

Als deelnemer aan deze training krijgt u 15% korting op bovenstaande norm.
Geef hiervoor bij het opmerkingenveld op het aanmeldingsformulier aan dat u de norm wilt bestellen.

Programma

09.30 uur Kennismaking/Welkom
Ongevallen met elektriciteit
Wettelijke verplichtingen
11.00 uur Pauze
NEN 3140 in het gebruik
Elektrotechnische hierarchie
12.30 uur Lunch
Kwalificatie en opleiding
Aanwijzingen
Standaard-, onderhouds- en werkprocedures
15.00 uur Pauze
Schakelbericht
Inleiding inspectie installaties en arbeidsmiddelen
16.15 uur Vragen/Einde

Docenten

Hubert de Veer

Hubert de Veer

Hubert de Veer is normcommissielid, heeft de pedagogische hogeschool gedaan en is afgestudeerd als tweedegraads docent elektrotechniek. Hij was docent aan de MTS in Tilburg en heeft maatwerkopleidingen ontwikkeld en verzorgd voor het bedrijfsleven. Daarnaast is hij betrokken bij engineeringsprojecten op de gebieden aarding, bliksembeveiliging en EMC. Hij verzorgt al enige tijd NEN trainingen op het vakgebied van de elektrotechniek, waaronder NEN 3140 en 3840. In 2008 heeft hij HV Advies en Opleidingen opgericht waarmee hij technische advies- en trainingstrajecten uitvoert. Samenvattend is Hubert de Veer een docent met gedegen theoretische en pedagogische achtergrond en uitgebreide ervaring met het vertalen van theorie naar praktijksituaties.

Peter Schneiders

Peter Schneiders

Peter Schneiders heeft als Technical Support Specialist bij Getronics meer dan 20 jaar ervaring in het ontwerpen, schrijven, organiseren en geven van trainingen voor monteurs, het inspecteren van ICT- bekabelinginfrastructuren en het schrijven van procedures over veilige bedrijfsvoering. Hij heeft zich daarbij onder meer bekwaamd in het geven van cursussen op het gebied van NEN 1010, bekabelingssystemen voor de telematica, NEN 3140: VOP (voldoend onderricht persoon), VP (vakbekwaam persoon), IWV (installatie-/werkverantwoordelijke) en het uitvoeren van inspecties voor laagspanningsinstallaties en elektrische arbeidsmiddelen.

Vrijblijvend offerte aanvragen

Alle medewerkers volgen dezelfde training en specifieke bedrijfscases kunnen toegevoegd worden. U bepaalt zelf waar de training plaatsvindt, op welke datum en welk tijdstip. Zo kan deze training ook in de avond worden gerealiseerd. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Online training

U kunt deze bedrijfstraining combineren met de e-learning ‘NEN 3140: Veilig werken aan of in de nabijheid van elektrische installaties’. Deze online training geeft uw werknemers de basisinstructie die ze nodig hebben om hun elektrotechnische werkzaamheden veilig uit te voeren, op basis van NEN 3140. De training is vooral nuttig voor (aankomende) vakbekwame personen (VP) en Voldoende Onderrichte Personen (VOP)

Meer info